Skip to main content

Ongedierte en bestrijding in de farmaceutische Industrie

Muizen, ratten en kakkerlakken zijn omnivoren, ze eten alles! Dus een pilletje op zijn tijd is voor ongedierte ook een partydrug! Wanneer u verantwoordelijk bent voor de productielijn of een onderdeel daarvan, dan is het van cruciaal belang dat u het belang van plaagdierbeheersing begrijpt. Bovendien moet u uw hygiëneplan, waar de plaagdierbeheersing onderdeel vanuit […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Muizen, ratten en kakkerlakken zijn omnivoren, ze eten alles!
Dus een pilletje op zijn tijd is voor ongedierte ook een partydrug!
Wanneer u verantwoordelijk bent voor de productielijn of een onderdeel daarvan, dan is het van cruciaal belang dat u het belang van plaagdierbeheersing begrijpt.
Bovendien moet u uw hygiëneplan, waar de plaagdierbeheersing onderdeel vanuit maakt, op de voet volgen om de kwaliteit van uw product te behouden en zo geld te besparen op het productieproces.   Hieronder vertellen we u daar meer over!

Extra kosten & slechte reputatie door ongedierteplaag

Een aantasting van ongedierte kan u een fortuin kosten aan besmet materiaal en extra bestrijdingsacties.   Bovendien zal het ook de reputatie van uw merk schaden en leiden tot verlies van bestellingen, klantinkomsten en vertrouwen.
Het is veel duurder om uw reputatie of het vertrouwen van uw klant in uw product te herstellen dan om uw faciliteit ongediertevrij te houden.

Waarom een ongedierteplaag schadelijk is voor uw bedrijf

Ongedierte kan uw bedrijf op verschillende manieren aantasten.
Ze kunnen gebouwen beschadigen, kruisbesmetting veroorzaken, uw producten infecteren en meer.   De mogelijke effecten zijn onder meer:

 • Het vertrouwen van uw klanten, marktleiders of leveranciers verliezen;
 • Schade aan uw reputatie en merk;
 • Dure terugroepacties van batches of schade aan producten;
 • Productielijnen moeten worden stilgelegd, wat leidt tot financiële verliezen;
 • U kunt wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schadevergoeding als uw producten schade zouden oplopen als gevolg van ongedierte;
 • Boetes of juridische stappen van regelgevende instanties of volksgezondheidsinstanties;
 • Het belang van ongediertebestrijding door vliegende insecten.

Vliegende insecten in de farmacie

Hoewel er een enorme variatie is in verschillende plagen door vliegende insecten, en ook wat hen aantrekt om uw gebouw in de eerste plaats te besmetten of hoe ze zich voortplanten, delen ze nog steeds veel vergelijkbare eigenschappen.

Het grootste probleem met vliegende insecten is hoe ze leven.
Ze dragen pathogene micro-organismen bij zich en verplaatsen zich tussen besmette voedselbronnen en schone gebieden.   Dit betekent dat ze gemakkelijk bacteriën of vuil via hun lichaam door uw hele faciliteit kunnen verspreiden.

Vliegende insecten vormen eigenlijk het grootste plaagrisico voor productiefaciliteiten.
Ze profiteren van de verschillende materialen, de omgeving en mogelijke kweekomstandigheden binnen uw faciliteit.
Vliegende insecten worden aangetrokken door:

 • Suikers
 • Fermenteren
 • Oliën
 • Koolhydraten
 • Rottend materiaal

Bovenstaande ingrediënten worden veel gebruikt in verteerbare medicijnen.

In uw productie-installatie kunt u onder meer letten op:

Kakkerlakkenplaag in de farmacie

Verschillende kakkerlakken geven de voorkeur aan verschillende omgevingsomstandigheden om te gedijen.   De Duitse kakkerlak geeft de voorkeur aan natte, vochtige omstandigheden die gewoonlijk worden aangetroffen in productiegebieden met veel apparatuur.   Terwijl de grotere Amerikaanse kakkerlak van de warmere omstandigheden houdt.   Deze omstandigheden zijn te vinden in afvoeren, riolen en afvalopslagplaatsen.

Dit is waarom u zich zorgen moet maken over een kakkerlakkenplaag in uw productie-installatie:

 • Kakkerlakken kunnen ziekteverwekkende micro-organismen bij zich dragen, zoals Staphylococcus, Salmonella, Listeria en E. coli
 • Kakkerlakken eten schimmels, uitwerpselen in riolen en kadavers van dieren.
 • Dit kan vervolgens worden doorgegeven aan uw productieruimte.
 • Exo-skeletten en en ei-pakketjes besmetten producten en verpakkingen
 • Uitwerpselen en afgeworpen huiden bevatten allergenen, die astma-aanvallen kunnen veroorzaken in dichtbevolkte gebieden in een productie-installatie

Het belang van insectenbestrijding bij opgeslagen product.

Productiefabrieken verwerken vaak zetmeel, suikers of andere natuurlijke kruidenproducten die in voedingsproducten worden gebruikt.
Helaas besmetten kevers, motten, mijten en snuitkevers deze ingrediënten vaak.

Ze kunnen gemakkelijk in verpakkingen mee liften of zich daarin verstoppen.
De insecten infiltreren door minuscule gaatjes die kleiner zijn dan het menselijk oog kan zien.   Als u kleine kevers, motten, larven, poppen of spinsel op uw opslagbakken ziet, heeft u een plaag.

Het is ook belangrijk dat u constant op zoek bent naar gaten, larven of spinsels aan de buitenkant van pakjes of zakken.   U moet ook balken en vensterbanken inspecteren op dezelfde tekens.   De Plaagdier Management Proefessionals van Mega-Des kunnen u hiermee helpen.

Het belang van ongediertebestrijding in de farmacie

Muizen en ratten kunnen gemakkelijk gebouwen en andere voorzieningen binnendringen door gaten ter grootte van een potlood.   Zelfs de meest moderne, goed beveiligde faciliteiten kunnen het slachtoffer worden van ratten en muizen.
Knaagdieren planten zich extreem snel voort en veroorzaken een breed scala aan schade aan zowel producten, materialen als het gebouw zelf.

De huismuis nestelt het liefst in donkere, afgelegen gebieden waar weinig kans op verstoring is.   Elders graven bruine ratten zich het liefst in de grond.
Knaagdieren zijn sterke klimmers, maar wist je dat ratten ook sterke zwemmers zijn?
Met hun honger naar vernietiging gebruiken knaagdieren hun voortdurend groeiende snijtanden om door kabels en bedrading in huizen en bedrijven te bijten, en hun klauwen om relatief gemakkelijk te eten en te graven.

Reputatiebescherming door een gedegen plaagdierbeheersplan.

Het is van cruciaal belang dat productiefaciliteiten extreem hoge normen voor plaagdierpreventie hanteren.   Vervuiling bederft niet alleen uw producten, maar kost uw bedrijf op korte en lange termijn ook veel geld.   Wacht niet tot een plaag uw product besmet.   Implementeer in plaats daarvan consistente monitoringssystemen zodat u ongedierte tijdig opmerkt.

Het belang van plaagdierbeheersing in uw productiefaciliteit kan niet genoeg worden benadrukt.   Het is belangrijk dat uw hele team weet waar ze op moeten letten en hoe ze moeten reageren als ze ongedierte detecteren.   Net als in de voedingsmiddelenindustrie is een goede hygiëne in de farmaceutische industrie van levensbelang.
Zeker omdat producten vaak genuttigd worden door mensen met een mindere weerstand.
Om aan de hoge wettelijke eisen te voldoen, is het daarom heel belangrijk dat de plaagdieren buiten de deur worden gehouden.

Mega-Des biedt een gericht plaagdierbeheersplan voor de farmaceutische industrie

Onze oplossingen bieden de farmaceutische industrie altijd een maatwerk oplossing gebaseerd op een uitgebreide risico analyse.  
Elk plaagdierprobleem kan verholpen worden door middel van onze effectieve aanpak.
Onze rapportages, welke voor u inzichtelijk zijn in het digitale logboek, sluiten volledig aan bij de eisen die gevraagd worden binnen de farmaceutische industrie bij strenge audits en (externe) inspecties.

Heeft u overlast of hinder van plaagdieren?   Twijfel niet en neem contact met ons op!
Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw Ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 10 mei 2022

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024