Skip to main content

Zwarte ratten

De zwarte rat zorgt vaker en vaker voor overlast in Nederland. Ratten planten zich in rap tempo voort, wat de overlast alleen maar erger kan maken. Zwarte ratten bestrijden wordt daarom steeds belangrijker.

De beesten brengen namelijk verschillende risico’s met zich mee zoals materiële schade, afbreuk van hygiëne en zelfs ziektes.

Mega Des helpt u zwarte ratten te herkennen, bestrijden en voorkomen.

megades - ons logo

Mega-Des is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van rattenplagen voor bedrijven.

Zwarte ratten herkennen

Hoe eerder u kunt herkennen dat er zwarte ratten in uw omgeving zijn, hoe eerder een mogelijke plaag kan worden bestreden en/of voorkomen.

Er zijn meerdere manieren om er achter te komen dat u last heeft van zwarte ratten.

Overlast van zwarte ratten herkennen

Als er zwarte ratten in uw omgeving leven, kunt u dit aan een aantal sporten herkennen. Door de dieren worden sporen van leven achtergelaten die mensen kunnen waarnemen.

  • Rattenkeutels: De keutels van de zwarte rat zijn ongeveer 1 centimeter lang en zijn donker van kleur. Zwarte ratten laten flink wat keutels achter. Hoe meer keutels er bij elkaar liggen, hoe dichter u bij de bron bent. Gladde of glanzende keutels duiden vaak op een actieve plaag.
  • Geur: Ratten dragen een onaangename geur bij zich. Deze wordt veroorzaakt door urine en uitwerpselen en verspreidt zich bij een plaag door de omgeving. De geur is ammoniak-achtig.
  • Knaagschade: Zwarte ratten knagen er op los vanwege snelgroeiende tanden die scherp en kort moeten blijven. Zij knagen aan hout, plastic, beton, elektrische kabels en voedsel.
  • Nesten: De zwarte rat nestelt zich graag op hoger gelegen plekken. Materiaal uit de natuur zoals takken en bladeren maar ook materiaal uit uw omgeving zoals karton of isolatiemateriaal gebruiken zij daarvoor. Kruipruimtes of niet gebruikte kasten zijn ook geliefd.
  • Plekken: De zwarte rat komt veel voor in veefabrieken, in de buurt van water, havengebieden, supermarkten, pakhuizen en plekken waar de bio-industrie op volle toeren draait.
  • Voedsel: Zwarte ratten houden van voeding met veel vocht. Appels, mango’s, tomaten, meloenen, gekonfijte vruchten, gerst en haver zijn heerlijk voor de zwarte rat.

De zwarte rat zelf herkennen

Een manier om ratten te herkennen is aan de sporen die zij achterlaten. Heeft u last van ratten is dat al erg genoeg. Wanneer u een rat zelf heeft kunnen zien, kan er onderscheid worden gemaakt welk soort rat dit geweest is.

Snel zal dit waarschijnlijk niet gebeuren. De zwarte rat is een echt nachtdier. Indien de rat in een grote groep leeft, kun je ze per toeval ook overdag zien. Zwarte ratten leven normaliter in groepen van 20 tot 60 beesten.

De zwarte rat zelf is te herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken.

Kleur
Ondanks dat de zwarte rat de kleur in zijn naam draagt, komt het beestje in verschillende kleuren voor. Dit kan variëren van zwart tot lichtbruin. De buik van het beestje is vaak wel lichter van kleur dan de rest van het lichaam. Zwart komt het meest voor in stedelijk gebied.

Hierin zijn drie soorten:

  • Rattus: de normale vorm met zwarte rug en grijze buik.
  • Frugivorus: bruine rug en witte buik.
  • Alexandrinus: bruine rug en grijze buik

Staart
De staart van de zwarte rat verschilt sterk met die van de bruine rat. De staart kan langer zijn dan het lichaam zelf. Gemiddeld is dit 11,5 tot 26 centimeter. Ook is de staart dunner dan die van de bruine rat. De bruine rat heeft tevens een staart die korter is dan het lichaam zelf.

Grootte
De grootte van de zwart rat kan variëren van 15 tot 24 centimeter lang. We spreken dan van een volwassen dier. De zwarte rat groeit echter zijn hele leven door. Het vrouwtje is overigens kleiner dan het mannetje.

Gewicht
Zwarte ratten wegen ongeveer 150 tot 300 gram.

Vacht & uiterlijk
De vacht bestaat uit langere, ruigere haren. De ogen en oren zijn groter en dunner dan die van de bruine rat.

Verspreiding van de zwarte rat

Het grootste probleem van de zwarte rat, is misschien wel de verspreiding en voortplanting. Dit gebeurt in hoog tempo waardoor overlast alleen maar erger wordt. Ook is het plaagdier een hardnekkige in zijn soort en laat zich lastig uitschakelen.

Oorsprong van de zwarte rat

Oorspronkelijk komt de zwarte rattensoort uit India waarna het zich via handelsroutes en schepen verplaatst heeft naar het Midden-Oosten, Afrika en Europa. Gebieden waar landbouw floreert in Azië en de Caraïben kan de zwarte rat een heus probleem zijn. In gebieden waar de temperatuur gemiddeld iets lager ligt, is de soort verdrongen door de bruine rat.

De zwarte rat in Nederland

Provincies in het zuiden van het land hebben het met name moeilijk met de zwarte rat. Het beest is bezig aan een opmars in Nederland en bereikt tegenwoordig ook grote steden en havens.

De zwarte rat eet eigenlijk alles. Toch is er een voorkeur voor granen, peulvruchten, fruit en mais. Vandaar dat landbouw vaak slachtoffer is van zwarte ratten.

Voortplanting van de zwarte rat

Als de leefomgeving naar wens van de zwarte rat is, kan het beestje zich het hele jaar voortplanten. In Europa gebeurt dat meestal van maart tot en met november.

Een vrouwtje kan tot 56 jongen per jaar krijgen. Vaak zijn dit 3 tot 6 nesten van 1 tot maximaal 20 jongen. Jongen worden gevoed tot ze twintig dagen oud zijn en kan een leeftijd van 4 jaar bereiken. Meestal is dat echter maar 18 maanden.

Zwarte ratten bestrijden

Zwarte ratten zijn enorm intelligent. Dat maakt het soort plaagdier ook lastig te bestrijden.

De routine van het beest is namelijk als volgt. Na het verlaten van de schuilplaats besteden zij 30 minuten aan het verkennen van de omgeving. Door de controle op veranderingen maakt de beesten bewust van hun leefgebied.

Ook zijn de ratten erg snel, kunnen klimmen, springen en zelfs zwemmen. Hierdoor zijn de beweegmogelijkheden enorm uitgebreid en vraagt bestrijding om een gedegen aanpak.

    megades - ons logo

    Last van een rattenplaag? Neem zo snel mogelijk contact op met de gecertificeerde professionals van Mega-Des

    Het gevaar van zwarte ratten

    Op basis van de grootte van het beestje valt niet te verwachten dat deze risico’s met zich meebrengt. Toch zijn er een aantal gevaren die een zwarte rattenplaag met zich meebrengt.

    • Kortsluiting en brandgevaar: Vanwege het knagen aan kabels kan er kortsluiting en zelfs brand ontstaan in woningen en bedrijfsruimtes.
    • Knaagschade: Naast kortsluiting is het ook buitengewoon vervelend wanneer ratten aan voedsel, hout of andere voorwerpen knagen waardoor materiële schade of verspilling ontstaat.
    • Hygiëne: Aantasting van voedsel en het verspreiden van urine en uitwerpselen kan een obstakel zijn bij het waarborgen van de hygiëne. Vooral in de horeca of zorginstellingen is dit een probleem.
    • Schade door het nestelen: De plekken waar zwarte ratten nestelen kunnen beschadigd worden. Denk aan schakelkasten, dakgoten, meubilair en isolatie.
    • Verspreider van ziektes: Naast dat ratten vlooien, mijten en teken verspreiden, dragen zij ook ziektes met zich mee die ze overbrengen op mensen en dieren. Salmonella, de ziekte van Weil, het Hantavirus en de varkenspest zijn daar voorbeelden van.

    De kosten van het bestrijden van zwarte ratten

    Het bestrijden van ratten kan op diverse manieren kosten met zich meebrengen. Mega Des hanteert een aanpak op maat waardoor het niet mogelijk is vaste prijzen te communiceren.

    De kosten voor het bestrijden van ratten hangt af van een aantal zaken:

    • Ernst van het probleem: hoe snel moet er geschakeld worden
    • Grootte van de plaag
    • Benodigde oplossingen: materiaal en werk
    • Bestrijdingsmiddelen & preventie middelen