10 mythes over bedwantsen
Helaas doen er nogal wat wilde verhalen de ronde over bedwantsen. Daarom gaan we hieronder in op de meest voorkomende misverstanden en geven we je uitleg!
Mythe 1: Bedwantsen kunnen vliegen
Bedwantsen hebben geen vleugels en kunnen dus niet vliegen. Op eigen kracht kruipen bedwantsen ongeveer 1 meter per minuut.
Mythe 2: Bedwantsen vermenigvuldigen zich zeer snel
Vergeleken met andere insecten verloopt de voortplanting heel traag.
Elk volwassen vrouwtje produceert ongeveer 2-12 eitjes per dag, een huisvlieg legt 500 eieren gedurende 3 tot 4 dagen. Elk eitje doet er ca. 10 dagen over voor er een babywants (nimf) uit komt en het duurt nog eens 5 tot 6 weken voor het nageslacht zich ontwikkelt tot volwassen wantsen.
Mythe 3: Bedwantsen kunnen een jaar overleven zonder te eten
Wetenschappers zijn het er nog niet over eens, maar er zijn aanwijzingen dat bedwantsen bij een temperatuur van circa 23 graden Celsius slechts 2 tot 3 maanden kunnen overleven zonder een bloedmaaltijd. Maar omdat ze koudbloedig zijn, vertraagt hun metabolisme in koelere klimaten en kunnen ze daarom misschien wel een jaar zonder voeding.
Mythe 4: Bedwantsen bijten alleen ’s nachts
Hoewel bedwantsen over het algemeen ’s nachts actief zijn, zullen ze net als mensen opstaan als ze honger hebben. Als je een week weggaat en je ploft daarna thuis op de bank zullen de bedwantsen, ook al is het overdag, op je af komen.
Mythe 5: Bedwantsen leven uitsluitend in matrassen
De naam ‘bedwants’ is verwarrend. het zijn ook huisdier-, koffer-, trein- vliegtuig en bioscoopwantsen.
Bedwantsen verspreiden zich overal in de leefruimte en zijn te zien op elk oppervlak, zoals stoelen en plafonds.
Mythe 6: Bedwantsen hebben een voorkeur voor onhygiënische, stedelijke omgevingen
Bedwantsen discrimineren niet.
Ze voelen zich overal thuis: van chique gebouwen tot de daklozenopvang.
Elke locatie is kwetsbaar, maar sommige mensen hebben meer geld om ze te laten verwijderen.
Mythe 7: Bedwantsen kruipen over ons lichaam
Bedwantsen houden niet van warmte, Je krijgt ze dus met geen stok in je haar of op je huid, zoals luizen of teken. Ook in onze kleding vinden ze het te warm. Ze reizen liever met ons mee in rugzakken, koffers, schoenen en andere dingen, die niet direct in contact staan met ons lichaam.
Mythe 8: Bedwantsen brengen ziektes over
Hoewel een beet van een bedwants kan leiden tot angst, slapeloosheid, jeuk en zelfs tot een ontstoken bultje, zijn er geen gevallen bekend van bedwantsen die ziekten overdragen op de mens. Er zijn echter tenminste 27 virussen, bacteriën, protozoa en meer gevonden in bedwantsen, maar deze microben vermenigvuldigen zich niet in de beestjes.
Mythe 9: DDT moet terug komen op de markt
Toen het omstreden bestrijdingsmiddel DDT werd verboden in 1972, waren de meeste bedwantsen er al resistent voor en dat is nu nog het geval. DDT richt zich op natriumkanalen in de cellen van de beestjes, net zoals de meeste pyrethroïden.
Mythe 10: Met een spray houd je de beestjes op afstand
Omdat een spray erg verdund is, zodat particulieren ze veilig kunnen gebruiken, is de aanschaf van een spray weggegooid geld. De meest effectieve oplossingen zijn ontsmetting door een professioneel bedrijf of warmtebehandelingen. Daarnaast zijn wetenschappers naarstig op zoek naar andere strategieën, zoals bevriezing of een lokgel, zoals die wordt gebruikt voor de bestrijding van kakkerlakken. Ook worden proeven gedaan met infrarood- en bewegingssensoren om de bedwantsen op te sporen en in de val lokken.
Training: Herkennen en te nemen maatregelen bij overlast van bedwantsen in hotels
Mega-Des heeft een training ontwikkeld speciaal voor technisch en huishoudelijk personeel werkzaam in de hotelbranche. Deze training kan desgewenst incompany worden gegeven. Klik hier voor meer informatie over onze training mogelijkheden
Wilt u bedwantsen laten bestrijden?
Heeft u overlast of hinder van bedwantsen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl