Skip to main content

Dansmuggen bestrijden; lees hier alle ins & outs

In Nederland zijn er circa 500 soorten dansmuggen! Dansmuggen worden ook wel wintermuggen, vedermuggen of pluimmuggen genoemd. Dansmuggen dienen niet verward te worden met dansvliegen (Empididae). Wanneer en waar zijn dansmuggen actief? Dansmuggen zijn er het hele jaar door, maar doordat volwassen dansmuggen actief zijn vanaf de herfst tot het voorjaar, vallen ze vaak op in […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

In Nederland zijn er circa 500 soorten dansmuggen! Dansmuggen worden ook wel wintermuggen, vedermuggen of pluimmuggen genoemd. Dansmuggen dienen niet verward te worden met dansvliegen (Empididae).

Wanneer en waar zijn dansmuggen actief?

Dansmuggen zijn er het hele jaar door, maar doordat volwassen dansmuggen actief zijn vanaf de herfst tot het voorjaar, vallen ze vaak op in de winter. Dit is omdat men tijdens lage temperaturen geen muggen verwacht. Bij koel en koud weer voelen ze zich op hun best. Ze worden door licht aangetrokken en zijn vooral te zien als ze in de schemering boven struikgewassen vliegen, of als ze in de buurt van tuinverlichting vliegen.

Doordat het leefklimaat voor de dansmug binnen gebouwen niet gunstig is, zal hij binnenshuis snel sterven. Dansmuggen danken hun naam aan het feit dat ze recht op en neer vliegen. Dansmuggen komen over de hele wereld voor, zelfs op Antarctica!

Hoe ziet een dansmug eruit?

Dansmuggen zijn eenvoudig van steekmuggen te onderscheiden. Ze zijn zes tot tien millimeter lang en hebben grote transparante vleugels die als een afdakje op de rug worden gevouwen.

Leuk weetje: Dansmuggen steken niet en zuigen dus geen bloed!

De larven zijn wormachtig en bloedrood van kleur (hun lichaam is gevuld met het zuurstofbindende eiwit hemoglobine dat ook in ons bloed zit) en worden daarom ook wel ‘rode muggenlarve’ of ‘bloedworm’ genoemd.

Waar ontwikkelen dansmuggen zich?

Dansmuggen ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. De larven leven in water, vochtige grond of rottend materiaal (bijvoorbeeld in de rottingslaag op de bodem van stilstaand water) van organische afvalstoffen. De volwassen dansmuggen treft men vooral aan in januari, februari en maart.

Dansmuggen weren

Dansmuggen zijn niet schadelijk en vormen een voedselbron voor een heleboel andere insecten, vogels en zoogdieren.   Denk hierbij aan: merels, koolmezen, mussen, vleermuizen etc.   Als dansmuggen per ongeluk in uw woning belanden, kunt u ze weren door het aanbrengen van horren, u kunt ze binnenshuis het beste opzuigen met de stofzuiger.   Het beste om geen overlast van dansmuggen te krijgen, is het voorkomen van zoet stilstaand water en rottend materiaal uit de tuin te verwijderen en deuren en ramen zoveel mogelijk gesloten te houden.

Muggenlarven in de vijver

Als u veel muggenlarven in de vijver heeft, schaf dan enkele vissen aan. Deze vinden muggenlarven een delicatesse en zullen snel de populatie muggenlarven tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Ook salamanders en kikkers zijn hele goede muggenlarve bestrijders.

Dansmuggen bestrijden

Dansmuggen bestrijden met gif is niet aan te bevelen omdat dode exemplaren gegeten kunnen worden door spitsmuizen en andere kleine insecteneters, waardoor die sterven aan door vergiftiging.   Wanneer u buiten ernstige overlast ondervindt van dansmuggen, kunt u ze het beste bestrijden door ze weg te spuiten met water. Binnen in de woning is de stofzuiger uw beste vriend!   Dansmuggen bestrijden met gif is ten strengste af te raden en niet noodzakelijk.

Hulp bij dansmuggen bestrijden

Heeft u overlast of hinder van dansmuggen of andere plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw muggenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.n


Geplaatst op: 13 mei 2020