Ongedierte en HACCP
HACCP:
Zoals misschien wel bekend, zijn er hygiënecodes uitgebracht voor de HORECA.
Maar ook voor winkels (CBL hygiënecode) en zijn er daarnaast binnen Nederland ongeveer ca. 43 andere hygiënecodes aanwezig. Met andere woorden, iedere branche heeft wel een eigen hygiënecode die getoetst zijn aan de HACCP regels.
Wat is HACCP precies?
HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points:
Dit systeem bestaat eruit dat de verschillende gevaren in het productieproces en zijn grondstoffen worden geanalyseerd en geïdentificeerd en de daaruit volgende risico’s worden geëvalueerd. Op deze punten worden kritieke limieten of tolerantiegrenzen vastgesteld en een efficiënte bewakingsprocedure uitgebouwd.
Hierbij moeten de corrigerende maatregelen vastgelegd worden indien blijkt dat de limieten overschreden worden. Tot slot dient het systeem gedocumenteerd en regelmatig geverifieerd te worden.
Vervolgens worden kritische controlepunten geïdentificeerd om onaanvaardbare risico’s te controleren.
HACCP en ongedierte
Ook ongedierte of het risico op de ontwikkeling van ongedierte is een kritisch controlepunt en hier zal aandacht aan besteed moeten worden wanneer ongedierte wordt waargenomen.
Logische stappen zijn:
- Waar komt het ongedierte binnen?
- Hoe kan het zich ontwikkelen?
- Hoe kan ik het (liefst zonder gif) bestrijden?
- Hoe kan ik deze aantasting in de toekomst voorkomen?
Vragen of hulp nodig bij ongedierte in uw voedselketen?
Heeft u overlast of hinder van ongedierte in uw voedselketen?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl