Skip to main content

Nieuwe Wetgeving voor Plaagdierbeheersing 2023

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2023? Vanaf 1 januari 2023 gaat er een hoop veranderen in de Plaagdierbeheersingsbranche.Veel biociden zullen niet meer beschikbaar zijn voor particulieren en andere beroepsgroepen die niet geaccrediteerd zijn.Daarnaast zullen de plaagdierbeheersbedrijven zich moeten laten accrediteren om nog met toegelaten rodenticiden te mogen werken.   Maar is daarmee alles […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2023?

Vanaf 1 januari 2023 gaat er een hoop veranderen in de Plaagdierbeheersingsbranche.
Veel biociden zullen niet meer beschikbaar zijn voor particulieren en andere beroepsgroepen die niet geaccrediteerd zijn.
Daarnaast zullen de plaagdierbeheersbedrijven zich moeten laten accrediteren om nog met toegelaten rodenticiden te mogen werken.   Maar is daarmee alles gezegd?

In dit blog leggen wij u stap voor stap uit wat er verandert en welke wettelijke bepalingen en beperkingen er aan verbonden zijn.

Wat verandert er voor particulieren?

Vanaf 1 januari kunnen particulieren geen rodenticiden meer kopen op basis van anticoagulantia.   Alleen het middel Alfachloralose is dan nog beschikbaar voor particulier gebruik.   Dit middel verdooft de muizen waardoor ze uiteindelijk overlijden.
Het nadeel van dit middel is dat het net zo dodelijk is voor kinderen en huisdieren als anticoagulantia.   Er zal dus zorgvuldig mee om gegaan moeten worden.
Het voordeel van dit middel is dat er geen doorvergiftiging kan plaatsvinden naar andere dieren.

Wat verandert er voor boeren, tuinders en andere beroepsgroepen?

Veehouders, agrariërs, tuinders en andere beroepsgroepen kunnen ook geen anticoagulantia meer kopen.   Tenzij ze hiervoor een aparte opleiding hebben gevolgd en geaccrediteerd zijn.

Deze beroepsgroepen hebben twee opties;

  1. Met het bewijs dat zij een speciale opleiding hebben gevolg en geaccrediteerd zijn, kunnen ze nog rodenticiden bemachtigen en gebruiken op de manier zoals wettelijk voorgeschreven op het etiket.
  2. Het inhuren van een professionele plaagdierbestrijder die geaccrediteerd is en de beschikking heeft over rodenticiden.   Echter zal de plaagdierbeheersers in eerste instantie moeten focussen op wering en preventie voordat er chemische middelen gebruikt mogen worden.   Het is dus van belang dat de opdrachtgever heel nauw samenwerkt met de plaagdierbeheerser en de adviezen strikt en correct opvolgt om een succesvolle bestrijdingsactie te kunnen waarborgen.
vangkooien zullen dagelijks gecontroleerd moeten worden om onnodig dierenleed te voorkomen.

Wat gebeurt er als u een professionele plaagdierbeheerser inhuurt?

Vraag de plaagdierbeheerser in eerste instantie naar zijn KPMB keurmerk – Certificering IPM Knaagdierenbeheersing (C.I.K.) zodat u er zeker van bent dat hij de juiste opleidingen en papieren heeft.

Daarnaast mogen chemische middelen ter bestrijding van knaagdieren pas worden ingezet als een laatste stap in de beheersing van de ongedierteoverlast.
Eerst moeten alle beschikbare preventieve en niet-chemische maatregelen zijn ingezet en niet het gewenste effect hebben opgeleverd.
Als de plaagdierbestrijder gebruik maakt van vangkooien, dient u afspraken te maken over de controlefrequentie van de vangkooien teneinde onnodig lijden te voorkomen (dierenwelzijn).
Gemaakte afspraken worden bij voorkeur schriftelijk en digitaal vastgelegd.

Stappenplan voor de juiste bestrijdingswijze in 2023

  • Inventariseren en determineren om welke diersoort het gaat;
  • Inventariseren en inspecteren waar mogelijke toegangen zijn en waarom het plaagdier aanwezig is;
  • Weringsmaatregelen treffen op bouwkundige, logistieke en hygiënische crisispunten;
  • Habitatmanagement zowel binnen als buitenom het gebouw;
  • Vang en/of bestrijdingsmiddelen aanbrengen zonder chemische toepassingen;
  • Indien bovenstaande maatregelen niet het gewenste effect hebben, mogen er als laatste redmiddel rodenticiden worden ingezet.

Meer achtergrondinformatie over deze werkwijze kunt u terugvinden in het Handboek IPM Knaagdierbeheersing (HIK). Dit document is opgesteld door Stichting Keurmerk Plaagdiermanagement Bedrijven (KPMB).

Is Mega-Des gereed voor de wetswijziging in 2023?

Dit kunnen wij volmondig beantwoorden met JA!
Onze klanten hebben wij in 2021 en begin 2022 al klaargestoomd voor bovenstaande wetswijziging.   Heeft u dus een brief ontvangen van de NVWA en bent u bij ons klant?   Dan heeft u niets te vrezen u bent helemaal gereed voor 2023!

Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons kantoor opnemen!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw plaagdierprobleem in 2023

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 18 februari 2022