Tapijtkevers; eten ze tapijt en hoe te bestrijden?
Als oude rot in het vak, krijg ik vaak vragen van conculega’s zoals: ”Ik ben relatief nieuw in de branche en heb bij een klant wat problemen dat lijkt op tapijtkevers. De faciliteit heeft alleen vinyl-, tegel- en betonnen vloeren. Dus zijn het wel tapijtkevers? Of is het een andere kevertje dat er veel op lijkt?”
Het antwoord: Is het een ander kevertje? Ja, dat zou kunnen!?
Maar het kunnen ook zeer zeker tapijtkevers zijn!
Tapijtkevers in huis
De term tapijtkever omvat verschillende leden van de dermestidae-familie die zich voeden met items gemaakt van dierlijke materialen zoals huiden en haar. Tapijten werden vroeger gemaakt van wol en andere natuurlijke vezels en tapijtkussens werden gemaakt van veehaar, die beide voldoende voedsel voor deze kevers in onze huizen leverden.
Museumkever
Een paar jaar geleden werd ik gebeld voor een tapijtkeverprobleem in een plaatselijk museum. Een tapijkeverplaag is niet makkelijk op te lossen. Het probleem is niet dat het ongedierte moeilijk te elimineren is, het is de mate van zorg die nodig is voor de artikelen die beschadigd zijn.
Lees hier 4 tips wat u kunt doen tegen een tapijtkeverplaag
In een commerciële omgeving hebben tapijtkeverplagen vaak betrekking op items met een aanzienlijke waarde die, eenmaal beschadigd, bijna niets meer waard zijn. In het geval van het museum waren sommige artefacten oud en zeer delicaat. Dit houdt in dat u niet altijd zomaar in het wilde weg kunt gaan bestrijden. U moet u niet alleen concentreren op het elimineren van de plaag, maar moet ook rekening houden met het feit dat de artikelen absoluut niet verder beschadigd mogen raken. Als een ware archeoloog zult u héél voorzichtig met de items om moet en gaan.
Maak de juiste determinatie!
Zorg ervoor dat u de plaag nauwkeurig identificeert. Laten we voor u andere vraag; (of zijn het andere kevertjes die erop lijken) aannemen dat u te maken hebt met de museumkever. (Anthrenus museorum) Wat dan?
Het eerste dat u moet weten is, dat de larven deze kevers de schade aanrichten, niet de kevers. De kevers voeden zich met stuifmeel en zijn vaak te vinden op bloeiende planten, zowel binnen als buiten. Als u alleen volwassen kevers vindt, zonder sporen van schade, dan kunt u beginnen met een inspectie- en monitoringprogramma.
Schade door tapijtkevers
Als u schade ziet of uw klant meldt schade, zal een groot deel van uw werk het nauwgezet inspecteren van goederen en materialen inhouden. U bent vooral op zoek naar beschadigde kleding of andere natuurlijke materialen.
Na het vinden en verwijderen van beschadigde items met u meewerkende klant, moet u zich concentreren op uitgebreid stofzuigen. Elke plaats waar huidschilfers en haren van dieren of mensen zich kunnen verzamelen, moet grondig worden gestofzuigd om larven en voedselbronnen te verwijderen, Dit omvat vloer-/muuraansluitingen, plinten, (ventilatie)kanalen, ventilatieopeningen en apparatuur onder en rond vloerniveau.
Hoe tapijtkevers bestrijden?
Zodra alle besmette items zijn verwijderd en de gebieden zijn schoongemaakt, kunt u een naden en kieren behandeling uitvoeren met een daarvoor toegelaten insecticide.
Daarnaast zorgt u dat er opvolging plaatsvindt door middel van periodieke visuele inspecties in combinatie met een monitoringsprogramma, zodat de omgeving ongediertevrij blijft.
Houd er rekening mee dat besmette items niet persé hoeven te worden weggegooid. Tapijten, waardevolle stukken en soortgelijke voorwerpen kunnen worden behandeld en bewaard. Hiervoor zijn verschillende behandelmethodes in de markt beschikbaar zoals: vriezen, gassen of stomen. Dit kunt u ook preventief laten doen op items die nog niet beschadigd zijn, maar wel in de besmette ruimte hebben gelegen.
Hulp & advies bij tapijtkever bestrijding
Heeft u overlast of hinder van tapijtkevers of andere plaagdieren? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw tapijtkeverplaag!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl