Hoe kan ik problemen voorkomen met overwinteraars?
Overwinteraars is een verzamelwoord voor insecten die in het najaar met grote hoeveelheden tegelijk een gebouw binnen komen om te overwinteren.
Welke schade veroorzaken overwinteraars?
Wanneer overwinteraars een gebouw binnen komen richten ze geen schade aan.
Er worden geen materialen beschadigd, geen nesten gebouwd en geen eitjes gelegd.
Als het er heel veel zijn, veroorzaken ze veel hinder en overlast.
Vooral clustervliegen en grasvliegen staan hierom bekend!
Waarom kiezen overwinteraars ieder jaar hetzelfde gebouw?
Dit is jarenlang een onbekend fenomeen geweest. Eerst dachten onderzoekers dat de insecten een kompas hadden net zoals trekvogels. Recent is onderzocht dat de insecten feromonen achterlaten op hun overwinteringsplek en daardoor de plek jaarlijks terug kunnen vinden. Clustervliegen zijn dik behaard en tijdens het overwinteren blijven er haartjes achter waar het feromoon inzit.
Wantsen op hun beurt laten een stofje achter dat voor hun herkenbaar is. Ditzelfde geldt voor lieveheersbeestjes.
Insecten weren in de winter
Insecten kun je het beste eerst proberen te weren. Dit is geen eenvoudige klus, maar wel de meest effectieve en diervriendelijkste. Wanneer je de overwinteraars buitenom het gebouw gaat bestrijden met gif om het binnendringen te voorkomen, dan zullen de dode en vergiftigde insecten worden opgegeten door veel andere insecteneters.
Bovendien zijn overwinteraars zeer actief in het najaar, juist de periode dat het voedselaanbod van insecteneters afneemt. Wanneer er dan plotseling een grote hoeveelheid dode insecten beschikbaar is, zal een insecteneter alleen maar deze voorraad tot zich nemen met het risico dat ook hij wordt doorvergiftigd.
Voorbeeld van doorvergiftiging: Dode clustervliegen worden gegeten door een spitsmuis en deze wordt weer gegeten door een willekeurige roofvogel.
De beste manier is dus eerst buitenom de woning wering toepassen.
Wanneer dit clustervliegen, herfstvliegen, wantsen en lieveheersbeestjes betreft, dan is het weren nog wel uitvoerbaar door het dicht kitten van kieren, het plaatsen van bijenbekjes en horrengaas. Wanneer u overlast heeft van gaasvliegen of grasvliegen, dan wordt het probleem om deze te weren wel wat ingewikkelder.
Grasvliegen en gaasvliegen hebben maar een kleine kier of opening nodig om binnen te komen. bijv. wanneer grasvliegen door de stootvoegroosters binnen komen, zult u deze moeten dichten met horrengaas of een combinatie van horrengaas en bijenbekjes.
Insecten bestrijden in de winter
Wanneer er wering is aangebracht en u heeft toch nog last van insecten, dan kunt u binnenin huis een bestrijding opstarten. Bovenop het systeemplafond of een andere locatie kunt u een vliegenlamp plaatsen om de insecten weg te vangen.
Een andere mogelijkheid is een bestrijding uit te voeren met een bestrijdingsmiddel waar gif in zit of een bestrijding uit te voeren op een milieuvriendelijke manier door de vliegjes te bevriezen. Hierdoor wordt het doorvergiftigen van andere dieren uitgesloten!
Help, ik heb een insectenplaag!
Heeft u overlast of hinder van insecten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl