Skip to main content

Ratten in de tuin

Onverwachts bezoek van een rat in je tuin is wellicht even schrikken. Een eenmalig, incidenteel bezoek hoeft nog geen ramp te zijn. De rat is op zoek naar een geschikte omgeving om te leven. Een tuin rondom een bedrijfsruimte kan daarvoor zomaar een geschikte plek zijn.

Het wordt pas een probleem wanneer je vaker ratten in de tuin tegenkomt. Ratten zijn namelijk nooit alleen en de kans is groot dat de ratten zich in jouw tuin, huis of omgeving genesteld hebben.

Vooral wanneer ratten minder schuw worden lijkt het erop dat de beesten jouw tuin als verblijfplaats hebben gekozen.

Last van ratten in de tuin? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.

Ratten in de tuin bestrijden

Een bedrijfstuin hoort een schone plek te zijn zonder ratten. Personeel, omwonenden, het pand zelf en materiaal lopen risico op schade wanneer er ratten aanwezig zijn. Zeker wanneer er al meerdere keren een rat of sporen van ratten zijn gesignaleerd is het zaak om snel te handelen met een passende aanpak.

Ratten in een tuin bestrijden vereist kennis, ervaring en een professionele aanpak. Mega Des verzorgt al sinds 1991 plaagdierbeheersing op maat voor bedrijven in uiteenlopende sectoren door heel Nederland. Naast dat wij ratten bestrijden werken wij volgens de filosofie van IPM en richten we ons op het duurzaam voorkomen en monitoren van plaagdieren.

Ratten in de tuin

Waarom ratten in mijn tuin?

Een prangende vraag die de gemoederen flink zal bezighouden; waarom hebben de ratten mijn tuin gekozen?

Ratten zoeken naar een omgeving die aan alle wensen voldoet. De beesten hebben drie kenmerken nodig: voedsel, water en de gelegenheid om te nestelen. Als alle drie de kenmerken in een tuin aanwezig zijn, werkt dat als een magneet voor ratten.

Het is belangrijk deze elementen te elimineren om ratten te voorkomen. Gebeurt dat niet, zullen de ratten na een ‘verjaag-aanpak’ op den duur gewoon weer terugkomen. Een aantal van de volgende zaken kan oorzaak zijn voor overlast van ratten.

  • Water: vijvers, riolering, kapotte regenafvoer
  • Voedsel: vogelvoer, kippenvoer, konijnenvoer etc. etensresten (containers), compost, volières
  • Nestel-plekken: tuinhuisjes/schuren, trampolines

Ratten in een tuin herkennen

Een rattenprobleem is niet altijd zichtbaar. Vooral in een tuin hebben ratten voldoende plekken om zich te verstoppen. Hoe wordt een rattenprobleem dan herkend?

Zoals eerder vermeld hebben de ratten drie kenmerken nodig om voor een tuin als leefomgeving te kiezen. Rondom deze drie elementen is de kans groot dat er sporen van ratten zichtbaar zijn. Ook is het handig om te weten met welk soort rat u te maken heeft, de bruine rat of de zwarte rat, of wellicht een ander dier.

Er zijn een aantal signalen waaraan je ratten in een tuin kunt herkennen, zoals:

  • Rattenkeutels
  • Knaagschade
  • Piepende geluiden
  • Rattennest of rattenhollen
  • Dode ratten
  • Penetrante geur

Ratten in uw tuin gezien? Neem contact op met Mega-Des voor professionele bestrijding.

Ratten op verkenning in uw tuin

Water, voedsel en een gelegenheid om te nestelen komen vaak voor bij boerderijen en stallen maar ook bij rietvelden, landbouw of riolen. Eenmaal genesteld verlaat de rat zijn hol voor een aantal minuten om op verkenning te gaan. Het beest controleert dan de omgeving, een moment waarop de rat gezien kan worden.

Een rattenhol in een tuin

De gevolgen van ratten in een tuin

Afhankelijk van de tuin of omgeving waarin uw rattenprobleem voorkomt, kunnen de beesten verschillende soorten schade aanrichten.

Verplichtingen

Afhankelijk van uw bedrijfsvoering wordt er rondom plaagdieren zoals ratten gevraagd om specifieke verplichtingen. Wanneer er bijvoorbeeld met voedingsmiddelen gewerkt wordt, is een preventieplan verplicht volgens de NVWA. Dit zodat de kans zo klein mogelijk wordt op risico’s van ratten.

Materiële schade

Weten de ratten zich toch in een tuin te nestelen kan dat ook voor een woning of bedrijfspand gevolgen hebben. De beesten gaan op onderzoek uit in hun leefomgeving en knagen aan bijna alles dat los of vast zit. Niet alleen aan voedselverpakkingen.

Ratten knagen ook graag aan kabels en leidingen, wat lekkages of kortsluiting tot gevolg kan hebben. De kortsluiting geeft weer een verhoogd risico op brand en kan bijvoorbeeld zorgen voor stalbranden.

Hygiëne

Er zijn maar weinig bedrijven waar hygiëne niet belangrijk is. Toch zijn er een aantal sectoren zoals de horeca en de zorg waar hygiëne niet in gevaar mag komen. Ratten laten sporen achter zoals keutels en urine en dragen ziektes met zich mee. Iets dat ten alle tijden buiten de deur en het liefst ook buiten de tuin gehouden moet worden.

Ziektes

De uitwerpselen van ratten kunnen bacteriën en ziektes bevatten. Wanneer men in contact komt met de uitwerpselen, modder, stilstaand water of andere materialen waarmee een rat in contact is geweest, kunnen de virussen en/of bacteriën worden overgedragen. Wondjes op de hand laten de bacterie makkelijk binnen. De kans is misschien niet bijster groot, toch is dit een risico dat u liever niet wilt lopen.

Veelgestelde vragen over bruine ratten

Wat moet je doen als er een rat in je tuin zit?

Wat u moet doen wanneer er een rat in de tuin zit, is zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen. Ratten leven in kolonies en planten in rap tempo voort. Een gedegen aanpak is noodzakelijk om schade te voorkomen.

Waar zitten ratten overdag?

Ratten zitten overdag vaak in hun veilige omgeving. Ratten zijn nachtdieren en verblijven overdag in hun holen, bijvoorbeeld ondergronds in een tuin. Enkel bij nood voor voedsel zullen ratten hun hol verlaten. ’s Nachts kunnen de beesten ongestoord te werk gaan.

Hoe komen ratten in een tuin?

Ratten komen vaak in een tuin terecht omdat de beesten daar voedsel, water en een nestelplek vinden. Vaak liggen deze drie elementen binnen bereik van elkaar waardoor dit de ideale omgeving voor de rat vormt. Het kan dus goed dat minimaal een van de drie in een tuin te vinden is.

Last van ratten in de tuin? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.