Skip to main content

Muizen herkennen of rattenoverlast? 6 tips

Vaak worden wij gebeld omdat bezoekers van onze website niet precies weten waar ze last van hebben. Vaak gaat het om kevertjes of vliegjes en weet men niet welke soort het is en hoe ze er vanaf moeten komen. Wat betreft ratten en muizen zijn er nogal eens vragen hoe men het verschil kan zien […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Vaak worden wij gebeld omdat bezoekers van onze website niet precies weten waar ze last van hebben. Vaak gaat het om kevertjes of vliegjes en weet men niet welke soort het is en hoe ze er vanaf moeten komen. Wat betreft ratten en muizen zijn er nogal eens vragen hoe men het verschil kan zien in muizenkeutels, rattenkeutels, knaagschade of andere symptomen die op een ratten óf muizenplaag wijzen.

nest met jonge muizen

6 tips hoe u muizen of ratten herkent

1. Muizenkeutels en rattenkeutels herkennen 

Meestal herkent u de eerste symptomen van een muizen of rattenplaag aan uitwerpselen. Bij muizenpoep lijkt het dat u kleine, zwarte rijstkorreltjes heeft gemorst van ca. 5 mm lang.. Wanneer het rattenkeutels zijn, zijn ze ca. 10mm groot en hebben ze een dikkere diameter en vaak zijn ze wat meer bruin van kleur.

2. Gaten en schuilgelegenheid sluiten

Ga op zoek naar gaten en kieren waardoor ratten of muizen naar binnen kunnen komen. Muizen hebben aan 5 mm genoeg!! Sluit deze gaten af met een goede kit, staalwol of andere harde materialen waardoor de toegang tot uw woning of bedrijf wordt ontnomen. Loop ook buitenom het gebouw om te kijken of u daar ook mogelijkheden vindt voor muizen of ratten om binnen te komen, zich te verschuilen of te nestelen. Denk hierbij aan; scheuren, kieren en stootvoegroosters in de buitenmuur of, verder van de woning gelegen composthopen, open haardhout, schuurtjes, tuinhuisjes en (lage) beplanting.
kapot gevreten dozen door muizen en schade hebben aangericht

3. Aangebroken etenswaren

Muizen maken vaak gaten in de verpakking van voedselvoorraden en hebben een voorkeur voor zoete producten zoals: koekjes, suikers, chocolade en andere producten waar veel proteïnen en suikers in zitten. Ratten zijn echte omnivoren, ze eten alles behalve glas. Bij zowel ratten als muizen moet u ook opletten voor knaagschade aan kabels, boeken, houtwerk en alle andere zaken die ze kapot kunnen knagen

4. Smeersporen

Wanneer u een ernstige aantasting heeft van ratten of muizen en ze gebruiken vaak dezelfde looproute, dan kunt u smeersporen vinden. Vaak kunt u zo’n “smeerspoor” vinden tussen hun nest en hun voedselvoorraad omdat ze daar vaak heen en weer lopen. Door de talgklieren in hun vacht laten ze een vettig spoor achter waar vuiligheid op blijft zitten. Hierdoor ontstaat er een bruin spoor over het gebied waar de ratten en muizen regelmatig heen en weer lopen.

Zo ziet een smeerspoor er uit
Smeerspoor van muizen of ratten

5. Geur van muizen en ratten

Bij een ernstige aantasting van ratten of muizen kunt u ze vaak ook ruiken.
Vooral wanneer u zich vlakbij het nest bevindt. Door hun poep en urine ontstaat er een eigenaardige, zoete, weeïge geur, waarvan sommige mensen moeten kokhalzen. Daarnaast overlijdt er ook wel eens een rat of muis die gaat liggen stinken…..

6. Waarneming

Als laatste kunt u natuurlijk de levende ratten of muizen letterlijk zien lopen. Ook al ziet u er maar één, dan nog is het raadzaam om te controleren waar deze rat of muis binnen komt en deze doorgangen af te sluiten. Vergewis u ervan dat er zich maar één exemplaar in uw woning of bedrijf bevindt. Vaak zijn ze niet alleen….

Heeft u vragen over muizen of ratten?

Wilt u advies over weringstechnieken of hulp bij de bestrijding van ratten en muizen?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

 

Gerelateerde zoekopdrachten:


Geplaatst op: 14 juli 2020

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024