Wantsen in huis of bedrijf? Dit moet u doen!
Verschil tussen wants en kever?
Wantsen verschillen in vormen en afmetingen. Er komen wel 617 soorten voor in Nederland. Wantsen zijn over het algemeen platter dan kevers, toch zijn ze relatief makkelijk herkenbaar aan de driehoekige vorm op hun borstgedeelte. Wantsen hebben een onvolledige gedaante verwisseling, dit in tegenstelling tot kevers.
Stinkbug!
Wantsen kunnen in het najaar met enkele tientallen of soms met honderden tegelijk uw woning binnen komen om te overwinteren.
Hier hebben ze maar een kiertje van 1,5 mm voor nodig of nog kleiner Wanneer je het beestje doodslaat of op een andere manier plet, dan komt er een stank vrij die niet makkelijk is te verwijderen. In Amerika worden wantsen dan ook wel “stinkbugs” genoemd. Veel wantsen hebben al in hun nimfstadium geurklieren in de achterzijde van het borststuk, die uitmonden in de flanken. De afscheiding stinkt en smaakt niet alleen verschrikkelijk, maar heeft op de hen bejagende insecten ook een verlammende werking. De wants zelf heeft aanpassingen om te voorkomen dat hij door de eigen afscheiding wordt vergiftigd. Sommige wantsen kunnen deze afscheiding, bestaande uit organische zuren, alcoholen en esters, zelfs gericht wegschieten.
Leefwijze van wantsen
Wantsen komen over de hele wereld voor.
Afhankelijk van de temperatuur en de leefomgeving trekken wantsen voor de wintermaanden woningen binnen. Gebieden met seizoenen zijn dus meer onderhevig aan een wantsen plaag binnenshuis dan gebieden waar de temperatuur relatief gelijk blijft (warme (tropische) gebieden).
In Nederland voorkomende soorten zijn van enige millimeters tot ca. 1,5 centimeter lang, een uitschieter is de zeer smalle en tot 4 cm lange staafwants die lijkt op een wandelende tak. Sommige soorten wantsen kunnen pijnlijk steken met hun steeksnuit als ze worden opgepakt, zoals de bootsmannetjes. De zwemwants kan met zijn voorste poten wondjes veroorzaken.
Hoe kan ik wantsen bestrijden?
Wanneer wantsen uw woning binnenkomen, heeft bestrijden geen zin. Als u ze dood maakt, komt er een onaangename geur vrij en door hun harde schild zijn ze beschermd tegen bestrijdingsmiddelen en zullen daardoor niet altijd doodgaan.
Wanneer u de wantsen kwijt wilt kunt u ze het beste opzuigen met de stofzuiger. Daarna wel de stofzuigerzak vervangen. Vervolgens kunt u het beste in het voorjaar, wanneer de wantsen weer uitgevlogen zijn, buitenom langs de gevel van uw woning alle gaten en kieren afkitten waar wantsen door naar binnen kunnen komen.
Voor het afsluiten van uw stootvoegroosters kunt u bijenbekjes gebruiken
Hulp nodig bij de bestrijding van wantsen?
Helpen de bovenstaande oplossingen niet en hebt u overlast of hinder van wantsen of andere plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op!
Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw wantsenprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl