Skip to main content

Vliegenoverlast; ”Help, ik heb last van clustervliegen!”

Wanneer in het najaar uw huis of bedrijfspand binnen een paar dagen bezet wordt door honderden vliegen, dan is dit niet de gewone huisvlieg, maar heeft u hoogstwaarschijnlijk last van clustervliegen. Als u goed oplet zijn deze vliegen slomer en dwalen ze rond zonder echt een doel te hebben. Huisvliegen daarentegen zoeken voedselresten op bij […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Wanneer in het najaar uw huis of bedrijfspand binnen een paar dagen bezet wordt door honderden vliegen, dan is dit niet de gewone huisvlieg, maar heeft u hoogstwaarschijnlijk last van clustervliegen.

Als u goed oplet zijn deze vliegen slomer en dwalen ze rond zonder echt een doel te hebben.
Huisvliegen daarentegen zoeken voedselresten op bij afvalbakken, eetgelegenheden en andere plaatsen waar voedselresten te vinden zijn.
Clustervliegen willen het liefst buiten zijn en liggen vaak dood of sloom op en rond de vensterbanken of dwarrelen rond de TL buizen.

Clustervliegen bestrijden door ervaren professional
clustervliegen zijn veel meer behaard dan gewone vliegen.

Clustervliegen; wat zijn het en zijn ze gevaarlijk?

Clustervliegen lijken veel op de kamervlieg, maar ze zijn iets groter, donkerder van kleur en op hun borststuk zijn ze erg behaard. Clustervliegen kunnen niet bijten of steken en zijn dus ongevaarlijk.
Omdat ze in en rond regenwormen leven tijdens hun ontwikkeling, dragen ze ook geen ziektes en/of bacteriën bij zich.
In tegenstelling tot de huisvlieg die op en rond afval leeft en haar eitjes in o.a. uitwerpselen legt.

Waarom en hoe komen clustervliegen mijn woning binnen?

Als de buitentemperatuur daalt en de weersinvloeden kouder en natter worden, zoeken clustervliegen en andere overwinteraars een warm plekje op om de winter door te komen.
Vaak zitten ze dan aan de zonnige zijde van de woning waar ze kunnen opwarmen in de laatste zonnestralen. Vervolgens dringen ze de woning binnen via gaten, kieren en scheuren , zoals kozijnen, stootvoegroosters, dakbeschot, dilatatievoegen enzovoorts.

Vliegen overlast op vensterbank door clustervlieg
Clustervliegen liggen vaak dood of suf op de vensterbank.

Eenmaal binnen, genieten de vliegen van de warme woning en vliegen ze rond bij het raam en dansen ze rond de verlichting.   Op het moment dat er weer een aantal warme dagen zijn, willen de clustervliegen naar buiten en zitten ze massaal tegen de ramen.

Vliegen weren; hoe houd ik clustervliegen uit mijn woning?

Het beste is om in de zomer al weringsmaatregelen te treffen zodat clustervliegen in het najaar niet binnen kunnen komen:

  • Controleer of uw dilatatievoegen wel goed sluiten, maak deze sluitend met een flexibele kit wanneer er scheuren en kieren in zitten. Als de kit geheel verdwenen is, kunt u de voeg eerst opvullen met weringband voordat u het afkit.
  • Sluit stootvoegroosters af met bijenbekjes.
  • Kit kieren dicht langs de kozijnen en deurposten.
  • Plaats horren voor ramen die open kunnen.
  • Controleer de aansluiting van uw dakbeschot op de buitenmuur en repareer dit indien nodig.
  • Vervang buitenverlichting met geel licht. Clustervliegen worden namelijk minder snel aangetrokken door geel licht dan door wit licht.   Daarnaast ondervinden vleermuizen tijdens het jagen minder hinder van geel licht waardoor ze makkelijker insecten kunnen wegvangen.

Vliegen overlast en clustervliegen bestrijden Clustervliegen zijn bruiner van kleur en veel meer behaard.

Clustervlieg bestrijden

Als u last heeft van clustervliegen is een bestrijding niet zo eenvoudig!
Het meest voor de hand liggend is wanneer u de cluster weet te vinden en deze kunt opzuigen zonder het gebruik van chemische middelen.
Maar helaas is dit vaak een onmogelijke opgaaf omdat de cluster ergens tussen vloeren, of achter dakbeschot zit of andere moeilijk bereikbare plaatsen.

Het enige alternatief is dan een professioneel ongediertebestrijdingsbedrijf inschakelen die de aanwezige vliegen kan doden met een langdurig werkend insecticide.
De hoeveelheid vliegen in de woning zal dan drastisch afnemen.

Hulp nodig bij vliegen overlast?

Heeft u overlast of hinder van clustervliegen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vliegenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 1 oktober 2020

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024