Skip to main content

Referentie Vogelwering

Vogelwering op een Megaterrein

Rotterdam Europoort vormt samen met de andere Rotterdamse havens één van de omvangrijkste (petro)chemische industriegebieden van de wereld. Al vanaf 2005 doen we hier aan vogelwering bij één van de grootste raffinaderijen van West-Europa. De teamleider site service vertelt u hier over de uitdagingen waar zij mee te maken hebben en hoe wij hen hierbij helpen.

Vogelnetten over parkeerterreinen spannen.

“Als teamleider site service ben ik verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de wegen, groenvoorziening, hekken en gebouwen op het terrein. Op dit terrein hebben we te maken met verschillende dieren die het terrein vervuilen en/of beschadigen. Dat zijn bijvoorbeeld meeuwen, duiven en konijnen

We proberen natuurlijk op de eerste plaats te voorkomen dat vogels veel vervuilen en beschadigen. Mega-Des doet hier daarom al sinds jaar en dag de vogelwering op de parkeerterreinen. Dit zijn enorme oppervlakten die ze overspannen met netten tegen de meeuwen. Op dit moment worden deze netten zelfs allemaal weer vervangen.

Op deze terreinen hebben we te maken met een broedzone van meeuwen. De vogelwering doen we daarom ook in nauw overleg met de Faunabeheereenheid. (werkt dagelijks aan oplossingen tussen de belangen van mensen en de belangen van in het wild levende dieren, volgens het provinciale beleid – red.). En we beperken ons bijvoorbeeld tot het verstoren van de vogels.

En daar spannen we ons behoorlijk voor in. Zo lopen we tijdens het broedseizoen rond met roofvogels, honden en ratels en plaatsen we lasers. We moeten creatief zijn, want meeuwen zijn hele slimme vogels. Ze herkennen mensen en auto’s en wanneer je een laser op een vaste plek hebt staan springen ze na verloop van tijd gewoon over de straal heen omdat ze ‘m al verwachten.”

Nieuwe technieken tegen vogeloverlast

We hebben gezien dat vogelwering op dit terrein echt nodig is wanneer je de hygiëne wilt bewaren en schade wilt voorkomen. Meeuwen vinden het fijn om op een warme motorkap te gaan zitten en dan kunt u zich voorstellen hoe u uw auto dan na enige uren aantreft.   De raffinaderij heeft daarom ook al eens een eigen wasstraat gehad, maar met vogelwering is het voorkomen in plaats van genezen.

Ondertussen hebben we een innovatieve techniek in de Benelux geïntroduceerd,
Flock Off, die ook bijzonder effectief, duurzaam en diervriendelijk is op het gebied van vogelwering. We zijn met elkaar in gesprek over het toepassen van deze nieuwe techniek op, in en rondom gebouwen. Duiven hebben bijvoorbeeld de neiging om gebouwen binnen te komen en vervuilen dan een heleboel. Dat kan worden voorkomen met ons nieuwe innovatieve Flock off systeem.

Resultaten

De teamleider site service: “We zijn gewoon uiterst tevreden over Mega-Des.
We vinden veilig werken heel belangrijk en zij houden zich scherp aan alle regels die hierover zijn. Is er twijfel? Dan zoeken ze altijd contact voor overleg. Ze werken erg netjes en geven het juiste advies. We werken niet voor niets al zo lang samen.”

Advies vragen

Vraag vrijblijvende advies op. Wij beantwoorden alle vragen binnen 2 werkdagen. 

Wij staan altijd klaar met advies
Call-to-action