Skip to main content

Kleine vliegjes in huis; Fruitvliegjes! Wat nu?

Hoe fruitvliegen herkennen? Fruitvliegjes zijn geelbruin tot lichtbruin gekleurd met felrode ogen.Ze zijn ongeveer 2,5 tot 4 millimeter.   Fruitvliegjes worden vaak verward met Latrinevliegjes of Grasvliegen.We hebben al eens eerder een blog geschreven over fruitvliegjes. Meestal weet u dat u een fruitvliegplaag heeft als u de volwassen exemplaren in zwermen ziet rond vliegen rond […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Hoe fruitvliegen herkennen?

Fruitvliegjes zijn geelbruin tot lichtbruin gekleurd met felrode ogen.
Ze zijn ongeveer 2,5 tot 4 millimeter.   Fruitvliegjes worden vaak verward met Latrinevliegjes of Grasvliegen.
We hebben al eens eerder een blog geschreven over fruitvliegjes.

Meestal weet u dat u een fruitvliegplaag heeft als u de volwassen exemplaren in zwermen ziet rond vliegen rond fruit en groenten in keukens of commerciële werkbladen of in en rond vuilnisbakken en andere containers waarin voedsel of suikerhoudende dranken worden weggegooid.

Hoe fruitvliegen voorkomen?

Fruitvliegen vermenigvuldigen zich razendsnel en ze voeden zich met rottende materialen totdat er geen voedsel meer is.   Fruitvliegjes blijven meestal dicht bij de bron waar ze hun voedsel vinden.   Restaurants, bars en cafés moeten vaak speciale voorzorgsmaatregelen nemen om de besmetting met fruitvliegjes te beperken.
Het opbergen van voedsel in afsluitbare bakken of vacuümverpakte eenheden helpt ook om fruitvliegplagen te voorkomen.

Deze tips kunnen u helpen bij het voorkomen van fruitvliegjes in uw etablissement:
  • Verminder de aanwezigheid van rijpe groenten en fruit; plaats ze in een koelkast of een papieren zak
  • Zorg ervoor dat recyclingflessen, blikjes in verzamelcontainers worden verzameld met een deksel en deze goed gesloten zijn en blijven.
  • Ruim gemorste producten op en inspecteer de omgeving op mogelijke broedgebieden; vuile sponzen en vaatdoekjes, afvoeren, kapotte tegels en stilstaand water
  • Verwijder vochtige rottende / fermenterende organische stoffen binnenin, zoals gootstenen en schrobputjes
  • Spoel groente- en drankblikken/ flesjes af voordat u ze weggooit of terugplaatst in het krat
  • Het gebruik van horren voor deuren en ramen helpt te voorkomen dat ze naar binnen kunnen
  • Spoel de dweilkop en emmer na gebruik onmiddellijk uit en hang ze te drogen
  • Het gebruik van fruitvliegvallen kan helpen bij de bestrijding zonder dat er insecticiden nodig zijn.

Sluit vervolgens een beheersplan af zodat wij de fruitvliegvallen regelmatig kunnen controleren.   Dit is een goede monitoring om in een vroeg stadium een plaag te lokaliseren en te elimineren.   Met deze analyses kunt u een plaag voorspellen en tijdig voorkomen (trendanalyses)

Hoe ontwikkelen fruitvliegen zich?

Jarenlang werd gedacht dat fruitvliegjes spontaan voortkwamen uit rijpe en rottende producten, maar dit mysterie is inmiddels opgelost.
In de meeste gevallen hebben fruitvliegjes hun weg naar binnen gevonden door de geuren van rijp fruit te volgen of zijn ze daar samen met de producten naartoe getransporteerd.
Dit onderstreept niet alleen het belang van het wassen van fruit en groenten die in de keuken worden gebracht, maar betekent ook dat u geen overtollige hoeveelheden producten open en bloot moet laten liggen.   Daarnaast verdient het aanbeveling om horren en andere insectenwerende maatregelen te treffen voor ramen en deuren die open kunnen en in verbinding staan met buiten.

Voortplanting fruitvliegjes

Vrouwtjes leggen ongeveer 400 eieren, ongeveer vijf tegelijk, in rottend fruit of ander geschikt materiaal.   De eieren, die ongeveer 0,5 millimeter lang zijn, komen na 12-15 uur uit.   De larven groeien ongeveer 4 dagen, gedurende welke tijd ze de gist en micro-organismen consumeren die de vrucht afbreken, evenals de suiker van de vrucht zelf.

Fruitvliegjes staan bekend om hun snelle voortplanting en relatief korte levensduur.
De gemiddelde levensduur van een fruitvlieg is ongeveer 40 tot 50 dagen.
De levenscyclus van de fruitvlieg bestaat uit vier fasen: ei, larve, pop en volwassen exemplaar.   Het grootste deel van het leven van deze cyclus wordt doorgebracht als vlieg, waarbij de ontwikkeling meestal minder dan twee weken duurt.

De ontwikkelingstijd en algehele levensduur worden grotendeels beïnvloed door omgevingsfactoren zoals temperatuur en vochtigheid.
Hoge temperaturen versnellen de ontwikkeling en kunnen de levensduur verlengen, terwijl lagere temperaturen de ontwikkeling van larven en poppen kunnen verlengen en volwassen exemplaren kunnen doden.

Veel gestelde vragen over fruitvliegjes

Waarom heb ik fruitvliegjes?

Fruitvliegjes, ook wel bekend als azijnvliegen, wijnvliegen en afvalvliegjes, voeden zich met de gist en schimmels die wordt veroorzaakt door fermentatie van overrijp, rottend fruit, groenten en organisch materiaal.
Als gevolg hiervan worden ze aangetrokken door alle plaatsen waar voedsel bereikbaar is zoals; keukens, voedselverwerkingsfaciliteiten, restaurants, hotels, café’s cafetaria’s, afvalcontainers, recyclingruimtes, drankstations en schoonmaakkasten.

Omdat fruitvliegjes van buitenaf worden aangetrokken door de geur van fruit en groenten is het in de voedselverwerkende industrie een noodzaak dat alle middelen worden ingezet om te voorkomen dat fruitvliegen binnen kunnen komen en zich kunnen ontwikkelen tot een plaag.

Moet ik me zorgen maken wanneer ik fruitvliegjes heb?

Fruitvliegjes kunnen niet bijten of kauwen, dus om te eten, zal een fruitvlieg herhaaldelijk zijn eigen speeksel uitwerpen op voedsel en vervolgens het resulterende mengsel opzuigen.   Dit is een buitengewoon onhygiënisch proces, waarbij bacteriën en organismen achterblijven die ooit in de vlieg zaten.

fruitvliegje
Fruitvliegje onder microscoop

Fruitvliegen dragen ook veel ziekteverwekkers bij zich en kunnen die héél makkelijk via fruit overdragen.   Wanneer fruit besmet is door fruitvlieglarven, kan dit buikpijn, darmkrampen en diarree veroorzaken.

Kunnen fruitvliegen, mensen bijten of steken?

Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen.   Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Hoewel fruitvliegen als een algemene ergernis in huizen en andere instellingen worden beschouwd, kunnen ze een aanzienlijk overlast en problemen veroorzaken in de voedselverwerking en catering.

Daarom is het van belang dat fruitvliegen op een professionele manier, met de hulp van professionele plaagdierbeheersers worden behandeld.
Niet alleen de fruitvliegen bestrijden, maar ook de oorzaak onderzoeken en die oplossen, is een duurzame aanpak die voor de toekomst veel geld bespaart.

Hulp bij bestrijding van fruitvliegjes

Heeft u overlast of hinder van fruitvliegjes of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw fruitvliegjesprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 3 juni 2021