Skip to main content

Vogeloverlast voorkomen met IPM

Om de één of andere reden zien veel facility managers vogels niet als ongedierte.Maar vogels zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen veel ziektes en parasieten bij zich dragen die een negatief effect kunnen hebben op uw personeel en uw gasten. Schade door vogeloverlast Vogels veroorzaken elk jaar voor tientallen miljoenen euro’s schade aan machines, auto’s, […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Om de één of andere reden zien veel facility managers vogels niet als ongedierte.
Maar vogels zijn niet alleen hinderlijk, ze kunnen veel ziektes en parasieten bij zich dragen die een negatief effect kunnen hebben op uw personeel en uw gasten.

Schade door vogeloverlast

Vogels veroorzaken elk jaar voor tientallen miljoenen euro’s schade aan machines, auto’s, daken, zonnepanelen en ventilatiesystemen en ze vernietigen en verontreinigen voedsel. Hun uitwerpselen bevatten een hoog stikstofgehalte, dat corrosief kan zijn voor metalen en andere bouwmaterialen.   Hierdoor kan er significante schade ontstaan aan de constructie van uw gebouw, schade die uw verzekering veelal niet dekt.

Kan ik ziek worden door vogels?

Naast het feit dat de uitwerpselen schade aanrichten, zijn ze ook bijzonder vies en gevaarlijk voor de volksgezondheid.   De uitwerpselen kunnen ziekteorganismen bevatten zoals: histoplasmose, cryptococcus en ectoparasieten.

Deze ziekten kunnen koorts, pijn op de borst en hoesten veroorzaken en, indien onbehandeld, zich vanuit de longen naar andere organen verspreiden met vaak longontsteking, hersenvliesontsteking en de dood tot gevolg.

De vogelpoep kan ook Salmonella en E. coli bevatten.
De Wereldgezondheidsorganisatie, (WHO) meldt dat vogels ook de belangrijkste gastheren zijn voor virussen die verband houden met vogelpest, West-Nijlvirus en zelfs sommige influenzavirussen.

vogelpoep veroorzaakt bevuiling en is een gevaar voor de volksgezondheid

In de stad, kunnen de verschillende vogelsoorten, afhankelijk van de locatie, voor diverse problemen zorgen.   Met name duiven, kauwtjes en mussen veroorzaken nogal eens overlast wanneer ze onder uw dak, of op uw balkon nestelen.
Naast de diverse ziektes die ze kunnen overbrengen, zorgen ze ook vaak voor een plaag van vogelmijten

Vogels bestrijden; hoe doe ik dat?

De meeste vogels in ons land die hinderlijk kunnen zijn of overlast veroorzaken, zijn beschermd volgens de Wet Natuur Bescherming het bestrijden van vogels kan dus niet zomaar even gebeuren. Vaak is hier een ontheffing voor nodig.

Gelukkig kunnen alle vogelsoorten bestreden worden met verschillende preventie- en weringsmaatregelen die vallen onder een Integrated Pest (Bird) Management (IPM) -programma. IPM bestrijdt proactief ongedierte door middel van habitatmanagement en uitsluitingstactieken. Het voordeel van een IPM programma is; dat het zich specifiek op het soort ongedierte richt dat uw gebouw bedreigt.

Goed opgeleide plaagdierbeheersers promoten IPM omdat dit systeem d.m.v. monitoring en inspecties tot een langdurige duurzame oplossing leidt.
Dit alles ondersteund met een goede (digitale) documentatie en communicatie.

Maak vandaag nog een afspraak met onze vogelweringspecialist om uw gebouw en producten te beschermen tegen vogeloverlast.

Stappenplan tegen vogeloverlast

Het bestrijden van vogeloverlast is een proces in drie stappen en net als elk goed IPM-plan begint het met inspectie.   Werk samen met een vogelweringspecialist om het probleem in kaart te brengen.

  1. Van welke vogels heeft u overlast?
  2. Zoek naar voedsel-, rust-, nestelgelegenheden rondom uw faciliteit.
  3. Voer, indien nodig, een inspectie uit op verschillende tijdstippen van de dag.

Wanneer u bovenstaande punten in kaart heeft gebracht, begin dan met het IPM programma:

  • Vogels niet voeren! – Zoals veel ongedierte, zullen vogels naar uw faciliteit worden gelokt als ze makkelijk aan voedsel kunnen komen.
    Het kleinste afval kan een invasie van vogels veroorzaken, die uiteindelijk niet meer weggaan en steeds meer soortgenoten aantrekken.   Houd uw terrein dan ook schoon en vrij van voedselresten.   Zorg ervoor dat vuilnisbakken en prullenbakken regelmatig worden geleegd en afgedekt zijn met een deksel.
  • Bewustwording bij personeel en bezoekers – U kunt werknemers, huurders en bezoekers er ook aan herinneren om het terrein schoon en vrij te houden van (zwerf)afval en nooit vogels in de buurt van de faciliteit te voeren.
    Zet dit plan kracht bij, door werknemers te informeren over de mogelijke gezondheidsrisico’s, met name voor degenen met een verzwakt immuunsysteem.
  • Vogels op uw dak – Veel vogels, vooral duiven en meeuwen, slapen het liefst op vlakke oppervlakken en zijn vaak te vinden op platte daken en dakranden.
    Als ze daar eenmaal nestelen, is het héél moeilijk om de vogels daar weg te krijgen met conventionele middelen die beschikbaar zijn voor particulier gebruik.
    Wanneer vogels op uw dak nestelen, zult u een vogelweringspecialist nodig hebben om uw probleem definitief te tackelen.

controleer daarom regelmatig uw dak om te voorkomen dat vogels op uw dak gaan slapen.   Inspecteer uw AC-units op het dak en verwijder openingen die gebruikt zouden kunnen worden als slaap of nestelgelegenheid.   Veeg of dweil ook eventueel stilstaand water na een regenbui op, dat kan dienen als geïmproviseerde vogelbaden.

  • Beplanting – Snoei bomen en struiken en houd het gras kort. (max 5 cm)
    Dit geeft minder schuilgelegenheid voor de vogels en hun jongen waardoor roofdieren makkelijker de populatie voor u kunnen uitdunnen.
    Vooral roofvogels, steenmarters en vossen maken hier graag gebruik van.
  • Weringstechnieken tegen vogeloverlast – Uiteindelijk, wanneer vogels op uw dak zitten, kunnen wij diverse weringtechnieken toepassen om het vogelprobleem voor u op te lossen.   Eventueel kunt u zelf materialen bestellen tegen vogeloverlast in onze webshop

BRC eisen en vogeloverlast

In de nieuwste eisen van BRC staat dat u als kwaliteitsmanagers het risico op vogeloverlast moet kunnen inschatten en voorkomen.
Mocht uw faciliteit aan deze BRC eisen moeten voldoen, vraag uw plaagdierbeheerstechnicus of hij tijdens de diepte inspecties ook uw risico’s op vogeloverlast in kaart kan brengen.   Hiermee legt u documentatie vast en bent u voorbereid op eventuele problemen wanneer deze zouden kunnen ontstaan.

Zwaluwnesten zijn ook een HAZARD volgens BRC normering.

Vogels weren op uw terrein

Houd er rekening mee dat vogels op en rond uw terrein hun weg naar binnen kunnen vinden.   Eenmaal binnen, kunnen ze het moeilijk vinden om eruit te komen of geschikte omstandigheden vinden om in uw faciliteit een nest te bouwen.
Deze vogels moeten uiteindelijk fysiek worden verwijderd.   Iets wat een tijdrovende klus kan zijn en onnodig stress veroorzaakt bij de vogel(s)

Met het juiste IPM programma, houdt u niet alleen vogels buiten uw faciliteit, maar ook ander ongedierte dat naar uw gebouw wordt gelokt door de aanwezigheid van vogels, vogelnesten en de uitwerpselen.   Met een goed IPM programma, ontstaat er een algeheel vliegverbod voor diverse soorten ongedierte zoals: muggen– en vliegenpopulaties

Vogeloverlast bestrijden?

Heeft u overlast of hinder van vogels of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vogeloverlast!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 24 juni 2021