Skip to main content

Veelvoorkomende plagen in de voedselindustrie


In de voedingsmiddelen industrie wordt de lat hoog gelegd als het op hygiëne en voedselveiligheid aankomt. Daarom hebben alle voedselverwerkende bedrijven een plaagdierbestrijder in dienst, intern en/of extern. Deze deskundigen verwerken rapportages, doen tussentijdse trendanalyses, schrijven en wijzigen protocollen en voeren (bestrijdings)acties uit tegen aanwezig ongedierte.

Kun je een plaag voorspellen?

Met deze kennis en ervaring kunnen ze in sommige gevallen zelfs een plaag voorspellen door risico’s in te schatten en vast te leggen waardoor er preventieve maatregelen getroffen kunnen worden voordat er een plaag ontstaat. Toch gebeurt het nog wel eens dat er een probleem met plaagdieren ontstaat.   Wat zijn dan de meest voorkomende plaagdieren in de voedselverwerkende industrie?

Kakkerlakkenplaag

een plaagdier de kakkerlak

Hoewel hun kleuren en lengte per soort kunnen verschillen, staat dit ongedierte bekend om hun platte, ovale lichamen en zes stekelige poten.

Waar verstoppen kakkerlakken zich?

Van kakkerlakken is bekend dat ze zich in principe overal kunnen verschuilen.
Echter geven ze de voorkeur aan warme en vochtige plekken.
In scheuren van vloeren en muren, achter de koelingen, onder en achter ovens en rond afvoeren van rioleringen.

Het probleem bij kakkerlakkenoverlast?

Kakkerlakken staan bekend om het verspreiden van ziekteverwekkende bacteriën, waaronder Salmonella en E. coli.   Kakkerlakken kunnen zich ook razendsnel voortplanten waardoor u in een kort tijdsbestek een gigantische plaag kunt hebben.
Deze beestjes in en rond uw voedsel is dus een “No Go!”

een dode muis in kroepoek die laat zien dat er een muizenplaag is
Muis in kroepoek

Ratten en muizen overlast.

Ratten en muizen zijn vooral bekend om hun poep en knaagschade.
Wist u dat een muis 20% van het voedsel eet en 80% bevuilt met buiksmeer, urine, poep, haartjes etc?

Waar verstoppen ratten en muizen zich?

Knaagdieren zijn zeer veelzijdig en leven in bijna elk klimaat en elk terrein. Deze wezens zijn ’s nachts het meest actief en nestelen zo dicht mogelijk bij voedselbronnen. Hun schuilplek is dan ook niet ver verwijderd van de plaats waar ze hun kostje halen.

Waarom zijn ratten en muizen in uw voedsel een probleem

Knaagdieren kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan de infrastructuur en elektrische uitrusting van gebouwen.   Ze kunnen ook ziektes overdragen en voedsel besmetten via hun uitwerpselen en urine.   Daarnaast is het onhygienisch wanneer muizen en ratten over uw voedsel heen lopen en het daarna ingepakt wordt en aan u wordt meegegeven……..

motmugje die onderdeel is van een plaag
Motmuggen kunnen uit de afvoerputjes komen die droogvallen

Vliegenplaag.

Kleine vliegjes, zoals fruitvliegjes, latrinevliegjes en motmuggen, delen allemaal één ongunstige eigenschap: het potentieel om bacteriën over te brengen.

Waar zitten de fruitvliegjes?

Bij voedselverwerkende bedrijven kom je zeer waarschijnlijk fruitvliegjes tegen.
Fruitvliegjes leggen hun eitjes zo dicht mogelijk bij de voedselbron, zoals overrijpe groenten en fruit.   Latrinevliegen leggen hun eitjes het liefst in afvoeren en verstopte goten en aasvliegen leggen het liefst hun eitjes in de buurt van afval.

Waarom vliegen in de voedsel industrie een probleem zijn!

Vliegen dragen miljoenen micro organismen bij zich, niet alleen aan hun lichaam, maar ook inwendig.   Elke keer dat een vlieg landt, werpt hij duizenden van deze microben af waardoor ernstige ziekten zoals voedselvergiftiging en meningitis worden veroorzaakt.
Als een vlieg op uw eten zit, kotst hij eerst een zuur uit dat het voedsel vloeibaar maakt zodat hij het makkelijk kan opzuigen.   In deze kots zitten minimaal een half miljard ziekteverwekkende bacteriën.   Daarom zijn vliegen veel smeriger dan kakkerlakken

het verdelgen van graankevers
getande graankevers in een zak met grondstoffen

Schade door voorraadaantasters.

Wanneer er overlast is van voorraadaantsters, hebben we het meestal over; snuitkevers, motten en mijten.

Wat zijn de favoriete plekjes van voorraadaantasters?

Zoals de naam al doet vermoeden, besmetten deze plagen opgeslagen goederen, met name gedroogde voedselproducten zoals granen, zaden, noten, gedroogd fruit en geconserveerd vlees.   Daarom kunt u voorraadaantasters meestal in de goederenopslag vinden, de voorraadkast of aanrechtkastjes met opgeslagen producten.
Maar vergeet vooral niet de oude boterham of koekjes achter de bank of flipperkast in de kantine!

Waarom zijn voorraadaantasters een probleem?

Voorraadaantasters kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan voedselvoorraden, wat resulteert in verloren producten en winst.   Daarnaast neemt de kwaliteit van het voedsel af omdat het zijn voedingswaarden verliest.   Deze voedingswaarden worden namelijk opgegeten door de voorraadaantasters, om maar niet te spreken van de uitwerpselen, spinsels, stukjes schild, poten en/of vleugels die achter kunnen blijven in het product.

een mier vergroot waar mierenbestrijding goed voor is

Mierenplaag

Waar kan ik het mierennest vinden?

Mieren vestigen kolonies in muren, gazons of onder funderingen van gebouwen.
U moet dan ook meestal buiten uw pand opzoek naar het mierennest en daar de mieren bestrijden om de overlast binnen uw muren tot nul terug te brengen.
Volg het mierenspoor vanaf de voedselbron naar buiten en ga daar opzoek naar het nest!

Waarom mieren in de voedsel industrie een probleem zijn!

Mieren dragen ziekteverwekkers op hun lichaam, die zich verspreiden wanneer ze in pantry’s en over oppervlakken kruipen.   Dit is meteen de reden, dat mieren niet alleen overlast veroorzaken, maar ook significante voedselvervuilers zijn!

Ik wil een plaagdierbeheersplan voor mijn voedingsmiddelenbedrijf!

Heeft u een goede rapportage nodig en regelmatige inspecties om inzicht te krijgen in uw ongedierteprobleem?   Twijfel niet en neem contact met ons op!
Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 7 december 2021