Skip to main content

3 dingen die je misschien niet weet over ratten!

5 februari 2021

Bruine ratten bestaan al miljoenen jaren. Als ongediertebestrijders ben je goed geïnformeerd over hun biologie, gedrag en behandeling.   Er valt altijd meer te leren.
Hier zijn drie dingen die je misschien niet weet over ratten.

1. Ratten kunnen in grote groepen leven.

Ratten kunnen in grote familiegroepen leven.
Deze groepen kunnen vrij groot zijn.   Een studie vond een bruine rattenburcht van meer dan 150 individuen in een holenstelsel.
Vanwege deze grote aantallen kunnen sommige holenstelsels behoorlijk groot en complex zijn.   Er zijn verschillende gebieden voor iedere rat, zo zijn er gebieden voor vrouwtjes die borstvoeding geven / spenen en voedselopslag.
Als je een bruine rat vangt, kan het probleem veel groter zijn en waarschijnlijk ook veel groter zijn dan dat ene exemplaar.

Inspecteer op gangen, uitwerpselen, looppaden en andere sporen die wijzen op de aanwezigheid van ratten.   Houd er rekening mee dat er zéér waarschijnlijk meerdere ingangen zijn.   Verhoog het aantal vallen en lokaasstations in dat gebied om de situatie te kunnen volgen.   Het vangen van één rat is een indicatie van een groter probleem.
Evalueer zorgvuldig de omgeving en de resultaten omtrent de vangst en stel een plan op om het gebied onaantrekkelijk te maken voor ratten.
Hierdoor zal de rattenpopulatie verminderen.

Bruine ratten kannibaliseren elkaar als er weinig voedselaanbod is

Bruine ratten overtreffen zelfs de Zwarte rat.   Zwarte ratten waren eerder in Europa dan bruine ratten   Bruine ratten kwamen met Schepen Europa binnen en begonnen zich daar te vestigen en te verspreiden.
Bruine ratten planten zich sneller voort dan zwarte ratten en ze krijgen meer jongen per worp.   Bovendien zijn ze beter in het zoeken van voedsel en ze zijn minder kieskeurig in hun voedselkeuze dan de zwarte rat.

Uiteindelijk werd de zwarte rat hierdoor steeds verder teruggedrongen.
Zwarte ratten bevinden zich nu vooral in het zuiden en oosten van het land en in onze havengebieden.   Lange tijd ging men er vanuit dat bruine ratten en zwarte ratten niet samen kunnen leven in één gebied.   Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat deze twee soorten prima dezelfde habitat kunnen bewonen zolang er maar genoeg voedsel aanbod is.

Als er te weinig voedsel is, eten ratten elkaar op.

Zelfs huismuizen komen in de mix terecht en worden in de buurt van rattenpopulaties aangetroffen. De beperkende factor is eten. Zonder voldoende voedsel kunnen ze niet allemaal overleven. Als de voedselomstandigheden bijzonder schaars worden, zullen bruine ratten elkaar zelfs kannibaliseren.

Ratten kunnen zelfs leren auto rijden om hun doel te bereiken!!”

3. Ratten gebruiken gereedschap!

Ratten zijn slim en zullen profiteren van hun omgeving om te krijgen wat ze nodig hebben (voedsel, water en onderdak). Talrijke laboratoriumstudies hebben aangetoond dat ze hulpmiddelen kunnen gebruiken om aan voedsel te komen.
Ze leren snel en kunnen na verloop van tijd bedrevener en sneller worden in het gebruik van hun tools.   Zo zijn er wetenschappers die tijdens een ingenieuze studie, ratten leerden om in een kleine plastic auto te rijden om iets lekkers te krijgen. Van ratten is ook aangetoond dat ze elkaar helpen, zelfs als het hen niet direct ten goede komt.
Hoewel dit voornamelijk laboratoriumonderzoeken waren, vertaalt dit zich rechtstreeks naar het gedrag van ratten in het wild.   Door hun sociale gedrag en leervermogen zijn ze goed aangepast om datgene te krijgen dat ze nodig hebben, terwijl ze onbekende situaties vermijden.

ongediertebestrijding

Ik wil slimmer zijn dan een rat!

Om ratten te slim af te kunnen zijn, moet je van een uitdaging houden!
Het is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.   Ze kunnen zich goed verstoppen en kunnen intussen samen leven met andere knaagdieren, en ze zijn slim!

U kunt slimmer zijn dan een rat door één van onze technici uit te nodigen voor een inspectie en bestrijdingsplan.   Zij weten als geen ander het gedrag van de ratten en hoe ze de ratten kunnen elimineren.   Zelfs bij grote aantallen kunnen we in een kort tijdsbestek een groot gedeelte van de populatie uitroeien.
Onze technici begrijpen het gedrag van ratten en volgen de looproutes en plaatsen de lokaasstations op de juiste wijze om de rattenpopulatie beheersbaar te krijgen.

Ik wil ratten bestrijden!

Heeft u overlast of hinder van ratten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rattenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl