Wat is de invloed van COVID-19 op ratten?
Terwijl heel het land gebukt gaat onder een “Intelligente lockdown” waarschuwen experts voor een heuse Ratteninvasie! Want wat gebeurt er met ratten die normaal afhankelijk zijn van ons voedsel nu wij in een sociaal isolement zitten? En misschien nog wel zorgwekkender; waar zullen die ratten naar toe gaan als hun voedseltekort toeneemt?
Ratten hebben de behoefte om te overleven
Ratten hebben, net zoals de mens, de behoefte om te overleven! Ratten zijn, vooral in de steden, sterk afhankelijk van ons door het voedsel. Het is geen geheim dat ratten hun eten grotendeels rechtstreeks van ons krijgen. Het is namelijk ons afval!
Over het algemeen blijven ratten graag dicht bij hun holen, die zich vaak op de begane grond bevinden in vloerplanken van appartementen, steegjes, trottoirs, kelders of kruipruimtes.
Het zijn ook nachtdieren en overleven door hun omgeving goed in zich op te nemen en ermee vertrouwd te raken. Ze proberen vast te houden aan vaste patronen en bewegen binnen een paar honderd meter van hun nest.
Normaal gaan ratten iedere nacht op zoek naar restaurantafval en restjes in de metro, bushaltes en andere plaatsen waar mensen samenkomen en afval genereren.
Als ratten meerdere dagen achter elkaar niets vinden, schakelen ze over naar de overlevingsmodus. Het resultaat is dat je ratten zowel overdag als ’s nachts begint te zien en bovendien in andere gebieden ziet verschijnen dan normaal gesproken.
Dit veranderende gedrag gebeurt door de honger en de stress.
De sluiting van restaurants en bars, het stopzetten van de toeristenindustrie, plus het gebrek aan voetgangers in stedelijke gebieden, hebben grote gevolgen voor de rattenpopulaties in het hele land.”
Survival Modus
Als ratten beseffen dat er in hun gebied geen voedsel meer te vinden is, gaan ze zich verspreiden en leggen ze binnen een paar dagen een behoorlijke afstand af van meerdere kilometers in hun haastige zoektocht naar voedsel. Ze proberen dan een andere plek te vinden waar ze eten kunnen krijgen. Hiervoor steken ze sloten, vijvers en soms hele meren over!
Komt er na het coronavirus een ratteninvasie?
Maar laten we niet in paniek raken! Hoewel ratten drager kunnen zijn van een hele reeks ziekten, kunnen ze (tot zover bekend) geen COVID-19 overbrengen, maar niets kan worden uitgesloten!
Kijk vooral nu rondom uw huis en controleer de bouwkundige staat van uw gebouw, of het nu een eengezinswoning is, restaurant, hotel of een groot appartementencomplex.
Let er meteen op hoe u en uw medebewoners omgaan met voedselverspilling.
Vooral als het gebouw zich naast een steeg of bij een een waterpartij bevindt, is dit een heikel punt.
De meest kwetsbare plekken in een huis zijn, deuren en ramen die niet goed in hun frame passen waardoor de ruimte eronder voor ratten een perfecte toegang is.
Controleer of er zwerfvuil, afvalzakken of iets anders is dat ratten kan aantrekken.
Ook emmers, potten e.d waar water in blijft staan zijn ideale bronnen voor ratten.
Ratten zijn erg slimme en capabele dieren. Wanneer ze wanhopig worden, kunnen ze heel inventief zijn!
Experts waarschuwen dat de langetermijneffecten van honger onder rattenpopulaties een toename van agressief gedrag en besmetting van huishoudens kan betekenen.”
Help! Ik heb ratten in mijn woning
Wanneer ratten toch uw woning binnendringen, kunnen ze voor heel veel overlast zorgen. Naast schade die ze kunnen aanrichten aan kabels en leidingen, besmetten ze ook uw voedsel(voorraad).
Als de ratten een lekker plekje hebben gevonden in uw woning, hebben ze in één dag een nestje gemaakt en gaan ze zich voortplanten. Ze paren tot 20 keer in 6 uur en produceren vier tot zeven nesten van ca. 10 ratten per jaar. Bovendien zijn ze neofobisch, wat betekent dat de vallen die je hebt geplaatst en het gif dat je hebt neergelegd waarschijnlijk niet zo goed zullen werken……
Mocht u een rat aantreffen in uw woning en u hebt kinderen of huisdieren, dan is het geen klusje om even zelf te doen.
Bel een professional zodat u er zeker van bent dat alleen de ratten worden bestreden en dat er geen gevaar is voor uw kinderen en/of huisdieren.
Ik wil hulp bij de bestrijding van ratten!
Heeft u overlast of hinder van ratten of andere plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rattenprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl