Stel u voor dat u aan het picknicken bent en op het punt staat in uw boterham te bijten. Plots ziet u een vlieg uw kant op komen, die met behulp van zijn samengestelde ogen en antennes op uw eten afkomt. Het slaagt erin om aan uw meppen te ontsnappen, landt op het broodje en lijkt er dan op te kotsen…
Dit gebeurt er als er een vlieg op je eten zit
Het ziet er misschien een beetje vies uit, maar de vlieg blaast misschien gewoon zijn eigen verteerde voedsel uit of spuugt op dat van u. De meeste van de meer dan 110.000 bekende vliegensoorten hebben geen tanden en kunnen dus niet op vast voedsel kauwen.
Hun monddelen zijn als een sponsachtig rietje. Zodra ze op uw eten belanden, moeten ze spijsverteringssappen vrijgeven om het vloeibaar te maken tot een voorverteerde, slurpbare soep die ze kunnen eten.
Om meer voedsel in hun maag te krijgen, proberen sommige vliegen de vloeistof te verminderen in wat ze al hebben gegeten. Ze spugen voedsel uit tot braakselbellen om het een beetje uit te drogen. Zodra wat water is verdampt , kunnen ze dit meer geconcentreerde voedsel binnenkrijgen.
Kunnen vliegen proeven?
Wist u dat vliegen voedsel kunnen proeven zonder hun mond?
Zodra ze landen, gebruiken ze receptoren op hun voeten om te beslissen of ze iets voedzaams eten. U hebt misschien een vlieg gezien die zijn poten tegen elkaar wrijft, zoals een hongerige klant die zich klaarmaakt om een maaltijd te verslinden.
Dit wordt verzorging genoemd – de vlieg maakt in wezen zichzelf schoon en kan ook de smaaksensoren op de borstelharen en het fijne haar van zijn voeten schoonmaken om een beter idee te krijgen van wat er in het voedsel zit waarop hij is geland.
Voedsel weggooien waar een vlieg op is geland?
Als een vlieg op uw boterham landt, is dat waarschijnlijk niet het enige waar hij die dag op is geland. Vliegen zitten vaak op vieze dingen, zoals een afvalcontainer, mest of voedsel dat aan het ontbinden is en vol zit met microben. De ziektekiemen liften mee aan hun poten en monddelen. Zo kan een vlieg wel 6 miljoen ziekteverwekkers bij zich dragen!
Als de vlieg lang genoeg op uw eten blijft zitten, belanden die ziekteverwekkers in uw mond en op uw lippen. Dit is veel gevaarlijker dan hun speeksel.
Maar als de vlieg niet langer dan een paar seconden blijft, is de kans op overdracht van microben klein en is uw eten waarschijnlijk in orde.
Om te voorkomen dat insecten op uw eten terechtkomen, moet je het altijd afdekken.
Als uw huis vol zit met vliegen, kun je eenvoudige vallen gebruiken om ze kwijt te raken. Vleesetende planten kunnen ook de vliegen eten en helpen hun populatie onder controle te houden.
Horeca instellingen & vliegenlampen
Maar wat als u vliegen in een restaurant heeft?
Restaurant eigenaren zouden zich er van bewust moeten zijn dat vliegen onnoemelijk veel virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers bij zich dragen.
Vaak horen wij, “We willen niet zo’n blauwe lamp in het zicht!”. Maar bent u dan als restauranteigenaar bezig met de veiligheid en gezondheid van uw clientèle?
Immers, als u de blauwe vliegenlamp niet op een juiste plek plaatst, dan doet hij zijn werk niet goed en krijgen uw gasten vliegen op hun bord en op hun eten.
Als restaurant eigenaar zou u juist trots moeten zijn op een vliegenlamp in uw etablissement omdat u kunt aantonen dat u er alles aan doet om de ziekteverwekkers weg te vangen voordat ze het eten van uw gasten besmetten en uw gasten ziek maken.
Al eens “iets verkeerds gegeten” terwijl u de avond ervoor heerlijk gedineerd hebt? Grote kans dat vliegen de oorzaak hiervan zijn! ”

Een gedegen bestrijdingsplan tegen vliegen!
Heeft u overlast of hinder van vliegen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vliegenplaag!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl
Dit delen op:
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen met Twitter (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om op LinkedIn te delen (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend)
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend)