Skip to main content

Ongedierte en voedselveiligheid; dit moet u weten!

Een plaagdierbeheersplan op basis van IPM is een belangrijk en essentieel onderdeel van elk voedingsmiddelenbedrijf om voedsel veilig te produceren.Bepaalde insecten, knaagdieren en vogels zijn in staat aanzienlijke problemen in een voedselverwerkingsbedrijf te introduceren.   Er moet alles aan worden gedaan om de risico’s van deze plaagdieren te minimaliseren. IPM is een tool dat onderdeel […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Een plaagdierbeheersplan op basis van IPM is een belangrijk en essentieel onderdeel van elk voedingsmiddelenbedrijf om voedsel veilig te produceren.
Bepaalde insecten, knaagdieren en vogels zijn in staat aanzienlijke problemen in een voedselverwerkingsbedrijf te introduceren.   Er moet alles aan worden gedaan om de risico’s van deze plaagdieren te minimaliseren.

Voorraden die op de grond staan zijn makkelijker toegankelijk voor ratten en muizen.

IPM is een tool dat onderdeel uitmaakt van een plaagdierbeheersplan zodat ongedierte beter te beheersen is.   Door IPM toe te passen voorkomt men plaagdieren zonder het toepassen van bestrijdingsmiddelen en toch kans ziet om een eventuele plaag te elimineren of terug te brengen tot een aanvaardbaar niveau.

Hoe bepaal ik grenswaarden voor ongedierte?

Het bereiken van grenswaarden wordt vastgesteld aan het soort ongedierte, de ruimte waar het voorkomt en de risico’s die het plaagdier met zich meebrengen.
Grenswaarden kunnen verschillen per ruimte; muizen bijvoorbeeld kunnen buiten op het terrein geaccepteerd worden, hier wordt dan geen grenswaarden aan toegekend.
Echter komt er een muis voor in de productie, dan is de grenswaarde 0,0.
Diezelfde muizen kunnen op het kantoor van de 1e verdieping een grenswaarde hebben van maximaal aanvaardbaar 4.

Met insecten kan dit nog ingewikkelder worden, daar spelen temperatuur en luchtvochtigheid ook een belangrijke rol in het vaststellen van de grenswaarden.

Ongediertebestrijding en veilig voedsel

Een aantasting van plaagdieren terugbrengen tot een punt waarop ze geen bedreiging vormen voor voedselproducten of personeel is geen eenvoudige klus.
De bestrijdingstechnicus moet vaak medewerking krijgen van het management en het personeel om de plaag beheersbaar te krijgen.   Adviezen en aanbevelingen kan de bestrijdingstechnicus in veel gevallen zelf uitvoeren, maar hiervoor zal toestemming verkregen moeten worden van de opdrachtgever zelf.

Een goed beheerd plaagdierbeheersplan bevat een combinatie van strategieën om succesvol te zijn.   Er zijn geen kant en klare oplossingen en one-size-fits-all programma’s zoals sommigen denken.   Elk bedrijf en elk plaagdierprobleem is uniek en wordt beïnvloed door de aanwezige omstandigheden.   Een echte professional begrijpt dit en gebruikt de informatie om een succesvol IPM-programma op te zetten.

De kernelementen van een IPM-programma

 • De biologie en het gedrag van de plaag kennen;
 • Probleem oplossen volgens het ICE-principe; *
 • Het toepassen van habitat management;
 • Een correct en effectief monitoringprogramma implementeren;
 • Verzamelen en vaststellen van trends uit de beschikbare gegevens;
 • Gebruik alleen pesticiden wanneer dat noodzakelijk is.

* Het ICE-principe is een probleemoplossende strategie met een stappenplan om plaagdieren te herkennen, voorkomen en te beheersen

I = Identificeren, introduceren, intensiveren

Het hele bedrijf moet van binnen en van buiten worden geïnspecteerd om de aanwezigheid van plaagdieren te lokaliseren en hoe belangrijk deze is met betrekking tot de integriteit van de producten die worden geproduceerd.
Met de kennis van biologie en het gedrag van het plaagdier kan er een afweging worden gemaakt over het risico van het aanwezige plaagdier en mogelijke ingangen die het gebruikt om toegang te krijgen tot de faciliteit.

Wanneer u heeft vastgesteld dat producten en ingrediënten geen (sporen van) plaagdieren bevatten, kunt u de focus leggen op de buitenmuren en het terrein van een gebouw.

het verdelgen van graankevers
Getande graankevers hebben een zak met grondstof aangetast.

C = Controle

Als er een aantasting wordt ontdekt, moet men direct de nodige stappen ondernemen om besmetting en bevuiling van de producten te voorkomen.
Een corrigerende actie op korte termijn is geen volledige oplossing voor het probleem.

Wanneer kevers worden gezien in een zak met meel, dan haalt men meestal de meelzak weg en zuigt men de kevers op.   Vervolgens voert men alles op de juiste manier af, maar is hiermee het probleem opgelost?
Stel jezelf de volgende vragen:

 • Waarom was er een insecten uitbraak op die locatie?
 • Is er een fout in het FIFO programma?
 • Hoe lang is het geleden dat dit gebied goed is schoongemaakt?
 • Wordt er door de insecten een onbekende bron gebruikt die nog moet worden geëlimineerd?
 • Wanneer is deze locatie voor het laatst gecontroleerd?

E = elimineren

Het doel van deze stap is om een correctieve actie uit te voeren met een resultaat voor langere termijn.   Nadat het probleem is opgelost, wordt er een strategisch plan opgesteld om een dergelijke plaag in de toekomst te voorkomen.
Dit kan inhouden dat schoonmaakprotocollen moeten worden aangepast of andere systemen, om herhaling te voorkomen en het probleem definitief te tackelen.

Plaagdierbeheersplan voor voedselverwerking

Het toepassen van IPM in een plaagdierbeheersplan is de eerste basis naar een succesvol programma tegen plaagdieren.   IPM is ontworpen om het beheersen van plaagdieren in de voedselverwerkende industrie succesvol te maken zonder het toepassen van biociden. Een goed plaagdierbeheersplan bevat o.a. de volgende stappen:

 • Identificeer de aanwezigheid van ongedierte door middel van inspecties;
 • Beperk hun ontwikkeling door een goed schoonmaakprotocol en een daaraan verbonden afvalmanagement;
 • Voer inspecties uit (invoercontroles) op inkomende goederen;
 • Zorg dat het FIFO systeem optimaal werkt en houdt ,indien mogelijk, de opslag temperatuur laag.

Er zijn nog veel meer stappen te ondernemen afhankelijk van het plaagdier en de risico’s die het plaagdier met zich meebrengt.

voeding die vervuild is door insecten en weggenomen kan worden door een ongediertebestrijder

Hulp bij ongediertebestrijding in de voedingsmiddelen!

Heeft u overlast of hinder van voorraadaantasters of andere plaagdieren?

Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 19 mei 2020

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024