Skip to main content

Een rattenplaag

Een rattenplaag is een onaangename verschijning dat steden wereldwijd de laatste jaren flink teistert. De ongewenste gasten komen, nestelen in de stad of bij een landschap en planten in rap tempo voort. De beesten kunnen voor flink wat overlast, schade en ziektes zorgen.

Wat een rattenplaag veroorzaakt, hoe een rattenplaag herkend kan worden en hoe dit probleem bestreden en voorkomen kan worden, leggen we u uit.

Een rattenplaag? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.

Wanneer spreken we van een rattenplaag

Er bestaat een verschil tussen overlast van ratten en een rattenplaag. Aangezien ratten in rap tempo voortplanten, kan overlast van ratten al snel uitgroeien tot een serieuze rattenplaag.

Het is belangrijk om bij het zien van een rat direct professionele hulp in te schakelen. De kans is zeer groot dat er ratten in uw omgeving zich nestelen.

We spreken van een rattenplaag wanneer er in een bepaald gebied meerdere populaties ratten samen zorgen voor flink wat overlast. Een stad kan te maken hebben met een rattenplaag wanneer de beesten, verdeeld door de hele stad, met grote getallen zorgen voor overlast bij bewoners.

Zoals bijvoorbeeld bij deze bewoners in Den Haag.

Een rattenplaag bestrijden

Bij het zien van een rat is het verstandig om direct professionele hulp in te schakelen. Een rattenplaag kan namelijk alleen maar ontstaan wanneer het probleem niet tijdig aangepakt wordt.

Een rattenplaag bestrijden kan een flinke klus zijn die niet onderschat mag worden. Voor uw bedrijf zijn materiële schade, financiële schade, imagoschade en risico’s rondom de gezondheid van medewerkers het laatste waar u mee te maken wilt krijgen.

 1. De meeste rattenplagen ontstaan door een kapotte riolering. Een onderzoek instellen naar de oorzaak van de overlast is de eerste belangrijke stap. Wanneer het probleem bij een kapotte riolering ligt, kan de plaag in één keer verholpen worden door het riool te repareren of te vervangen. Vervolgens kunnen eventuele achtergebleven ratten met klemmen worden gevangen.
 2. Ratten in een warehouse of voedselopslag, komen vaak binnen door openstaande (nood)deuren, overheaddeuren of andere mogelijkheden die het naar binnen lopen in een loods erg makkelijk maken. Een deuren-protocol en preventieve maatregelen zijn meestal voldoende om de rattenplaag tot een aanvaardbaar niveau te krijgen. De laatste stap is veelal om buiten op het terrein de schuil, drink- en voedselvoorziening van de rat te vinden en die te elimineren.
 3. Ratten op boerderijen is vaak een moeilijk probleem, door de grote hoeveelheid voer die vaak aangeboden wordt, is het bestrijden van ratten op boerderijen een kwestie van de lange adem. Er zal een goed beheers- en bestrijdingsplan opgezet moeten worden. De boer en plaagdierbeheerder zullen nauw samen moeten werken om dit tot een succesvolle resultaat te komen.

Een professionele bestrijder zoals Mega Des helpt u niet alleen van het probleem af, maar draagt duurzame oplossingen voor waarmee het probleem voorkomen zal worden in de toekomst. Ratten hebben water, voedsel en een plek om te nestelen nodig. Het is dus belangrijk om deze elementen op de juiste manier te elimineren.

Direct in actie komen? Schakel Mega-Des in.

Een rattenplaag herkennen

De eerste tekenen van de aanwezigheid van ratten moeten tijdig herkend worden zodat er snel professionele hulp kan worden ingeschakeld. In mum van tijd planten ratten zich voort dus hoe eerder een rattenplaag herkend wordt, hoe beter.

Ratten zelf zijn niet altijd even makkelijk te spotten. De beesten zijn vooral in de nacht actief. Ziet u toch een rat overdag, is het vrijwel zeker dat er meerdere ratten in uw gebouw verscholen zitten.

De volgende plekken krijgen vaak te maken met ratten:

 • bedrijventerreinen
 • kantoorgebouwen
 • binnenplaatsen van kantoren
 • loodsen en magazijnen
 • horeca
 • oude monumentale panden in stadscentra
 • huurhuizen met achterstallig onderhoud
Rattenplaag herkennen

De sporen van een rattenplaag

Denkt u last te hebben van ratten op een van deze plekken? Neem direct contact op. Controleer overigens of u de volgende signalen kunt ontdekken. Hier kunt u een rattenplaag mee herkennen:

 • Knaagschade. Ratten hebben tanden die enorm snel groeien. De tanden moeten scherp worden gehouden waardoor ratten er flink op los knagen. Niet alleen aan voedsel maar ook aan hout, leidingen en kabels.
 • Uitwerpselen. Een rat eet de hele dag door en kan maar liefst 40 keutels per dag leggen. Meerdere ratten samen zorgen dus voor een flink aantal keutels die u kunt herkennen. Ook urineren ratten op plekken in uw gebouw. Deze combinatie zorgt voor een onaangename ammoniakgeur.
 • Nesten. Ratten maken het liefst een nest op een beschutte, vochtige plek waar materiaal verzameld wordt om een nest mee te maken. Deze materialen (karton, hout, isolatiemateriaal) kunnen spoor zijn dat er ergens nesten worden gemaakt. Het nest zelf is vaak lastig te vinden.

Ratten herkennen

Het soort rat waar u mee te maken heeft kan verschillen tussen de bruine rat en de zwarte rat. Beide soorten zien er anders uit en gedragen zich anders, hoewel beide voor overlast zorgen.

Bruine rat

 • Bruin/grijs tot rode kleur vacht
 • Lange maar stugge haren
 • Lichaam van 20 tot 30 centimeter
 • Staart van 15 tot 30 centimeter
 • Korte oren en een korte snuit

Rattenplaag herkennen - bruine rat

Zwarte rat

 • Zwart of donkerbruine kleur vacht
 • Lange ruige vacht
 • Lichaam van 15 tot 25 centimeter (kleiner dan de bruine rat)
 • Staart van 18 tot 26 centimeter
 • Grote ogen, lange oren en een stompe snuit

Veelgestelde vragen over een rattenplaag

Hoe ontstaat een rattenplaag?

Een rattenplaag ontstaat wanneer ratten ongestoord hun gang kunnen gaan op een plek waar voeding te vinden is, voldoende water is en waar de ratten zich kunnen nestelen. We spreken van een plaag wanneer er meerdere populaties leven in een omgeving.

Hoe kom je van een rattenplaag af?

Een rattenplaag bestrijden kan door de elementen te elimineren die ervoor gezorgd hebben dat de rattenplaag is ontstaan. Ratten komen af op een plek waar zij kunnen nestelen, voldoende voeding beschikbaar is en waar water is. Met een professionele aanpak moet ervoor worden gezorgd dat deze elementen niet bereikbaar worden.

Is de gemeente verplicht ratten te bestrijden?

De gemeente speelt een belangrijke rol in het onderhouden van openbare voorzieningen en groen. Hieronder valt ook vaak de overlast van ratten. Overlast in uw eigen huis of tuin, is uw eigen verantwoordelijkheid. U kunt altijd contact met uw gemeente opnemen om melding te maken.

Last van een rattenplaag? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.