Skip to main content

Kan u in 2023 nog zelf ongedierte bestrijden?

Nieuwe wetgeving omtrent ongediertebestrijding voor particulieren! Vanaf 1 januari 2023 zullen er voor de particuliere markt geen anti-coagulantia meer te verkrijgen zijn om ratten en muizen te bestrijden.   Dit heeft tot gevolg dat u vanaf 2023 alleen nog de beschikking heeft over klemmen, inloopvallen, vangkooien en klapvallen. Maar verschillende particulieren die wij spreken en […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Nieuwe wetgeving omtrent ongediertebestrijding voor particulieren!

Vanaf 1 januari 2023 zullen er voor de particuliere markt geen anti-coagulantia meer te verkrijgen zijn om ratten en muizen te bestrijden.   Dit heeft tot gevolg dat u vanaf 2023 alleen nog de beschikking heeft over klemmen, inloopvallen, vangkooien en klapvallen.

een rat gepakt door een rattenklem

Maar verschillende particulieren die wij spreken en reeds met klemmen of vallen werken, klagen erover dat het lokaas de volgende morgen weg is, maar er geen rat of muis gevangen is.

Wat te doen als lokaas herhaaldelijk wordt opgegeten?

Uw lokaas kan om verschillende redenen verdwijnen, maar het meest waarschijnlijk is dat ander ongedierte uw lokaas vindt.   Afhankelijk van het specifieke aas dat wordt geplaatst en het type val dat wordt gebruikt.

Welk ongedierte kan uw lokaas opeten voordat uw doeldier er aan toe komt?

Ratten vangen met klemmen

Omdat ratten groter zijn in omvang en gewicht, kunnen ze gemakkelijk vallen en klemmen omzeilen die bedoeld zijn voor muizen en zo het voedsel stelen zonder in de val te lopen.
Koop hier de juiste rattenklem!

Insecten

Krekels, mieren en kakkerlakken komen heel vaak voor op aas dat bedoeld is voor knaagdieren.   Deze kleine insecten kunnen in en uit levende vallen en andere niet-kleverige vallen komen zonder de val te activeren.   Krekels en mieren zijn vaak de oorzaak dat lokaas verdwenen is zonder dat de val is geactiveerd.

Slakken

Dit is toch wel de meest voorkomende oorzaak, ook wanneer men lokaas buiten gebruikt, is dit veelal opgegeten door slakken, voordat de muis of rat gevangen is.
Slakken zijn vaak te herkennen aan de slijmerige sporen die ze achterlaten op de inloopval of klem.

Gebruik nooit een klapval buitenshuis”

Lokaas in val of klem buiten

Wij raden het ten zeerste af om klemmen of vallen, buiten te gebruiken.
Zelfs voor de professional, die de kennis, ervaring en materialen heeft, is het een hele kunst om echt alleen je doeldieren in de klem te vangen zonder dat je andere dieren dood die je eigenlijk helemaal niet wilt vangen.   Als u last heeft van muizen of ratten, plaats de klemmen dan uitsluitend binnen, zodat de kans dat u andere dieren vangt aanzienlijk kleiner wordt.

Tips zodat je geen dieren vangt die u niet wilt doden

Kleine dieren zoals: koolmeesjes, mussen, winterkoninkjes, wezels en hermelijnen, etc.
willen nog wel eens gedood worden in een klem wanneer deze niet goed geplaatst is.

  • Plaats een klem altijd in een afgesloten doos.
  • Plaats de klem altijd binnen in een gebouw
  • Voer een aantal dagen lokaas op de klem zonder hem te spannen.
  • Wanneer u er zeker van bent dat de kist met de klem alleen bezocht wordt door muizen of ratten, zet dan pas de klem op scherp.
  • Controleer de klem dagelijks

en dan nog…., muizen zijn zeer intelligente, sluwe en behendige wezens.
Ze kunnen uw aas opeten zonder in de klem of val te worden gevangen.

Tips voor het lokken van muizen

Gebruik pindakaas

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is kaas niet het beste aas om op vallen te gebruiken.   Pindakaas kan erg aantrekkelijk zijn voor knaagdieren en het kan effectiever worden gemaakt door een stuk gaas te bevestigen aan de klem waardoor de tanden van het knaagdier blijven steken en daardoor het aas, samen met het gaas er voor zorgt dat de val wordt geactiveerd.   In de wintermaanden kunt u de pindakaas eventueel mengen met gemalen walnoten, dit verhoogt uw vangkansen.   Andere goede opties zijn spek, noten, hondenvoer, kattenvoer of plakkerig snoep.

Gebruik niet teveel lokaas

Gebruik slechts voldoende voer om het knaagdier aan te trekken – hoe meer er is, hoe groter de kans dat het knaagdier een complete maaltijd nuttigt zonder alles op te eten en daardoor de val niet afgaat.   Muizen eten maar 3 gram per dag. Ratten ongeveer 30 gram per dag.

Gebruik de juiste val

Probeer nooit ratten te vangen met een muizenklem.   Als de rat geen kans ziet om weg te komen met het lokaas, loopt hij met klapval en al weg.  Gewond en halfdood, zal het dier een langzame pijnlijke dood sterven.Koop hier dé juiste rattenklem

Plaats het aas nauwkeurig

Hang bij vangkooien en inloopvallen het aas aan de achterkant van de val zodat het moeilijker bereikbaar is voor insecten.   Maak het aangenaam voor de ratten of muizen door natuurlijke producten over de traliebodem heen te leggen zoals hooi, gras, stro of mos.   Zo wek je de indruk dat dit een veilige en natuurlijke omgeving voor ze is en lok je de knaagdieren sneller naar binnen.   Muizen voelen zich ook aangetrokken tot nestmaterialen zoals touw en katoen.

Ratten- of muizenvallen

Klapvallen kunnen een gemakkelijke en goedkope optie zijn, omdat de aanschaf relatief goedkoop is en de vallen, vooral als ze niet worden ingezet, voor lange tijd op hun plaats kunnen blijven.   Alle vallen, met of zonder lokaas, moeten echter regelmatig worden geïnspecteerd, omdat een dood of stervend knaagdier of een lokaas secundaire insecten kan aantrekken en een plaag kan veroorzaken.

Laat ratten en muizen aan nieuwe situatie wennen

Om een goed resultaat te krijgen met het wegvangen van ratten of muizen, is het raadzaam als de vallen eerst worden geplaatst zonder dat u ze op scherp zet.
Hierdoor zullen de knaagdieren aan het lokaas en de nieuwe situatie wennen en de vallen zonder angst bezoeken.   Na een aantal dagen stelt u de vallen in en is de kans groter dat u de hele populatie in een paar dagen wegvangt.

Klemmen

Houten of plastic klapvallen zijn één van de meest effectieve manieren om ratten en muizen te vangen en te doden.   Klapvallen worden vaak voor een paar euro in sets verpakt en gevangen knaagdieren kunnen worden verwijderd en de vallen kunnen opnieuw worden gebruikt.   Of, als iemand preuts is over het verwijderen van het knaagdier , kan de val worden weggegooid met knaagdier en al, zonder dat het al te duur te wordt.

Wanneer u een rattenklem gebruikt om een rat te vangen, moet er een grotere val worden gebruikt die is gespecificeerd voor rattenbestrijding.   De kleine muizenvallen zullen de rat waarschijnlijk niet doden of vasthouden, en kunnen in plaats daarvan het knaagdier onaangenaam verwonden.

Vangkooien of inloopvallen

Zowel vangkooien als inloopvallen maken gebruik van de natuurlijke neiging van knaagdieren om te onderzoeken en in gaten te kruipen.   Deze vallen zijn zo ontworpen dat het knaagdier erin kan komen, maar er niet meer uit kan.   Dit gebeurt soms door een opwindmechanisme dat wordt geactiveerd door aanraking.

Deze vallen moeten regelmatig worden geïnspecteerd en geleegd.
Bovendien moet het knaagdier, eenmaal gevangen, op humane wijze worden gedood of vrijgelaten, zodat het dier het huis of gebouw niet meer kan terugvinden of anderen schade kan berokkenen.


deuren moeten goed sluiten om ongedierte buiten te houden
Deuren moeten goed sluiten om ongedierte buiten te houden.

Ongedierte weren is de beste bestrijding!

De beste methode voor knaagdierbestrijding is preventie door middel van hygiëne en uitsluiting.   Maar deze slimme wezens kunnen een huis of gebouw binnenkomen via ruimtes die veel kleiner zijn dan mogelijk lijkt en ze zijn constant op zoek naar voedsel, water en onderdak.   Om deze redenen is het belangrijk om op tekenen van muizen en ratten te letten en de controlemethoden te begrijpen.

Als bovenstaande tips u hebben geholpen om uw ongedierteprobleem op te lossen dan wordt het tijd om de klemmen en vallen op te ruimen en de bestrijdingsactie te staken.
Wanneer er nog steeds sporen zijn dat er ongedierte aanwezig is omdat het aas wordt opgegeten, maar u vangt niets, en u kunt niet bepalen wat het ongedierte is, is het misschien tijd om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Onze Plaagdiermanagement professionals kunnen een inspectie uitvoeren en het juiste ongedierte identificeren met daaraan verbonden aanbevelingen en adviezen.

Zelf ratten of muizen bestrijden

Natuurlijk wilt u altijd eerst zelf proberen of u de plaag kunt wegvangen.
Hiervoor kunt u terecht in onze webshop.   In onze webshop vindt u alle materialen om ratten te weren en te bestrijden.   Ook is er een pagina met materialen om muizen te weren en te bestrijden.   Deze pagina’s zijn voorzien van alle mogelijke middelen die voor u wettelijk beschikbaar zijn.

Ik wil hulp bij ongediertebestrijding!

Heeft u overlast of hinder van ratten en muizen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 1 maart 2022

Laatste nieuws

muizen of ratten
2 december 2024
Ratten in huis
30 oktober 2024