Skip to main content

Hoe kan ik houtworm herkennen en bestrijden

De naam: “Houtworm” wordt over het algemeen gebruikt voor alle houtaantasters.
Maar er zijn: verschillende soorten in Nederland.

Soorten houtkevers:
Enkele van de meest voorkomende houtboorkevers zijn:

  1. Gewone houtwormkever
  2. Bonte knaagkever
  3. Spinthoutkever
  4. Huisboktor.
Levenscyclus van houtboorkevers:

Er zijn vier stadia van ontwikkeling van houtboorders:
ei, larve, pop en volwassen kever.
Volwassen vrouwelijke houtborende kevers leggen graag eieren op of net onder het houtoppervlak in poriën, scheuren en spleten.
De larven voeden zich met het hout. (en veroorzaken schade!)
Gedurende meerdere jaren knagen ze gangen in het hout totdat ze verpoppen en uitkomen als kevers.   Wanneer ze volwassen zijn, verlaat de nieuwe generatie kevers het hout om te paren, wanneer de volwassen vrouwtjes bevrucht zijn, zoeken ze naar een geschikt houten oppervlak waarop ze hun eieren kunnen leggen, en zo is de cyclus rond en blijven ze verdere schade aanrichten.

Hoe kan ik een actieve houtwormplaag identificeren?

Het is voor een leek lastig om vast te stellen of de aantasting nog actief is of niet, omdat de belangrijkste schade in het hout wordt veroorzaakt en u waarschijnlijk jarenlang geen zichtbaar effect zult zien.   Er zijn echter een aantal herkenbare verschijnselen die u kunnen helpen bij het identificeren van een mogelijke houtworm aantasting:

  • Kleine ronde gaten in uw houtwerk, meestal 1 mm tot 2 mm in diameter
  • Fijn poederachtig stof rond deze gaten (bekend als boormeel)
  • Kruimelige randen aan planken en balken
  • Tunnels binnen in het hout
  • Zwak of beschadigd hout of vloeren

Tijdens de zomermaanden, (mei tot september) kunt u ook volwassen kevers zien die uit gaten in het hout komen.   Zodra een kever een weg naar buiten heeft geknaagd, gaat hij instinctief op zoek naar licht.   Als u dus vermoed dat u een houtworm aantasting heeft, ga dan opzoek naar levende of dode kevers op en rond de vensterbanken.
Uitvliegopeningen zijn waarschijnlijk het meest voor de hand liggende herkenningspunt, maar de uitvliegopeningen worden pas zichtbaar wanneer de volwassen kevers na jaren uit het hout komen kruipen.   Het is dus een goede aanbeveling om te controleren op zaagsel en boormeel aan de achterkant of onderkant van oude meubels.
Het vinden van gaatjes in uw meubels of vloeren is niet altijd een reden tot bezorgdheid, het kunnen gewoon tekenen zijn van een eerdere houtworm aantasting die al lang inactief is.   Als u het niet zeker weet, kunt u het beste onze houtwormspecialist raadplegen.

Huisboktorren komen uit en gaan meteen opzoek naar een partner

Hoe weet ik of houtworm actief is?

Het is altijd moeilijk om te beoordelen of de gevonden schade een actieve houtwormaantasting is of niet.   Een populaire methode voor het testen van een actieve houtwormaantasting is het vullen van de uitvliegopeningen met bijenwas of teakolie, het een jaar laten staan en kijken of er volwassen kevers het volgende jaar doorheen gaan.   Of u dit nu probeert of niet, het is altijd het beste om een specialist te raadplegen voordat u zelf met een behandeling aanvangt.

Waar kun je houtaantasters vinden?

Houtaantasters kun je overal vinden waar hout kaal en onbehandeld is.
  (dus geen verf, beits of vernislaag)
Wanneer het hout dus niet beschermd is kan men houtaantasters onder andere aantreffen in:

  • Vloerdelen
  • Meubels
  • Balken
  • Dakconstructies
  • Houten gereedschap
  • Decoratief houtwerk
  • Houten (delen van) Muziekinstrumenten
  • al het andere kale onbewerkt hout.

Wat trekt houtworm aan?

Verschillende soorten houtboorkevers geven de voorkeur aan verschillende houtsoorten. Sommigen geven de voorkeur aan naaldhout zoals dennen, sparren en ceder.
Anderen geven de voorkeur aan hardhout zoals eiken, essen en mahonie.
Maar alle houtboorkevers houden van hout dat vochtig is, omdat het makkelijker is om op te kauwen!

De gewone houtwormkever is te vinden in zowel naaldhout als hardhout.
Hoewel hij op veel plaatsen wordt aangetroffen, heeft hij over het algemeen voorkeur voor vochtige vloerdelen, zolderbalken en meubels die versleten zijn of helemaal geen lak hebben.   Vrouwelijke houtwormkevers kiezen meestal voor hardhout met een vochtgehalte van 28% of hoger om hun larven de beste kans te geven om zich tot volwassen kevers te verpoppen.   Houtworm is echter ook te vinden in hout met een vochtgehalte van 12% of meer.   Hoe droger het hout wordt, hoe moeilijker het wordt voor de larve om zich te voeden.

De Larve van een Spinthoutkever eet alleen het buitenste gedeelte ‘spinthout’ van een boom.   Dit komt omdat het meer voedingsstoffen bevat, in tegenstelling tot het binnenste ‘kernhout’ van hout zoals grenen en eiken.   Als uw meubels zijn gemaakt van kernhout, loopt u een veel lager risico op een aantasting door houtaantasters.
Spinthout is normaal gesproken lichter dan kernhout, dus u kunt zien waar de risicogebieden liggen.

De grote houtwormkever geeft de voorkeur aan hardhout zoals eiken, iep en mahonie die zijn verzacht door schimmelbederf.   Deze worden het vaakst gevonden in oudere gebouwen en antiek meubilair.   Deze kevers staan bekend om het kenmerkende tikgeluid dat de volwassen kevers maken bij het aantrekken van een partner.

De Huisboktor is het meest schadelijke houtborende insect.
Hij tast het hout van droog naaldhout aan en wordt tot 30 mm lang.
Ze laten uitvliegopeningen achter met een diameter tot 10 mm.
De Huisboktor houdt van gedeeltelijk gekruid naaldhout, waaronder dennen en sparren en komt het meest voor in dakconstructies.   De larven produceren grote hoeveelheden zaagsel in kleine pellets, die een blaren uiterlijk op het houtoppervlak achterlaten.
De larven kunnen het hout tijdens hun groeiperiode ernstig beschadigen, waarbij het hout volledig wordt vernietigd en er alleen fineer overblijft.

Hoe ernstig is een houtwormbesmetting?

De omvang van de veroorzaakte schade hangt af van de soort, de omvang van de besmetting en wat er is aangetast.   Niet alle houtwormen zijn schadelijk.
Als houtworm echter na verloop van tijd onbehandeld blijft, kan het hout ernstig verzwakken en ernstige schade aan de structuur veroorzaken.

De Huisboktor staat bekend als de meest schadelijke soort, maar elke grote plaag moet door een professional worden bestreden.”

Boktor larve in het hout

Hoe kan ik houtworm voorkomen?

Hoewel het moeilijk is om houtworm volledig buiten te houden, kunt u uw huis zeker minder aantrekkelijk maken voor houtaantasters door de volgende tips op te volgen:

  • Al het hout droog houden
  • Uw huis verwarmd en goed geventileerd houden
  • Meubels kopen van hardhout van goede kwaliteit
  • Afdekken van hout met beits of vernis
  • Zorgvuldig controleren op de aanwezigheid van houtworm bij aankoop van antiek of tweedehands meubilair
  • Geïnfecteerd hout, direct uit uw huis verwijderen
  • Vervang, indien mogelijk geïnfecteerd hout
  • Lees hier 10 effectieve tips tegen houtboorders

Hoe kan ik zelf houtworm bestrijden?

Voordat u houtworm behandelt, is het uiterst belangrijk om het type houtworm waarmee u te maken heeft correct te identificeren.   Als u twijfelt, kunt u contact met ons opnemen, wij zijn u graag van dienst!
De grote houtwormkever en de Huisboktor komen diep in het hout voor, dus het is essentieel om zowel door injectie als door een oppervlaktebehandeling deze kevers en de larven te bestrijden.   Deze behandeling kunt u niet zelf, hier is speciale apparatuur voor nodig en een sterk langdurig werkend insecticide.

Wanneer heb ik professionele hulp nodig bij een houtwormbestrijding?

Als u vermoedt dat u een aantasting heeft van welke soort houtboorder dan ook, is het altijd aan te raden om een specialist te raadplegen.   Al het hout in het gebouw moet worden behandeld en gecontroleerd op structurele integriteit.
Onze bestrijdingstechnici hebben de kennis en ervaring om houtaantasters op te sporen en een effectieve behandeling tegen houtaantasters uit te voeren.

Ik wil houtworm laten bestrijden door een houtwormspecialist

Heeft u overlast of hinder van boktor, houtworm of andere Houtaantasters?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw houtwormprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 8 oktober 2020