Skip to main content

Hoe kiest u de juiste ongediertebestrijder?

Als u Mega-Des al langere tijd volgt op social media, dan hebt u wellicht al een paar blogs van ons gelezen over hoe u verschillende ongediertebestrijdingsproblemen in uw (voedselverwerkings)faciliteit kunt aanpakken.

ongedierte expert die buiten aan het werk is

Ongediertebestrijding bij voedselverwerkingsbedrijven

Ongediertebestrijding zou een prioriteit moeten zijn voor voedselverwerkingsbedrijven omdat het van invloed kan zijn op alles, van auditscores, reputatieschade tot de veiligheid van uw producten.

Ongedierte zoals kakkerlakken en vliegen kunnen allemaal schadelijke bacteriën overbrengen, en ratten en muizen kunnen zelfs Salmonella verspreiden, E coli en meer dan 35 andere ziekten!

NVWA registreert bedrijven met ongedierte online!

De NVWA registreert online bij welke bedrijf ze ongedierte waargenomen hebben.
Het is dus van cruciaal belang dat u samen met uw plaagdierbeheerser, pro actief werkt aan een preventieplan zodat consumenten, producten en uw reputatie worden beschermt, maar ook op elk moment klaar bent voor een audit.   Het succes van uw externe audit hangt af van de digitale documentatie en het gedeelte over ongediertebestrijding kan het verschil maken in uw score.
Uw Plaagdierpreventieplan is goed voor maximaal 20% van uw score.

Hoe de juiste plaagdierpartner kiezen voor een preventieplan?

Als u een efficiënt, effectief IPM-programma voor uw instelling wilt, zoek dan met dat in gedachten naar uw leverancier van plaagdierbeheersing.
Het is belangrijk om het juiste, gediplomeerde bedrijf te vinden met de nodige licenties en keurmerken die samenwerkt met uw personeel.
Uiteindelijk kunt u op die manier een ongedierteprobleem voorkomen.

Vraag naast IPM ook naar aanvullende licenties en keurmerken. “

Stel drempelwaarden in (grenswaarden)

Met een eerste inspectie (0-meting) kan uw plaagdierbeheerser de crisispunten vaststellen en aanbevelingen aandragen om ongedierte buiten te houden.
U, als opdrachtgever, moet dan wel een pro actieve, responsieve partner zijn voor de plaagdierbeheerser.   Alleen zo wordt een plaagvrije omgeving haalbaar.
Om dit doel te bereiken, moeten er drempelwaarden worden vastgesteld.

Drempelwaarden, ook wel grenswaarden genoemd, bepalen hoeveel ongedierte-activiteit en welke soorten ongedierte aanvaardbaar zijn voordat er corrigerende maatregelen moeten worden genomen.   Deze drempels kunnen het beste worden vastgesteld door samen te werken met uw plaagdierbeheerser omdat er verschillende factoren een rol kunnen spelen.

Hoe stelt u grenswaarden vast en welke criteria gebruikt u daarvoor? ”

Drempelwaarden voor oudere gebouwen

Als uw onderneming in een ouder gebouw gevestigd is, of zich in een omgeving bevindt die gunstiger is voor ongedierte, zoals gebieden in de buurt van water, bos of hogere temperaturen, (ovens, kooktoestellen en andere apparatuur) kunt u te maken krijgen met meer plagen dan een nieuwe faciliteit in een minder risicovol gebied.

Uw drempels kunnen significant anders zijn ingesteld dan de grenswaarden van een nieuwer gebouw.   Met dit in gedachten, kunnen goed opgeleide bestrijdingstechnici deze moeilijke situatie het hoofd bieden door tijdig de crisipunten in beeld te brengen en aanbevelingen voor te dragen zodat het risico op plaagdieren wordt verminderd.

Drempelwaarden voor nieuwe gebouwen

Als uw onderneming in een relatief nieuw gebouw is gesitueerd en momenteel heeft u geen problemen met plaagdieren dan kunt u een “zero-tolerence” beleid voeren met uw grenswaarden.   U kunt blijven samenwerken met uw vaste plaagdierbeheerser om uw drempels en IPM-programma in de loop van de tijd aan te passen om ervoor te zorgen dat uw preventieplan effectief blijft.

Hoe drempelwaarden vaststellen als ik al een ongedierteplaag heb?

Als u momenteel een ongedierteplaag heeft, dan zal het tijd kosten om uw drempeldoelen te bereiken. Zelfs met een degelijk IPM-plan.
Communiceer duidelijk en goed met uw plaagdierbeheerser en laat geen ruimte over voor twijfel.   Luister naar de adviezen die uw plaagdierbeheerser u aanreikt en pak deze aanbevelingen voortvarend op.   Stel een realistische tijdlijn op voor verbetering en uiteindelijke oplossing van de situatie.

Preventie en bestrijding van ongedierte schriftelijk vastleggen

Omdat ongediertebestrijding zoveel van uw totale auditscore kan uitmaken, hangt er veel af van het succes van uw preventieplan.   De NVWA eist in feite dat voedselverwerkende bedrijven schriftelijke risicogebaseerde preventieve voedselveiligheidsplannen ontwikkelen en uitvoeren waarin de waarschijnlijke gevaren, corrigerende maatregelen en resultaten gedetailleerd worden beschreven.

U wilt een aanbieder die niet alleen elke waarneming van ongedierte-activiteit of – indien nodig – producttoepassing documenteert, maar ook de gedocumenteerde informatie gebruikt om trends in ongedierteplagen vast te stellen en te helpen bij beslissingen over hoe ongedierteactiviteit in de toekomst het beste kan worden voorkomen.

Uw deskundige op het gebied van ongediertebestrijding moet ook met u samenwerken om ervoor te zorgen dat alle documenten (digitaal) aanwezig zijn voor de audit.

Over audits gesproken, zoek een leverancier die u kan helpen bij de voorbereiding op externe auditors – of zelfs ter plaatse ondersteuning kan geven op de dag van de audit – op basis van de voedselveiligheidsnormen waaraan uw instelling moet voldoen.

Betrek uw personeel bij plaagdierpreventie

Medewerkers spelen een grote rol bij het melden van waarnemingen van ongedierte en het schoonhouden van uw faciliteit.   Met dit in gedachten, moet u vragen naar de middelen die een leverancier van ongediertebestrijding uw personeel kan bieden.
Niet alle plaagdierbeheersbedrijven bieden personeelstraining en educatieve hulpmiddelen.

Communicatie tussen u en uw plaagdierbeheerser

Als u de juist ekeuze heeft gemaakt en ons als uw vaste leverancier van ongediertebestrijding heeft gekozen, blijf dan communiceren om de rollen van alle betrokkenen te helpen bepalen. Stel bepaalde specifieke tijden vast gedurende het jaar om het succes van het plaagdierbeheersprogramma en de verbeterpunten met ons te evalueren.   Hiermee bouwt u aan een solide partnerschap en uw auditscores en reputatie zullen er beter door worden.


het KPMB keurmerk voor een ongediertebestrijder
Mega-Des is in het bezit van het felbegeerde KPMB keurmerk

Samenwerken met Mega-Des, met succes naar uw preventieplan!

Heeft u hulp of informatie nodig over preventieplannen of wilt u een vrijblijvende offerte?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan voor een op maat gemaakt effectief preventieplan!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 14 februari 2022