Bruine ratten herkennen
Om een bruine rat of rattenplaag te kunnen herkennen, is voorkennis over de leefwijze van het beest belangrijk. De bruine rat zelf zul je niet snel tegenkomen, maar dat betekent niet dat de beesten geen sporen van leven achterlaten.
Bruine ratten gezien? Neem contact op met Mega-Des voor professionele bestrijding.
Leefgebied van de bruine rat
Een rat heeft drie dingen nodig om te leven: water, voedsel en een plek om te nestelen. Bij de bruine rat is dat niet anders.
De bruine rat komt vaak voor in de buurt van de mens en heeft wel een voorkeur voor vochtige en niet te warme ruimtes. woningen, stallen, pakhuizen, fabrieken, winkels en noem maar op zijn ideale plekken voor de bruine rat. Ook buiten bij rietvelden, agrarische landbouw en riolen kunnen bruine ratten prima leven.
Het gedrag van de bruine rat
De beesten zijn voornamelijk in de nacht actief waardoor ze lastiger te spotten zijn. Wanneer de rat zich ‘thuis’ voelt of brutaler wordt, kun je de bruine rat ook overdag zien.
Voordat de beesten ‘s nachts op pad gaan, herkent een rat de omgeving. Ratten zijn zeer intelligent en merken veranderingen zeer snel op waardoor ze achterdochtig kunnen worden. Na het zekeren (de controle of alles in de omgeving veilig is), verlaten de meeste ratten het hol.
Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. Zich voortbewegen is dus geen probleem.
Wat eet de bruine rat?
Wat ratten eten, hangt af van hoeveel honger zij hebben. Is de honger hoog, zullen de beesten zo goed als alles eten. Wel heeft de bruine rat een voorkeur voor fruit, vlees, vis en groente.
Voortplanting
Bruine ratten planten zich het hele jaar door voort. Een vrouwtje kan 1 tot 15 jongen krijgen en kan 3 tot 5 keer per jaar jongen werpen. Dit benadrukt nogmaals hoe snel ratten zich voortplanten. Hoe eerder een plaag wordt herkend, hoe beter.