Skip to main content

Rioolvliegjes bestrijden; effectieve tips & tricks!

Rioolvliegjes hebben vele namen zoals: deltavliegjes, motmuggen, putvliegjes, afvoervliegjes en ga zo maar door. Maar hoe kom je er aan en nog veel beter; hoe komt u er vanaf? Wij nemen u mee! Wat zijn rioolvliegen en waar komen ze vandaan? Rioolvliegen worden vaak Latrinevliegen of motmuggen genoemd, maar de meest populaire bijnaam is waarschijnlijk […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Rioolvliegjes hebben vele namen zoals: deltavliegjes, motmuggen, putvliegjes, afvoervliegjes en ga zo maar door. Maar hoe kom je er aan en nog veel beter; hoe komt u er vanaf? Wij nemen u mee!

motmugje die onderdeel is van een plaag
Motmuggen kunnen uit de afvoerputjes komen die droogvallen

Wat zijn rioolvliegen en waar komen ze vandaan?

Rioolvliegen worden vaak Latrinevliegen of motmuggen genoemd, maar de meest populaire bijnaam is waarschijnlijk rioolvlieg.   Rioolvliegjes komen veel voor in afvoeren en rioolstelsels.   Ze zijn ongeveer even groot als muggen en fruitvliegen – tussen 2 mm en 5 mm, maar kunnen worden onderscheiden door hun kleine harige vleugels die ze een mot-achtig uiterlijk geven.   Soms kan het moeilijk zijn om ze te onderscheiden omdat ze allebei kleine vleugels hebben zoals motten.

Rioolvliegen; levensduur & larven

Rioolvliegen leven tussen de 8 en 24 dagen, maar ze kunnen in slechts 48 uur 300 eieren leggen.   Dat betekent dat één plaag generaties lang een eindeloze voorraad kan creëren als er niets aan wordt gedaan!

Larven van rioolvliegen voeden zich met organisch materiaal zoals voedselresten of uitwerpselen van dieren die zich ophopen in uw riolering of in de kruipruimte wanneer uw riolering een defect heeft.   Omdat deze wezens buitengewoon bedreven zijn in het navigeren door donkere ruimtes, kunnen veel exemplaren zelfs onder gootstenen of achter muren leven zonder te worden opgemerkt.   Het is heel belangrijk om het probleem voor te zijn voordat ze de kans krijgen om zich te verspreiden.

Waar leven afvoervliegen?

Dit ongedierte houdt van rioolwater en stilstaand water, dus worden ze vaak aangetroffen in de buurt van:

  • Spoelbakken voor keukens
  • Douche- en badafvoeren
  • Keldergootstenen (vooral degenen die enige tijd niet worden gebruikt)
  • Riolen
  • Septic tanks
  • Grond die afvalwater bevat

Wat eten rioolvliegen?

Rioolvliegjes zijn een veelvoorkomend probleem in huizen, restaurants en andere gebouwen.   De aanwezigheid van deze kleine insecten wordt vaak veroorzaakt door organisch materiaal dat wordt aangetroffen in stilstaand water, waaronder rioolwater of andere verontreinigde drinkbronnen.

Rioolvliegen voeden zich voornamelijk met alles wat vochtig en aan het rotten is.
Als u bijvoorbeeld zwermen rioolvliegjes op uw raam heeft, dan kunnen er onder uw huis nog duizenden zitten!

Zijn rioolvliegen schadelijk?

Rioolvliegen vormen geen bedreiging voor de mens.
Hoewel ze in riool- en bacterierijke omgevingen leven, zijn rioolvliegen geen dragers van ziekteverwekkers zoals vliegen, muggen of kakkerlakken.
Die nemen namelijk ziektekiemen mee in uw huis; maar als u bijvoorbeeld een zwerm van dit ongedierte ziet rond de afvoer van uw gootsteen, dan kunt u het beste contact opnemen met een Plaagdier Management Professional.
Er kan namelijk meer aan de hand zijn dan op het eerste gezicht lijkt!

Rioolvliegjes zijn vervelende vliegjes die graag in afvoerbuizen rondhangen.
Ze kunnen lastig zijn omdat ze zich snel voortplanten en zich razendsnel via leidingen verspreiden door uw faciliteit.   Als ze niet op tijd worden waargenomen, kan het vervolgens kostbaar zijn om ze allemaal op te ruimen 

Rioolvliegjes in de Badkamer

Badkamerafvoeren kunnen een bijzonder goede ontwikkelingsbron zijn voor kleine vliegjes om samen te komen.   Als u een overvloed aan zeer kleine vliegjes in de badkamer hebt vliegen, dan zijn dit waarschijnlijk rioolvliegen of grasvliegen.

Het zal u misschien verbazen dat dit ongedierte zich in slechts 48 uur kan voortplanten. Dat maakt het voor hen gemakkelijk om uw huis over te nemen.

Rioolvliegjes in het Washok

Vaak krijgen wij meldingen van bewoners dat er motmuggen in het washok zitten of garage.   In veel gevallen gaat het hier dan om een oude leiding die niet meer in gebruik is en droog is komen te vallen.   Hierdoor zien motmuggen kans om via de drooggevallen afvoer vanuit het riool uw huis binnen te vliegen.

Dit euvel is vaak te verhelpen door de leiding vol te gooien met water waardoor de volgelopen zwanenhals de toegang voor de vliegen afsluit.
Wanneer er meerdere afvoeren zijn en het is niet duidelijk uit welke afvoer de vliegjes komen, kunt u een test doen met ducttape.

Ducttape test bij rioolvliegen overlast

Plaats een stuk ducttape over uw afvoer en sluit deze af voor de nacht.
Rioolvliegen zullen uiteindelijk proberen naar boven te komen, maar ze zullen vast komen te zitten op de lijmlaag van de ducttape.   Hiermee krijgt u een goede indicatie waar de overlast het ergst is en waar er actie ondernomen moet worden.
Zo kunt u op een snelle en eenvoudige manier alle afvoeren controleren.

Rioolvliegjes uit Septic tank

In sommige gevallen hebben woningen nog septic tanks, al dan niet nog in gebruik.
Ook deze septic tanks kunnen een bron van besmetting zijn waardoor rioolvliegen uw woning kunnen binnendringen of het verblijf op uw terras onaangenaam kunnen maken.

Zorg dat u de septic tank regelmatig leegt en controleert op gebreken.
Wanneer de septic tank niet meer in gebruik is, kunt u hem laten verwijderen, volstorten met zand of beton en zo de ontwikkeling van rioolvliegjes in de toekomst te voorkomen.

latrinevliegje waar bestrijding goed voor is
Latrinevliegje vergroot onder de microscoop

Rioolvliegjes bestrijden

Heeft u overlast of hinder van motmuggen, latrinevliegen, of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rioolvliegjesplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 29 augustus 2022