Skip to main content

Wat te doen bij vogeloverlast?

6 maart 2023

Vogels verjagen bij vogeloverlast

Wanneer u last heeft van vogels, is het van belang om te voorkomen dat de vogels op dezelfde plaats terugkeren.   Of dit nu is om te nestelen of alleen maar om te rusten, wanneer u het “landen van de vogels” voorkomt, worden ze gedwongen om een andere uitwijk mogelijkheid te kiezen.

Stadsduif in Nederland

Last van verwilderde Duiven

Verwilderde duiven zijn eigenlijk tamme postduiven die niet teruggekeerd zijn naar hun station en vervolgens in de stad zijn blijven hangen, daar eten zoeken, een nest bouwen en zich vermenigvuldigen.   Deze duiven mag je het hele jaar door bestrijden, ze zijn niet beschermd.   Veelal worden ze afgeschoten of weggevangen of middels Duiventillen wordt de populatie gelijk gehouden.
Bij minder overlast wordt er veelal gekozen voor weringssystemen.

Overlast van Meeuwen of Kraaien

Deze vogels zijn beschermd en je mag alleen weringsmaatregelen treffen om de overlast van deze vogels te beperken.   Dan nog mag je dit alleen doen buiten het broedseizoen. Wanneer u de wering aanbrengt tijdens het broedseizoen en u verstoort de kraaien of de meeuwen, dan bent u strafbaar volgens de Natuurwet

Overlast van Mussen of Spreeuwen

Mussen en Spreeuwen zijn ook een beschermde diersoort, wanneer u last heeft van deze vogels kunt u alleen buiten het broedseizoen wering aanbrengen om de overlast te voorkomen of te beperken.   In uitzonderlijke gevallen kan er in bepaalde situaties een ontheffing aan gevraagd worden om Spreeuwen te mogen afschieten.

Mussen daarentegen staan op de rode lijst en zijn het hele jaar door beschermd, hiervoor moet u altijd een ontheffing aanvragen bij uw provincie waar duidelijke restricties aan verbonden zijn.   Deze restricties kunnen per provincie verschillen.
(bestel hier een weringssysteem om mussen onder uw dakpannen te voorkomen)

Weringsmaatregelen tegen overlast van vogels

Afhankelijk van de situatie kunt u kiezen voor diverse weringsmaatregelen.
Wanneer er vogels op uw dak of gebouw landen en dit alleen doen om uit te rusten of te overnachten, dan is een oplossing met pennen vaak voldoende.
Als de vogels echter in grote aantallen aanwezig zijn of ze beginnen er te broeden, dan zullen pennen geen voldoende resultaat opleveren en is het aanbrengen van andere weringsmaatregelen een optie.

Plaatsing van een vogelweringssysteem m.b.v. pennen
Plaatsing van een vogelweringssysteem m.b.v. pennen

Flock Off 100% oplossing tegen vogeloverlast!

Flock Off is een nieuw innovatief diervriendelijk afweermiddel dat vogels weghoudt van plaatsen waar ze willen landen, slapen of nestelen.  
Deze methode werkt zéér effectief omdat het systeem de fysiologie van de vogel beinvloed. Er treed geen gewenning op.
Wilt u meer weten over flock off systeem en hoe het werkt? klik dan hier

Wegvangen van vogels

Als u last heeft van duiven kunt u ook nog kiezen voor het wegvangen van de duiven middels een vangkooi.   Zorgt u wel dat de duiven naar een duivenmelker gaan of gedood worden.   Als u ze weer loslaat zullen ze in afzienbare tijd terugkeren op de plaats waar u ze zojuist heeft weggevangen.

Hulp nodig bij vogeloverlast?

Heeft u overlast of hinder van vogels of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vogelplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl