Skip to main content

Waarom overschakelen van Conventionele TL Buizen naar LED in Vliegenlampen een slimme zet is

In veel commerciële keukens, voedselverwerkingsfaciliteiten en zelfs thuis, spelen vliegenlampen een cruciale rol in het bestrijden van ongewenste insecten. Traditioneel maken deze lampen gebruik van TL-buizen om insecten aan te trekken. Echter, met de opkomst van LED-technologie, is het vervangen van conventionele TL-buizen door LED een optie die steeds meer aan populariteit wint. In deze blog bespreken we waarom dit een verstandige keuze kan zijn en wat de voordelen zijn van het gebruik van LED in vliegenlampen.
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Het overstappen van conventionele TL-buizen naar LED-verlichting, inclusief LED-vliegenlampen, is een proces dat wereldwijd in verschillende fasen plaatsvindt. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals wetgeving, economische overwegingen, en technologische ontwikkelingen.

Wetgeving en regelgeving

In de Europese Unie zijn er al maatregelen genomen om de productie en verkoop van energie-inefficiënte verlichting, zoals TL-buizen, te beperken. De EU heeft richtlijnen zoals de Ecodesign-richtlijn en de Restriction of Hazardous Substances (RoHS)-richtlijn ingevoerd, die de productie van verlichtingsproducten met bepaalde schadelijke stoffen beperken en energie-efficiëntie bevorderen.
Deze regelgeving dwingt fabrikanten om over te stappen op efficiëntere verlichtingstechnologieën zoals LED.

Marktontwikkelingen

Veel fabrikanten en bedrijven hebben de afgelopen jaren al een groot deel van hun productie en installaties omgeschakeld naar LED-verlichting. Dit komt mede door de dalende kosten van LED-technologie en de toenemende beschikbaarheid van verschillende soorten LED-lampen, waaronder LED-vliegenlampen.

Verwachte tijdlijn

Hoewel er geen exacte einddatum is vastgesteld voor de volledige uitfasering van TL-buizen, is de trend duidelijk in de richting van een volledige overgang naar LED-verlichting binnen de komende jaren. Het is aannemelijk dat conventionele TL-buizen in de meeste toepassingen tegen 2030 grotendeels zijn vervangen door LED-alternatieven.

Wat zijn vliegenlampen?

Vliegenlampen, ook wel insectenlampen genoemd, gebruiken ultraviolet (UV) licht om insecten aan te trekken. Deze insecten worden vervolgens gevangen of gedood door een elektrisch rooster of een lijmplaat. De traditionele TL-buizen in deze lampen zenden UV-A stralen uit die zeer effectief zijn in het aantrekken van vliegen en andere vliegende insecten.

In veel commerciële keukens, voedselverwerkingsfaciliteiten en zelfs thuis, spelen vliegenlampen een cruciale rol in het bestrijden van ongewenste insecten. Traditioneel maken deze lampen gebruik van TL-buizen om insecten aan te trekken. Echter, met de opkomst van LED-technologie, is het vervangen van conventionele TL-buizen door LED een optie die steeds meer aan populariteit wint. In deze blog bespreken we waarom dit een verstandige keuze kan zijn en wat de voordelen zijn van het gebruik van LED in vliegenlampen.

Waarom overstappen naar LED?

1. Energiebesparing
LED-buizen verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele TL-buizen. Terwijl TL-buizen vaak 15-40 watt verbruiken, verbruiken LED-buizen meestal slechts 10-20 watt. Dit kan leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening, vooral als de lampen continu aanstaan in commerciële omgevingen.

2. Langere levensduur
LED-buizen hebben een veel langere levensduur dan TL-buizen. Waar een TL-buis doorgaans 8.000 tot 10.000 branduren heeft, kan een LED-buis gemakkelijk 25.000 tot 50.000 branduren meegaan. Dit betekent minder vaak vervangen en dus lagere onderhoudskosten en minder afval.

3. Milieuvriendelijkheid
TL-buizen bevatten kwik, een schadelijke stof die speciale verwijdering vereist. LED-buizen bevatten geen kwik en zijn daarom milieuvriendelijker. Bovendien zijn LED’s recyclebaar en dragen ze bij aan een lagere ecologische voetafdruk.

4. Betere lichtkwaliteit
LED-buizen bieden een consistente en hoogwaardige lichtopbrengst gedurende hun gehele levensduur. Dit betekent dat de vliegenlampen effectiever blijven in het aantrekken van insecten, zonder dat de lichtintensiteit merkbaar afneemt zoals bij TL-buizen kan gebeuren.

5. Directe verlichting
LED-buizen bereiken onmiddellijk hun volledige helderheid wanneer ze worden ingeschakeld, zonder de opwarmtijd die TL-buizen nodig hebben. Dit maakt ze efficiënter in situaties waar direct licht vereist is.

6. Minder warmteontwikkeling
LED-verlichting genereert aanzienlijk minder warmte dan TL-verlichting. Dit kan een belangrijk voordeel zijn in omgevingen waar temperatuurbeheersing cruciaal is, zoals in voedselverwerkingsfaciliteiten.

Conclusie

Het vervangen van conventionele TL-buizen door LED in vliegenlampen biedt tal van voordelen, van energiebesparing en langere levensduur tot milieuvriendelijkheid en betere lichtkwaliteit. Hoewel de initiële kosten van LED-buizen iets hoger kunnen zijn, worden deze kosten ruimschoots gecompenseerd door de besparingen op lange termijn. Het is een investering die niet alleen goed is voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Dus, de volgende keer dat je vliegenlampen in je faciliteit of thuis moet vervangen, overweeg dan zeker de overstap naar LED-technologie.

Wilt u ook kosten besparen?

Bestel hier uw LED Vliegenlamp


Geplaatst op: 4 juli 2024

Laatste nieuws