Skip to main content

Houtworm behandelen; 10 effectieve tips!

Ligt u ’s nachts wakker en maakt u zich zorgen over de schade die houtworm kan veroorzaken aan uw huis?   Maakt u zich dan geen zorgen meer!Wij hebben namelijk een eenvoudige handleiding opgesteld om een aantasting van houtworm te herkennen.   Ook benoemen wij de meest geschikte behandelmethoden om het houtworm effectief uit uw […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Ligt u ’s nachts wakker en maakt u zich zorgen over de schade die houtworm kan veroorzaken aan uw huis?   Maakt u zich dan geen zorgen meer!
Wij hebben namelijk een eenvoudige handleiding opgesteld om een aantasting van houtworm te herkennen.   Ook benoemen wij de meest geschikte behandelmethoden om het houtworm effectief uit uw woning te verwijderen.

Uitvliegopeningen van de Huisboktor

Wat te doen tegen houtworm?

Wij hebben onze top 10 tips voor het omgaan met houtworm en hoe het te ontdekken.
Als u na het lezen van onderstaande tips nog steeds niet zeker weet wat de beste aanpak is om uw houtwormprobleem aan te pakken, dan staan wij voor u klaar met een effectieve houtwormbehandeling

10 tips voor een effectieve houtworm behandeling:

 

1. Begrijp de levenscyclus van de houtworm, houtwormlarven

Onze ervaring heeft ons geleerd dat veel mensen de tekenen van houtworm voor iets heel anders verwarren, dus laten we bij het begin beginnen.
Ondanks de naam, zijn houtwormen geen wormen en vormen ze in feite het larvale stadium van verschillende soorten houtwormkevers.

Bijna alle structurele schade die deze kleine beestjes kunnen veroorzaken, zal optreden tijdens dit larvale stadium waarin de houtworm aan het zicht is onttrokken en diep in het hout begraven zit.

Na maximaal 5 jaar vrolijk door je hout te hebben geknabbeld, zullen de larven zich dan ‘verpoppen’ of transformeren in een volledig gevormde volwassen kever en zich een weg naar buiten graven, waarbij ze kleine ronde uitvliegopeningen achterlaten in het hout.

2. Uitvliegopeningen van houtaantasters

Alleen wat gaatjes in het hout vertellen u niet of de plaag actief is of niet.
De kleine uitvliegopeningen die houtworm maakt als ze zich een weg uit het hout knagen, zijn meestal het eerste dat iedereen met een houtwormplaag zal opmerken.
Helaas is het een veel voorkomende misvatting dat mensen geloven dat de aanwezigheid van deze gaten betekent dat de houtworm inactief is.

In plaats daarvan kan het proces, zodra de kevers zijn ontsnapt, opnieuw beginnen terwijl ze op zoek zijn naar een ander geschikt houten oppervlak om hun eieren in te leggen. Daarom zijn uitvliegopeningen alleen niet zo’n goede indicatie of je een actieve houtwormaantasting hebt of niet.

3. Identificeer een actieve houtwormaantasting

De echte manier om te zien of houtworm actief is in het hout, is door op zaagsel te letten
De uitwerpselen zien eruit als een fijn zaagsel en bevinden zich meestal rond de gaten in het geïnfecteerde hout.   Het is niet de meest glamoureuze baan ter wereld, maar het zal u helpen erachter te komen of de houtworm aantasting actief is en of u een behandelplan tegen houtworm nodig hebt of niet.

4. Wees extra waakzaam tijdens het houtworm seizoen

Hoewel houtworm op elk moment van het jaar uit het hout kan komen, worden de maanden tussen april en september gewoonlijk het houtworm seizoen genoemd omdat ze op dat moment het meest actief zijn.   Als u eerder uitvliegopeningen in uw eigendom hebt opgemerkt, maar u weet niet zeker of de plaag nog steeds actief of niet, dan is het houtworm seizoen de periode waarin u de volwassen kevers het meest zult zien rondscharrelen in uw huis.   Let dan vooral op de aanwezigheid van dode kevers rond houten armaturen, langs plinten en in de vensterbanken.

Het verschil tussen de verschillende kevers?
Om u te helpen bij het identificeren van de verschillende soorten kevers en om te bepalen of ze al dan niet in uw huis aanwezig zijn, kunt u onze identificatiepagina voor houtwormen bezoeken, die een meer gedetailleerde beschrijving geeft van elk van de verschillende soorten houtkevers.

5. Vochtig hout is een risicofactor

Hoewel houtworm voorkomt in droog hout, hebben ze een voorkeur voor hout dat is blootgesteld aan vocht.   Vochtig hout, al dan niet met schimmelschade, heeft de voorkeur van alle houtaantasters omdat dit hout zachter is en makkelijker te knagen is voor de larven.

6. Beschadigd hout hoeft niet noodzakelijk te worden verwijderd

Alleen omdat u een houtwormprobleem heeft, betekent dit nog niet dat u het hout noodzakelijkerwijs moet verwijderen.   Nogmaals, het hangt echt af van het type houtworm dat het hout aantast, maar het duurt meestal erg lang voordat het hout zijn (draag)kracht verliest.   Zelfs als het hout structureel is aangetast, zijn er houtbehandelingen en -oplossingen die kosteneffectief zijn om ofwel weg te snijden en beschadigde gebieden te vervangen of om ze economisch te repareren.

Een ding dat we moeten vermelden, is dat als u te maken heeft met mogelijk verzwakt structureel hout, we u aanraden dit niet zelf te proberen maar een houtworm expert in te huren.

7. Gebruik een vliegenlamp om soort vast te stellen

Het is een enigszins een ongebruikelijke behandeling om zeker te zijn, maar het gebruik van een vliegenlamp kan je echt helpen bij het monitoren van de houtwormkevers.
Het plaatsen van de vliegenlampen op zolderruimten en in ongeventileerde ruimtes van uw huis of werkplek, vergroot de kans dat de vliegenlampen de uitgekomen volwassen kevers zullen wegvangen.   Bovendien kunt u een expert naar de gevangen kevers laten kijken om vast te stellen welke soort het is.

8. Wees erop voorbereid om afscheid te nemen van enkele meubels

Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar we raden u ten zeerste aan alle meubelstukken en niet-structureel hout te verwijderen die besmet zijn met houtworm of waarvan u vermoedt dat ze een probleem met houtworm hebben.
Dit is gewoon om verdere problemen met houtworm binnen het pand te helpen minimaliseren of te voorkomen.

extra Houtwormtip; houtworm wordt meestal alleen gevonden in de bovenste laag van het geïnfecteerde hout, waardoor de omliggende lagen van het hout onaangetast blijven.
Als dit het geval is, is het mogelijk dat het geïnfecteerde stuk hout nog vrij sterk is en kan worden gebruikt nadat het hout is behandeld.

Als het hout echter begint af te brokkelen of af te breken wanneer het wordt aangeraakt of behandeld, is het onwaarschijnlijk dat u zelfs na een succesvolle behandeling de meubels kunt redden. De enige manier is dan om het definitief te verwijderen.

9. Preventie is de sleutel!

Preventie is de sleutel!   Maar dat is makkelijker gezegd, dan gedaan!
Als u onlangs een houtwormbehandeling heeft gehad, zijn er enkele tips die u kunt gebruiken om een nieuwe uitbraak te voorkomen.

De sleutel hiervoor is om de luchtvochtigheid in uw woning te regelen.
Houtworm geeft over het algemeen de voorkeur aan hout met een hoger vochtgehalte. Door uw pand goed geventileerd te houden (en dus het hout binnen het pand goed geventileerd), helpt u eventuele verdere houtworm aantastingen te verminderen.

Als extra preventiemaatregel tegen houtworm kunt u met een houtvochtmeter altijd de vochtigheid van het hout binnen het pand testen.   U kunt deze meestal huren of u kunt ze voor ongeveer € 50,- kopen.   Om u een idee te geven waar u op moet letten bij het gebruik van één van deze apparaten, moet u zich zorgen maken over alles met een vochtgehalte van meer dan 20%.   Alles onder 12% is ideaal.

10. Schakel professionele hulp in!

Hoewel houtworm soms zelf is te behandelen, moet u de klus in veel gevallen door een professional laten uitvoeren.   Dit komt omdat de behandeling zeer grondig moet gebeuren en bijna altijd het gebruik van chemicaliën omvat.

In het geval van een ernstige houtworm aantasting, kan structurele schade optreden en in plaats van het alleen te proberen, raden we u aan om contact op te nemen met een gekwalificeerde specialist in houtwormbestrijding.

Tekst gaat verder na informatie video

Hulp nodig bij houtwormbestrijding?

Heeft u overlast of hinder van houtboorders of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw houtwormprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 15 oktober 2020

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024