Wanneer een muizenplaag niet uw eerste probleem is
Onderzoek naar de commensale soorten knaagdieren (huismuis, bruine rat en zwarte rat) heeft aangetoond dat deze dieren een veelvoud aan parasieten bij zich dragen.
Ze blijken het vaakst mijten te hebben, gevolgd door teken, luizen en vlooien.
Praktijkvoorbeeld over secundaire aantasting door een muizenplaag:
Wij kregen een melding van overlast door kevers.
Nadat we de soort hadden vastgesteld, ging het hier om de gewone spekkever en de zwartbruine spekkever. Het probleem met de gewone spekkever was snel gevonden.
De klant had last van een muizenplaag en was zelf begonnen met een bestrijdingsactie. Hierdoor waren een behoorlijk aantal muizen overleden, waar de spekkevers zich op ontwikkelden.
Na verder onderzoek bleek dat deze klant ook een aantal vliegenlampen had hangen (elektrocutiemodel) maar omdat er geen plaagdierbeheersplan was, werden de lampen niet onderhouden waardoor er zich in de opvangbak zwart bruine spekkevers ontwikkelden op de dode insectenresten.
Plan van aanpak tegen plagen
Deze klant zag gelukkig in dat een plaagdierbeheersplan, opgesteld door een deskundige, een bittere noodzaak is voor zijn bedrijfsvoering. Nadat ons voorstel akkoord was bevonden, hebben wij de verdere bestrijdingsactie ter hand genomen en het probleem bij deze klant opgelost.
Welke secundaire plagen kunnen knaagdieren veroorzaken?
Vooral in situaties waar de muizen of rattenpopulatie groot is, kunnen knaagdieren problemen met mijten, teken en/of vlooien veroorzaken.
Daarnaast kunnen er ook problemen ontstaan met dermestiden die zich voeden met voedsel van knaagdieren of zich voeden met overleden knaagdieren.
Ook vliegen kunnen een probleem gaan vormen omdat zij zich voeden met dode knaagdieren en zelfs tabakskevers die zich voeden met achtergebleven voedselresten in de nesten. Hoewel de knaagdieren zelf het probleem zijn, veroorzaken ze ook de andere plaagdierproblemen. Evalueer de situatie zorgvuldig en zorg ervoor dat als er andere plagen worden veroorzaakt door de knaagdieren, je de klant hiervan op de hoogte brengt.
Als er een knaagdierprobleem is, zoek dan tevens naar andere problemen die knaagdieren kunnen veroorzaken.
Hoe elimineer ik een een secundaire plaag?
U kunt de knaagdierpopulatie in en rond een gebouw elimineren, maar het probleem met vlooien, teken en mijten kan aanhouden en zelfs verergeren.
Zonder hun primaire gastheer gaan vlooien en mijten op zoek naar een alternatieve warmbloedige maaltijd: in dit geval uw klant of personeel.
Als knaagdieren niet tijdig uit de vallen worden verwijderd of sterven op ontoegankelijke locaties, (muren, plafonds of kruipruimtes) kunnen hun karkassen problemen met vliegen veroorzaken. De secundaire plaagdierproblemen beginnen meestal ongeveer een week nadat de knaagdieren zijn geëlimineerd. Klanten denken misschien dat dit een nieuw of ander probleem is, ondanks dat het gerelateerd is aan het oorspronkelijke knaagdierprobleem.
Sluit een contract af voor een gedegen plaagdierbeheersplan
Iedere inspectie moet het zoeken naar bewijs van secundaire plagen omvatten.
Dit houdt in dat habitat management onlosmakelijk onderdeel uitmaakt van iedere inspectie met de daaraan verbonden weringsadviezen op basis van IPM.
Zodra de uitsluiting is voltooid om de knaagdieren buiten te houden, kan behandeling nodig zijn om de mijten, teken en vlooien aan te pakken die nu op zoek zijn naar hun volgende maaltijd. Daarnaast wordt er een monitoringsprogramma opgezet op basis van preventietactieken om knaagdierpopulaties buiten de deur te houden.
Vergeet bij het opruimen van dode knaagdieren en hun uitwerpselen uw PBM’s niet om uzelf te beschermen tegen virussen en bacterien.
Ik wil hulp bij mij bestrijdingsacties tegen ongedierte
Ondervindt u problemen bij rattenplagen of muizenplagen en het omgaan met secundaire plaagdierproblemen? Twijfel niet en neem contact met ons op!
Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl