Skip to main content

Wat eten ratten?

Het signaleren van ratten in uw omgeving is geen fijne ervaring. Alles begint gelijk te kriebelen en jeuken en misschien vreest u wel voor het ergste: ratten in uw zaak, bedrijfspand, opslag, warehouse of loods.

De naam van uw bedrijf of horecazaak staat op het spel, maar nog wel erger, de hygiëne van u en uw naasten. Ratten zijn niet zomaar naar een plek gekomen, de dieren kiezen voor een plek waar voedsel, water en een plek om te nestelen beschikbaar zijn en dit nestelen kan best bij de buren zijn.

In dit artikel wordt antwoord gegeven op de vraag: wat eten ratten?

megades - ons logo

Mega-Des is al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in het bestrijden van rattenplagen voor bedrijven.

Wat eet een rat het liefste?

Goed om vooraf te weten is dat ratten alleseters zijn. Zo lang de honger maar gestild kan worden, eten ratten (bijna) alles wat los en vast zit. Daarnaast knagen ratten ook op niet-voedsel zoals kabels, hout of leidingen om hun snel groeiende tanden te onderhouden. Knaagschade is een van de vervelende oorzaken van ratten.

Hoewel beide soorten rat alleseters zijn, zijn er een aantal verschillen in het eetgedrag tussen de bruine rat en de zwarte rat.

Wat een bruine rat eet:

Nogmaals, ratten eten zo goed als alles wanneer ze flinke honger hebben. Toch heeft de bruine rat een voorkeur die het kan veroorzaken dat de beesten juist in uw zaak of ruimte op zoek gaan naar voedsel. Fruit, vlees, vis en groente en granen, vinden bruine ratten net iets lekkerder dan andere soorten voedsel.

Een bruine rat herkennen

Weet u niet precies hoe de bruine rat er uit ziet of zich gedraagt. Een bruine rat herkennen hoeft niet moeilijk te zijn met een beetje voorkennis.

 • Bruin/grijs tot rode kleur vacht
 • Lange maar stugge haren
 • Lichaam van 20 tot 30 centimeter
 • Staart van 15 tot 30 centimeter
 • Korte oren en een korte snuit

Wat een zwarte rat eet:

Ook voor de zwarte rat maakt het niet uit wat zij kunnen eten wanneer de honger het grootst is. Maar wanneer de honger iets minder groot of dringend is, kiest de zwarte rat het liefst voor meel- en graanproducten met een sterke voorkeur voor maïs of fruit.

Verder heeft de zwarte rat de gewoonte om voedsel te hamsteren. Daar waar het voldoende voedsel kan vinden, wordt het meegenomen en bewaard voor een later moment. Deze karaktertrek zien we overigens ook bij de bruine rat en bij muizen.

De zwarte rat herkennen

Ook het herkennen van een zwarte rat hoeft niet moeilijk te zijn wanneer je weet waar je op moet letten. Niet alleen het uiterlijk maar ook het gedrag (sporen) verschilt van de bruine rat.

 • Zwart of donkerbruine kleur vacht
 • Lange ruige vacht
 • Lichaam van 15 tot 25 centimeter (kleiner dan de bruine rat)
 • Staart van 18 tot 26 centimeter (dit is een opvallend verschil met de bruine rat, de staart van de zwarte rat is namelijk langer dan zijn lichaam)
 • Grote ogen, lange oren en een stompe snuit

Hoe werkt lokaas voor ratten?

Heeft u te maken met een rattenplaag? Dan is het raadzaam om zo snel mogelijk een professionele bestrijder in te schakelen. Ratten planten zich in rap tempo voort en als u er één heeft gezien, is de kans zeer aannemelijk dat er meerdere zijn.

Een van de tools waar gebruik van kan worden gemaakt, is lokaas. Een professionele bestrijder als Mega Des weet exact hoe dit gereedschap ingezet kan en moet worden. Er zijn een aantal kenbare verschillen tussen doe-het-zelf-methodes en een professionele aanpak.

Amateur

 • Aas of val zonder handschoenen instellen
 • Het verkeerde aas gebruiken
 • Val willekeurig in een ruimte plaatsen
 • Langzaam schakelen en slechts enkele vallen plaatsen

Professional

 • Alles instellen zodat de intelligente beesten niet door hebben dat het een val is
 • Het aas aanpassen op de soort rat
 • Vallen op de ‘sweet-spot’ plaatsen waar ratten niet angstig of achterdochtig worden
 • Een totaalaanpak om de volledige kolonie ratten te bestrijden

Mega-Des biedt een snelle en effectieve service aan als het aankomt op rattenbestrijding. Gezien het hoge vermenigvuldig-gehalte van een rat, is dit van groot belang. Daarnaast staat veiligheid bij ons op de eerste plek en voeren wij zowel behandelingen uit in huis als bij bedrijven.

Veel gestelde vragen over wat ratten eten

Wat eet een rat het liefst?

De bruine rat eet het liefst fruit, vlees, vis, groente en granen. De zwarte rat kiest het liefst voor meel-en graanproducten, maïs en fruit. Als het moet, eten beide rattensoorten alles wat zij nodig hebben om te overleven. De voorkeur verdwijnt dan.

Wat eten ratten uit een tuin?

Veel inwoners van huizen met een tuin zijn eigenaar van kippen, konijnen of zelfs vogels waardoor er veel voer beschikbaar is en vaak resten achter blijven op de grond. Ratten houden van pitten, granen en zaden en zullen hierdoor dus worden aangetrokken. Ook groentetuinen kunnen ratten aantrekken.

Waar komen ratten het snelst op af?

Ratten zoeken een fijne plek om te nestelen waar voedsel en water beschikbaar is. Een plek waar deze elementen samenkomen, is aantrekkelijk voor ratten. Vooral wanneer voedsel eenvoudig te bereiken is zoals een tuin of container.