Skip to main content

Vogeloverlast: Wanneer mussen uw gasten lastig vallen

Mussen kunnen een ware plaag zijn voor Horeca gelegenheden, ze passen zich snel aan en zijn niet bang voor mensen omdat een groot aantal terrasbezoekers de mussen voeren. Hierdoor komen er alleen maar meer en worden ze steeds brutaler. Ze gaan soms zelfs op je bord zitten terwijl je zit te eten. Waar zitten de […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Mussen kunnen een ware plaag zijn voor Horeca gelegenheden, ze passen zich snel aan en zijn niet bang voor mensen omdat een groot aantal terrasbezoekers de mussen voeren. Hierdoor komen er alleen maar meer en worden ze steeds brutaler. Ze gaan soms zelfs op je bord zitten terwijl je zit te eten.
Huismus

Waar zitten de mussen?

Mussen hebben vaak 3 posities in hun leefomgeving, namelijk:

  • De overnachtingsplaats: Dit is de plaats waar mussen meestal de nacht doorbrengen en ook vaak gaan nestelen.  Deze plek moet droog zijn en overdekt. Onder een dakpan of andere holle ruimte kan een ideale plek zijn.
  • Het verkenningspunt: Dit is de plaats waar de mussen overdag zitten, vaak zijn dit vensterbanken, dakgoten of andere dakranden waarvan ze vanaf een veilige afstand overzicht hebben op de terrasjes.
   Zo kunnen ze heel makkelijk overzien of er ergens wat te halen valt.
  • De Fourageerplaats: Dit is “The Place to be!” Het terrasje of ander plein waar eten te scoren valt. Hier lopen altijd wel een paar mussen te scharrelen….  Als je 1 stukje eten neergooit, komen de andere mussen vanaf hun verkenningspunt naar beneden storten en heb je plotseling honderd mussen om je heen!

  een terras in de horeca waar veel ongedierte te vinden is

  Wat klein begint, eindigt in een ware plaag!

  Zowel terrasbezoekers als horeca uitbaters hebben er geen benul van hoe erg een mussenplaag kan worden. Het begint vaak met één of twee mussen en iedereen vindt dit nog schattig!
  Maar één of meer mussen trekken andere mussen aan, immers er valt hier wat te eten!

  Wat te doen bij de aanwezigheid van mussen?

  Aanwezigheid van ontlasting

  Soms ziet u de mussen niet omdat het er maar één of twee zijn die tussen uw bezoekers lopen op een overvol terras, maar ’s avonds wanneer u het terras opruimt, treft u vogelpoep aan op tegels, stoelen of tafels. Dit is een teken om ook hier uw personeel en bezoekers erop te wijzen de mussen niet te voeren. Schakel direct een professional in om de reeds aanwezige mussen weg te vangen.

  Nestmateriaal van mussen.

  Soms bevindt het nest van de mussen zich vlak boven uw terras op een schuin dak met dakpannen, vaak treft u dan veel vogelpoep aan op één specifieke plek. Schakel een professional in om het nest en de mussen te laten verwijderen wanneer dit is toegestaan!

  Welk risico loopt u als uitbater bij mussen overlast?

  • Gezondheid en veiligheidsrisico’s: Mussen dragen ontzettend veel bacterien, virussen en parasieten bij zich zoals: Salmonella, cryptococcis, vlooien, mijten en teken. (dit zijn er nog maar een paar) Daarnaast veroorzaakt de ontlasting gevaarlijke situaties wanneer het gaat regenen, de straat wordt dan namelijk spekglad.
  • Verlies van Klandizie: Grote aantallen mussen die niet bang zijn om op de tafel te gaan zitten terwijl uw gasten eten, doet uw gasten uitwijken naar een andere “mussen vrije” eetgelegenheid waar ze niet worden lastig gevallen. Gasten kunnen er onder gescheten worden terwijl ze uw maaltijd nuttigen! Kortom, uw terras en locatie wordt ontweken!
  • Verlies van productiviteit: Uw medewerkers moeten de klachten van uw gasten aanhoren omtrent de mussenoverlast, intussen kunnen de mussen zich naar binnen verplaatsen waardoor ze door uw restaurant en keuken vliegen! U bent dan binnen en buiten bezig met het opjagen van mussen. U wilt uw tijd toch liever besteden aan de kwaliteit van uw product en de gastvrijheid voor uw gasten?

  Hoe kom ik van die mussen af!?

  De beste remedie tegen mussenoverlast is het verwijderen van de voedselbron(nen.) Echter is dit in een stedelijke omgeving vaak een onmogelijke opgaaf omdat terrassen veelal naast elkaar of vlak bijelkaar liggen. Gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden:

  • Het gebruik van vogelpennen of draad tegen mussen: Wanneer mussen rusten op een vensterbank of dakgoot en daar wachten op voedselaanbod, dan is het aanbrengen van vogelpennen een adequate oplossing.
  Draadsysteem tegen mussen
  Draadsysteem tegen mussen
  • Het gebruik van netten tegen mussen: Wanneer er veel mussen aanwezig zijn en er misschien ook al genesteld wordt, zijn pennen niet voldoende en zal men moeten overgaan tot het plaatsen van netten.
  • Het wegvangen van mussen: In bijzondere gevallen mag men mussen wegvangen, de mussen worden dan gevoerd en er treed gewenning op. Na een aantal dagen zetten we de kooien opscherp en wordt de populatie in een aantal dagen weggevangen (hier is veelal een ontheffing voor nodig).

  Heeft u vragen over problemen met mussen?

  Heeft u overlast of hinder van mussen of andere plaagdieren?
  Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw mussenprobleem!

  Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
  mega-des logo

   

  Telefoon: 0320-286900
  Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 11 april 2016

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024