Skip to main content

Integrated Pest Management; succesvol stappenplan tegen ongedierte

Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Als het gaat om ongediertebestrijding, weet u dat u bij Mega-Des vertrouwd zit!
Daarom delen wij graag onze kennis zodat iedereen uiteindelijk minder last heeft van ongedierte! Ongeacht wat u produceert of waar u het produceert, de volgende principes zullen u helpen om succesvol te zijn in Integrated Pest Management en  plaagdierbeheersing.

De eerste stap tegen plaagdieren

Implementeer eerst preventieve maatregelen, maar weet wanneer en hoe u de actie het beste kunt uitvoeren zonder het proces van voedselveiligheid te compromitteren

Blijf sanitair en structureel gezond

Risico’s zoals afvoerputjes, moeten dagelijks worden schoongemaakt en er moet een geschreven schoonmaakplan zijn om constante alertheid te garanderen.

Creëer continuïteit door documentatie

Door het hele proces vast te leggen en te analyseren, kunt u verfijnen en bijsturen voor een beter resultaat. Dit resultaat kunt u behalen door het maken en uitlezen van Trend Analyses.

Maak communicatie een hoeksteen

Onze ervaring leert dat een open dialoog de sleutel is tot een effectief plaagdierbeheersplan.

Wat is een goede Integrated Pest Management

Elke faciliteit is anders, maar ze hebben allemaal gemeenschappelijke toegangsmogelijkheden voor plaagdieren. Houd deze potentiële bedreigingen goed in de gaten om een besmetting te voorkomen voordat deze begint.
Let o.a. op:

integrated pest management in de voedselverwerkende industrie
Mussen veroorzaken vaak problemen in de voedselverwerkende industrie

Dak

daken zijn een gemeenschappelijk toegangspunt voor zowel vogels als, ratten, steenmarters en ander ongedierte.   Platte daken houden vaak vocht vast, wat broedplaatsen creëert voor muggen, springstaarten, mosmijten en ander ongedierte.

Stootvoegroosters

Stootvoegroosters zijn favoriet voor het nestelen en overnachten van ongedierte in uw spauwmuur. voorkom dit door het plaatsen van Bijenbekjes.

Ramen & deuren

Ongedierte kan door open deuren en ramen vliegen – of zelfs door werknemers naar binnen worden gedragen.   Zorg voor een goed deurbeleid en plaats horren voor ramen die open kunnen.   Als extra maatregel kunt u een vliegenlamp ophangen zodat u eventueel vliegend ongedierte wegvangt voordat het in uw productieketen terecht komt.

Dock platen

Dockplaten zijn een favoriete schuilplaats voor ongedierte, omdat er vaak gaten rond dockplaten zijn die in de vloer zijn ingebouwd. U  Ook hiervoor hebben de medewerkers van Mega-Des diverse oplossingen voor u beschikbaar!

Afvoerputten

Rioleringen zijn als een snelwegsysteem voor kakkerlakken. Daarom zijn afvoeren een ideale doorvoer door uw hele gebouw.

Muizen verspreiden zich vaak door een gebouw via de kabelgoten

Kabelgoten

Kabelgoten zijn een ideale snelweg voor muizen en een ontwikkelingsplaats voor insecten.   Muizen kunnen ongezien van de ene ruimte naar de andere ruimte komen over uw kabelgoten.   Sluit daarom de kabelgoten bij iedere muur af.
Zodat de muizen geen kans krijgen om van de ene ruimte naar de andere ruimte kunnen migreren via de kabelgoten.

Controleer de kabelgoten regelmatig op afval en vuil.
U zult niet de eerste zijn die een steeds terugkerend probleem heeft met een insectenplaag omdat er in de kabelgoot zoveel restproduct ligt dat zich daar een insectenplaag ontwikkelt.   Controleer kabelgoten minimaal 4x per jaar en reinig ze indien nodig

Inkomende / uitgaande zendingen

Zendingen zijn een essentieel onderdeel van zaken; ze zijn echter ook een waarschijnlijke ingang voor plagen. Controleer iedere pallet op uitwerpselen, knaagschade, of vervellingshuidjes. Dit is geen 100% garantie dat de zending vrij is van ongedierte, maar u heeft met deze visuele inspectie de kans op het binnen brengen van ongedierte met 95% verminderd!

Hoe een Integrated Pest Management beheersplan opstarten?

Effectieve IPM-plannen maken slechts spaarzaam gebruik van bestrijdingsacties met chemische middelen. Chemische middelen worden als laatste redmiddel ingezet wanneer sanitaire voorzieningen, uitsluiting en andere tekortkomingen zijn verholpen en de plaag niet gereduceerd is. Uw Bestrijdingstechnicus zal met u samenwerken om de beste oplossing voor uw faciliteit te bepalen.

Er zijn drie opties om plagen beheersbaar te houden:

Niet-chemische hulpmiddelen

Niet-chemische bestrijdingsmiddelen moeten de eerste verdedigingslinie zijn tegen plaagdieren. Dit kan zijn:

 • Herstellen van scheuren en spleten
 • Structurele reparaties (uitsluiting / wering)
 • Kleverige vallen, vliegenlampen, Luchtgordijnen, Deurdrangers en tochtstrips.
 • Vochtregeling, LED-verlichting, habitat management (aanpassing landschap / leefgebied)
 • Feromoonvallen
 • Geurbestrijding
 • Lokaasstations en vallen voor knaagdieren

Gerichte aanpak in plaagdierbestrijding met minimale risico’s

Zodra bovenstaande acties zijn uitgevoerd, kan onze bestrijdingstechnicus een plan van aanpak opstellen en een behandelplan aanbevelen waardoor er naast een bestrijdingsactie, meteen monitoring plaatsvindt. U krijgt hierdoor een veel beter inzicht van uw problematiek en hoe deze voor de toekomst te voorkomen.

Chemische producten

Als laatste en derde stap, indien noodzakelijk, kunnen er biociden worden ingezet.
Uw bestrijdingstechnicus zal altijd de beste oplossing vinden voor uw productie proces met de minste risico’s op contaminatie van uw product.

Alweer Hygiene??

Ja, helaas….Een goede hygiëne is essentieel om de voedselveiligheid in stand te houden. Zonder een gedegen, goed gedocumenteerd schoonmaakplan, loopt uw faciliteit een verhoogd risico op ongedierte, bedorven producten en zelfs door voedsel overgedragen ziekten.

het verdelgen van graankevers
getande graankevers in een zak met grondstoffen
Uw Schoonmaakplan is een essentieel onderdeel in de plaagdierbeheersing!”

Stappenplan voor sanitaire voorzieningen

Van handen wassen tot vloeren schrobben, hieronder vindt u uw essentiële takenlijst voor sanitaire voorzieningen:

 • Was, veeg en/of vacuümverwerkingsgebieden regelmatig en pak gemorste hoeveelheden onmiddellijk aan;
 • Reinig machines en uitrusting binnen en buiten;
 • Verwijder afval op tijd;
 • Houd opslagruimtes droog en georganiseerd;
 • Draai binnenkomende ingrediënten en uitgaande eindproducten, zodat de eerste producten ook de eerste producten zijn;
 • Reinig en onderhoud kluisjes en pauzeer kamers regelmatig;
 • Draag persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder haarbedekking, handschoenen en beschermend schoeisel;
 • Bewaar producten op planken van de vloer. Handhaaf perimeterruimten in opslagruimtes om een goede huishouding en ongediertebestrijding te garanderen;
 • Was de handen grondig met zeep onder warm stromend, drinkbaar water;
 • Installeer automatisch sluitende deuren voor alle sanitaire voorzieningen;
 • Identificeer en bewaar voedsel dat uit de winkels wordt geretourneerd duidelijk voor een juiste verwijdering;
 • En vergeet de buitenkant niet! Houd de buitenkant van uw site schoon en netjes.

Optioneel (afhankelijk van uw faciliteit)

 • Gebruik een microbiële reiniger voor oppervlaktereiniging.
 • Bewaak de temperaturen bij het produceren en / of bewaren van voedsel

Zo blijft u ongedierte voor

IPM is een doorlopende samenwerking, uw bedrijf groeit en veranderd. Het IPM plan veranderd mee!   Hier is een tijdlijn om te volgen:

Dagelijks

Er moet altijd een open communicatielijn zijn tussen uw managementteam en de bestrijdingstechnicus.   Als er iets belangrijks verandert in uw bedrijf, zoals het wijzigen van een productielijn, moet de bestrijdingstechnicus onmiddellijk op de hoogte worden gebracht.

Wekelijks

Laat uw bestrijdingstechnicus extra komen wanneer u ongedierte waarneemt, beter om zijn deskundige kennis in een vroeg stadium te raadplegen dan achteraf veel problemen oplossen.

Jaarlijks

Uw Plaagdierbeheerser moet minimaal 1x per jaar een service-audits van de faciliteit uitvoeren, waaronder een grondige inspectie van de buiten- en binnenkant van de faciliteit en een trend analyse van waarnemingen maken. Afhankelijk van uw keurmerk, kan dit ook ieder kwartaal verplicht zijn.

Uw Plaagdierbeheersbedrijf kan u ook aanbieden om een educatieve IPM-training te geven, waarbij hij het huidige programma voor ongediertebestrijding, verbeterpunten en auditnormen van derden doorneemt.

Uw faciliteit zal waarschijnlijk een externe audit ondergaan om ervoor te zorgen dat deze voldoet aan de leveranciersprogramma’s – en natuurlijk om de voedselveiligheid, kwaliteit en hygiëne continu te verbeteren

Wilt u meer weten over hoe u uw voedselverwerkingsbedrijf kunt beschermen tegen ongedierte? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw voedselveiligheidsproces!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 1 oktober 2021

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024