Skip to main content

Waar komen ratten op af?

Als u bent gestuit op een rat in uw omgeving, is de kans redelijk klein dat dit per toeval was. Ratten zijn vrij intelligente beesten en kiezen zorgvuldig voor een specifieke omgeving. Hoe dan ook, het is uiterst onaangenaam dat u er een heeft gezien.

Aangezien ratten zich in hoog tempo voortplanten en vrijwel nooit alleen zijn, is de kans aanwezig dat u of al te maken hebt met een rattenplaag, of dat u daar binnen de kortste keren met te maken zult krijgen.

Op deze pagina legt Mega Des uit waar ratten op afkomen.

Last van ratten? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.

De drie elementen waar ratten op afkomen:

In de basis is het vrij simpel, ratten hebben slechts drie elementen nodig om te (over)leven, namelijk: water, voedsel en een plek om te nestelen.

De beesten gaan dus op zoek naar een plek of omgeving waarin deze drie elementen samenkomen of waar de mogelijkheid bestaat alle drie te verzamelen. Het bestrijden van ratten gebeurt vervolgens door deze elementen zo veel als mogelijk te elimineren of niet bereikbaar te maken voor de ratten.

Water

Zowel de bruine rat als de zwarte rat leven graag rondom water. Toch zijn er verschillen tussen de behoeftes van beide soorten.

De bruine rat leeft graag in een vochtige ruimte waar het niet al te warm is. Woningen, stallen, fabrieken en dergelijke beschikken vaak over deze ruimtes. Vooral wanneer deze gelegen zijn in een omgeving met veel water zoals een meer of grachten. Ook buiten leeft de bruine rat graag op plekken als rietvelden of landbouw. Tot slot wordt deze soort niet voor niets ook wel rioolrat genoemd.

De zwarte rat daarentegen komt vaak voor in de buurt van havens en schepen. Ook veestallen of pakhuizen met voedsel doen het goed voor de zwarte rat. Dit soort wordt daarom ook vaak scheepsrat genoemd.

Een rat bij water

Voedsel

Bereikbaar voedsel heeft misschien wel de grootste aantrekkingskracht voor ratten. Vooral etensresten vormen vaak een probleem voor bedrijven en volledige woonwijken.

1. Etensresten
Het is niet voor niets dat ratten vaak in de omgeving van mensen voorkomen. Mensen hebben altijd een voorraad voedsel waar ratten graag bijkomen. Waar eten is, zijn etensresten. En etensresten worden niet altijd onbereikbaar weggewerkt. Ideaal voor ratten. Vooral rondom horecazaken kan dit probleem fataal zijn voor de overlast van ratten. Ook in woonwijken met vijvers en parken zijn plekken waar aas voor vissen en broodresten voor het voeren van eenden achterblijven.

2. Moestuinen en landbouw
Niet alleen waar eten geconsumeerd wordt liggen ratten op de loer. Daar waar eten geproduceerd wordt komen de beesten ook graag. Moestuinen en landbouw zijn ideaal omdat voedsel en water hier vaak gecombineerd voor het oprapen liggen.

3. Containers
Ratten eten, wanneer de honger het grootst is, alles wat ze maar kunnen vinden. Dat beperkt zich niet tot vers voedsel, ook bedorven etensresten uit uw container voldoen prima als maaltijd. Vooral in woonwijken waar geen afgesloten ondergrondse containers aanwezig zijn, hebben inwoners vaak last van ratten. Uitpuilende prullenbakken of overlopende containers die niet vaak genoeg geleegd worden, zijn een feest voor ratten.

Ratten gezien? Neem contact op met Mega-Des voor professionele bestrijding.

Een plek om te nestelen

Ratten zoeken een fijne plek om te nestelen, wanneer zij die eenmaal gevonden hebben, begint het opbouwen van de kolonie. Ratten leven in groepen en de hele familie wil graag intrekken. Wel bestaat er een verschil hoe en waar bruine ratten zich nestelen ten opzichte van zwarte ratten.

Het nestelen van bruine ratten
Bruine ratten nestelen zich het liefst op vochtige plekken waar het niet te warm is. Een beschutte plek in een woning of bedrijfspand is ideaal. Het riool is ook een van de favorieten van de bruine rat.

Buiten graven de beesten holen in de grond met een uitgebreid gangenstelsel om door te bewegen.

Het nestelen van zwarte ratten
Zwarte ratten graven in tegenstelling tot bruine ratten geen holen. Het zwarte soort leeft liever op hoogte en kiest daarom voor nesten in bomen, zolders en daken. Nog een verschil is dat de zwarte rat liever een wat droger nest heeft.

Wat beweegt ratten nog meer?

Naast dat ratten op zoek zijn naar een gebied om te leven, zijn er nog een aantal zaken wat de beesten laat bewegen of aantrekt.

  • Een te grote kolonie. Als de omgeving de grootte van de kolonie niet aan kan, zal een deel van de ratten op zoek gaan naar een nieuwe plek.
  • Extreme kou. Ratten trekken graag naar binnen wanneer er een strenge winter voor de deur staat. Voor de beesten is het lastiger om warm te nestelen en aan voedsel te komen in extreme kou.
  • Transport naar een nieuwe bestemming. Zoals dat de bruine rat ooit uit Azië (per ongeluk) verscheept werd naar Europa, zo kan het ook zijn dat ratten meeliften bij transportladingen met bijvoorbeeld voedsel.
  • Verspreiding uit de buurt. Hoe schoon uw eigen omgeving ook is, een slechte horecazaak of een uitpuilende container rondom uw bedrijf of woning kan een dooddoener zijn.

Last van ratten? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.