Skip to main content

Kakkerlakken; wat is waar en niet waar?

Alle kakkerlakken zijn ongedierte Niet waar! Maar 1 % van alle kakkerlakken die wereldwijd voorkomen dringen een huis binnen en vormen een gevaar voor uw gezondheid. Kakkerlakken veroorzaken allergieën Waar! Verschillende lichaamsdelen, het speeksel en enzymen die een rol spelen in de spijsvertering van de kakkerlak bevatten allergenen. Minuscule deeltjes van o.a. uitgedroogde uitwerpselen en huidschilfers […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Alle kakkerlakken zijn ongedierte

Niet waar!
Maar 1 % van alle kakkerlakken die wereldwijd voorkomen dringen een huis binnen en vormen een gevaar voor uw gezondheid.

Kakkerlakken veroorzaken allergieën

Waar!
Verschillende lichaamsdelen, het speeksel en enzymen die een rol spelen in de spijsvertering van de kakkerlak bevatten allergenen.
Minuscule deeltjes van o.a. uitgedroogde uitwerpselen en huidschilfers belanden in de lucht die bij veel mensen allergische reacties veroorzaken.
In de Verenigde staten zijn ca. 30 miljoen mensen aantoonbaar allergisch voor kakkerlakken, met name in stedelijke gebieden.
Symptomen bestaan uit diverse astmatische verschijnselen, zwellingen en (huid-) uitslag wanneer de allergenen ingeademd, ingeslikt of aangeraakt worden.

Amerikaanse kakkerlak

Kakkerlakken brengen ziektes over

Waar!
Kakkerlakken kunnen overal voorkomen en ze eten alles.   Daardoor komen ze continue in aanraking met afval en uitwerpselen en andere besmette materialen die pathogenen kunnen bevatten.   Ook voedsel en verblijfsplaatsen van huisdieren kunnen besmet raken waardoor wij weer besmet worden via onze huisdieren.   Daarnaast zijn kakkerlakken zelf ook dragers van diverse pathogenen die ons ziek kunnen maken.

Kakkerlakken komen alleen voor in vieze huizen

Niet waar!
Je kunt nog zo’n schoon huis hebben en dit schoon houden, wanneer u -of uw buren- een aantasting van kakkerlakken krijgt, is dit moeilijk op te lossen met wat schoonmaakmiddel.   We wonen vaak dicht op elkaar en een kakkerlak kan via naden en kieren, leidingen en kabels via de muren vanaf de buren bij u binnen komen.

Amerikaanse kakkerlak (Nimf)

Grote kakkerlakken zijn gevaarlijker dan kleintjes

Niet waar
De afmeting van een kakkerlak speelt geen rol in hoe schadelijk hij kan zijn.
Ondanks dat de sissende Madagaskar kakkerlak relatief groot is, wordt hij vaak als huisdier gehouden.

Kakkerlakken komen alleen voor in het stedelijk gebied

Niet waar
Zoals al eerder gezegd, kakkerlakken kunnen zich overal vestigen, zolang de temperatuur en luchtvochtigheid maar goed is en er voldoende schuilgelegenheid is i.c.m. voedselaanbod.

Alle kakkerlakken kunnen vliegen

Niet waar
Niet alle kakkerlakken kunnen vliegen, van sommige soorten hebben alleen de mannetjes vleugels.   Sommige hebben vleugels, maar vliegen niet echt; ze gebruiken hun vleugels meer voor een korte afstand of voor een korte zweefvlucht.
De Duitse kakkerlak, die in onze streken het meest voorkomt, heeft als volwassene vleugels, maar kan hier niet mee vliegen.

niet alle kakkerlakken zijn lichtschuw

Alle kakkerlakken zijn lichtschuw

Niet waar
De meeste kakkerlakken die wij in ons huis krijgen en als ongedierte ervaren zijn inderdaad vaak lichtschuw, echter het grootste gedeelte van de kakkerlakken vormt geen ongedierte voor de mens.
De boskakkerlak bijvoorbeeld leeft juist overdag!

Ik moet kakkerlakken niet doodtrappen want dan neem ik eitjes mee naar huis

Niet waar
Alleen vrouwtjes dragen een ei-pakket bij zich en zij plaatsen deze op goed verstopte plekken zoals naden en kieren, scher plinten of in electrische apparatuur.
De kans dat u dus een kakkerlak doodtrapt en dit ook nog eens een vrouwtje is met een eipakket is klein.   Daarnaast moet u dan schoenzolen hebben met een passend zoolprofiel waar toevallig het eipakketje in past zonder dat u het kapot trapt….
De kans dat u een ei-pakketje meeneemt naar huis, wanneer u een kakkerlak doodtrapt is dus minuscuul   Daarnaast komen de eipakketjes van de Duitse kakkerlak (de meest voorkomende soort) vaak binnen 24 uur uit, zodat de meeste eipakketjes die u tegenkomt al leeg zullen zijn.

U wilt een kakkerlak doodtrappen?   Prima plan!  DOOD=DOOD!

Kakkerlakken kunnen weken door leven zonder kop

Niet waar
Kakkerlakken hebben zenuwen en organen verspreid over het hele lichaam ze hebben dus niet per sé hun kop nodig om te zorgen dat hun vitale organen blijven functioneren.
Echter bevat de kop van een kakkerlak de monddelen waarmee de kakkerlak water op moet nemen. Als zijn kop eraf is, mist hij dus de monddelen om water op te nemen en zal hij met circa 10 dagen sterven door uitdroging.

Heeft u vragen of problemen met kakkerlakken?

Heeft u overlast of hinder van kakkerlakken of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw Kakkerlakkenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 9 april 2023