Skip to main content

Bruine ratten

De bruine rat zorgt voor meer en meer overlast in heel Nederland en zelfs de hele wereld. Het beest dat ooit vanuit Azië via scheepvaart in Europa terecht is gekomen, vormt samen met andere rattensoorten en muizen de grootste groep zoogdieren wereldwijd.

Dat u een bruine rat heeft gezien of er zelfs overlast van heeft in Nederland, is dus niet zo vreemd. De bruine rat zit namelijk door heel Nederland.

Op deze pagina komt u alles te weten over de bruine rat. U leert het beest herkennen aan gedrag en uiterlijk en komt te weten wat, waar en waarom de bruine soort beweegt en leeft.

Last van bruine ratten? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.

Hoe ziet een bruine rat uit?

Een bruine rat heeft een aantal uiterlijke kenmerken waaraan het beest te herkennen is.

De vacht van de bruine rat

De bruine rat heeft zijn naam te danken aan de kleur van de vacht. Deze heeft namelijk een grijs/bruine kleur. De buik daarentegen is lichter van kleur en is lichtgrijs tot wit.

Verder heeft de bruine rat een lange en stugge vacht. Wanneer de bruine rat geboren wordt, kan de kleur een stuk lichter zijn. Naarmate hij ouder wordt, neemt de grijs/bruine kleur meer aan.

Bruine rat

Het lichaam van de bruine rat

Het lichaam van de bruine rat kan 20 tot 30 centimeter lang zijn. Daarbij komt nog een staart die vrijwel altijd kleiner is dan het lichaam. Dit is een verschil met de zwarte rat, waar de staart juist langer is dan het lichaam.

De bruine rat heeft een korte, spitse snuit en de vorm van de oren zijn vaak ook kort. Een bruine rat weegt tussen de 200 en 500 gram.

Bruine ratten herkennen

Om een bruine rat of rattenplaag te kunnen herkennen, is voorkennis over de leefwijze van het beest belangrijk. De bruine rat zelf zul je niet snel tegenkomen, maar dat betekent niet dat de beesten geen sporen van leven achterlaten.

Bruine ratten gezien? Neem contact op met Mega-Des voor professionele bestrijding.

Leefgebied van de bruine rat

Een rat heeft drie dingen nodig om te leven: water, voedsel en een plek om te nestelen. Bij de bruine rat is dat niet anders.

De bruine rat komt vaak voor in de buurt van de mens en heeft wel een voorkeur voor vochtige en niet te warme ruimtes. woningen, stallen, pakhuizen, fabrieken, winkels en noem maar op zijn ideale plekken voor de bruine rat. Ook buiten bij rietvelden, agrarische landbouw en riolen kunnen bruine ratten prima leven.

Het gedrag van de bruine rat

De beesten zijn voornamelijk in de nacht actief waardoor ze lastiger te spotten zijn. Wanneer de rat zich ‘thuis’ voelt of brutaler wordt, kun je de bruine rat ook overdag zien.

Voordat de beesten ‘s nachts op pad gaan, herkent een rat de omgeving. Ratten zijn zeer intelligent en merken veranderingen zeer snel op waardoor ze achterdochtig kunnen worden. Na het zekeren (de controle of alles in de omgeving veilig is), verlaten de meeste ratten het hol.

Bruine ratten kunnen goed zwemmen, duiken, springen en klimmen. Zich voortbewegen is dus geen probleem.

Wat eet de bruine rat?

Wat ratten eten, hangt af van hoeveel honger zij hebben. Is de honger hoog, zullen de beesten zo goed als alles eten. Wel heeft de bruine rat een voorkeur voor fruit, vlees, vis en groente.

Voortplanting

Bruine ratten planten zich het hele jaar door voort. Een vrouwtje kan 1 tot 15 jongen krijgen en kan 3 tot 5 keer per jaar jongen werpen. Dit benadrukt nogmaals hoe snel ratten zich voortplanten. Hoe eerder een plaag wordt herkend, hoe beter.

Een bruine rattenplaag herkennen

De aanwezigheid van bruine ratten in uw omgeving kan een onaangename verrassing zijn. Toch is het goed dat u de beesten heeft weten te herkennen, u kunt nu immers schakelen met een professionele bestrijder om het probleem te verhelpen.

Ratten zelf zijn niet altijd even makkelijk te spotten. De beesten zijn vooral in de nacht actief. Ziet u toch een rat overdag, is het vrijwel zeker dat er meerdere ratten in uw loods, warehouse of opslag verscholen zitten. De volgende plekken krijgen vaak te maken met ratten:

  • loodsen
  • warehouses
  • opslagplaatsen
  • magazijnen
  • bedrijventerreinen
  • kantoorgebouwen
  • binnenplaatsen van kantoren
  • horeca
Bruine rattenplaag

Heeft u een rat gezien, is de kans groot dat er meerdere aanwezig zijn in uw omgeving. Controleer de volgende zaken om een plaag te herkennen:

  • Knaagschade. Ratten hebben tanden die in hoog tempo groeien. De tanden moeten scherp blijven. Ratten knagen daarom op van alles om dat zo te houden. Naast voedsel knagen zij ook aan hout, kabels en leidingen.
  • Uitwerpselen. Een rat eet de hele dag door en kan maar liefst 40 keutels per dag leggen. Meerdere ratten samen zorgen dus voor een flink aantal keutels die u kunt herkennen. Ook urineren ratten op plekken in uw gebouw. Deze combinatie zorgt voor een onaangename ammoniakgeur.
  • Nesten. Ratten maken het liefst een nest op een beschutte, vochtige plek waar materiaal verzameld wordt om een nest mee te maken. Deze materialen (karton, hout, isolatiemateriaal) kunnen spoor zijn dat er ergens nesten worden gemaakt. Het nest zelf is vaak lastig te vinden.

Bruine ratten bestrijden

De bestrijding van Bruine ratten kan veel verschillende stappen inhouden. Maar in de meeste gevallen is het belangrijk om de oorzaak te vinden.

  • Waarom zitten die ratten hier?
  • Hoe komen ze binnen?
  • Hoe lang zitten ze hier al?

Al deze factoren spelen een rol op welke manier je de ratten te lijf gaat. Een plan van aanpak volgt vaak in de volgende stappen:

  1. Habitat management: Het opruimen van water, voedsel en schuilgelegenheid.
  2. Logistieke-, bouwkundige- en hygiënische maatregelen: Het aanbrengen en uitvoeren van preventieve maatregelen
  3. Bestrijding (indien nodig): Het plaatsen van klapvallen en inloopvallen is dan het vervolg.

Hoe eerder u contact opneemt met een professional als Mega-Des, hoe beter.

Het gevaar van bruine ratten

  • Kortsluiting en brandgevaar: Vanwege het knagen aan kabels kan er kortsluiting en zelfs brand ontstaan in woningen en bedrijfsruimtes.
  • Knaagschade: Naast kortsluiting is het ook buitengewoon vervelend wanneer ratten aan voedsel, hout of andere voorwerpen knagen waardoor materiële schade of verspilling ontstaat.
  • Hygiëne: Aantasting van voedsel en het verspreiden van urine en uitwerpselen kan een obstakel zijn bij het waarborgen van de hygiëne. Vooral in de horeca of zorginstellingen is dit een probleem.
  • Schade door het nestelen: De plekken waar bruine ratten nestelen kunnen beschadigd worden.
  • Verspreider van ziektes: Naast dat ratten vlooien, mijten en teken verspreiden, dragen zij ook ziektes met zich mee die ze overbrengen op mensen en dieren. Salmonella, de ziekte van Weil, het Hantavirus en de varkens- en vogelpest zijn daar voorbeelden van.

Veelgestelde vragen over bruine ratten

Wat doet een bruine rat?

Een bruine rat zorgt voor bedrijven en inwoners van Nederland voor overlast. Het beest laat ontlasting achter, zorgt voor knaagschade en kan ziektes verspreiden. Wanneer een bruine rat voedsel, water en een plek om te nestelen heeft gevonden, zal deze gaan voortplanten in hoog tempo.

Wat te doen tegen bruine ratten?

Om bruine ratten tegen te gaan is een professionele aanpak noodzakelijk. Het elimineren van de oorzaak waardoor de ratten gekomen zijn, is zeer belangrijk. Voedsel, water en een plek om te nestelen trekken ratten aan. Preventie en bestrijding moeten ratten in de toekomst doen voorkomen.

Last van bruine ratten? Mega-Des biedt al meer dan 30 jaar een snelle en effectieve service als het aankomt op rattenbestrijding.