Skip to main content

Duiven verjagen; fucking schijt duiven!

Duiven zijn een ware plaag voor Horeca gelegenheden, ze passen zich snel aan en zijn niet bang voor mensen omdat een groot aantal terrasbezoekers de duiven voeren. Hierdoor komen er alleen maar meer en worden ze steeds brutaler.Ze gaan soms zelfs op je bord zitten terwijl je zit te eten. Wat zijn de favoriete plaatsen […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Duiven zijn een ware plaag voor Horeca gelegenheden, ze passen zich snel aan en zijn niet bang voor mensen omdat een groot aantal terrasbezoekers de duiven voeren. Hierdoor komen er alleen maar meer en worden ze steeds brutaler.
Ze gaan soms zelfs op je bord zitten terwijl je zit te eten.

Wat zijn de favoriete plaatsen van duiven?

Duiven hebben vaak 3 posities in hun leefomgeving, namelijk:

1. De overnachtingsplaats

Dit is de plaats waar duiven meestal de nacht doorbrengen en ook vaak gaan nestelen.
Deze plek moet droog zijn en overdekt.
Een balkon op een tussen verdieping kan een ideale plek zijn, maar veelal een leegstaand gebouw, parkeergarage, of zolder met een kapot raam heeft de voorkeur. Oude kerkgebouwen met veel hoeken en overkappingen rond de kerktoren zijn ook vaak een ideale plek!

2. Het verkenningspunt

Dit is de plaats waar de duiven overdag zitten, vaak zijn dit vensterbanken, dakgoten of andere dakranden waarvan ze vanaf een veilige afstand overzicht hebben op de terrasjes. Zo kunnen ze heel makkelijk overzien of er ergens wat te halen valt.

3. De Fourageerplaats

Dit is “The Place to be!”. Het terrasje of ander plein waar eten te scoren valt.
Hier lopen altijd wel een paar duiven te scharrelen… Als je 1 stukje eten neergooit, komen de andere duiven vanaf hun verkenningspunt naar beneden storten en heb je plotseling honderd duiven om je heen!

Een paar duiven, eindigt in een ware plaag!

Zowel terrasbezoekers als horeca uitbaters hebben er geen benul van hoe erg een duivenplaag kan worden.   Het begint vaak met één of twee duiven en iedereen vindt dit nog schattig!   Maar één of meer duiven trekken andere duiven aan, immers er valt hier wat te eten! Zo’n populatie kan uitgroeien tot wel 500 duiven!

Aanwezigheid van duiven

Aanwezigheid van duivenpoep

Soms ziet u de duiven niet om dat het er maar één of twee zijn die tussen uw bezoekers lopen op een overvol terras, maar ’s avonds wanneer u het terras opruimt, treft u vogelpoep aan op tegels, stoelen of tafels.   Dit is een teken om uw personeel en bezoekers erop te wijzen de duiven niet te voeren.
Schakel direct een professional in om de reeds aanwezige duiven weg te vangen.

vervuiling door duiven middels vogelpoep
Vervuiling door Duiven (slaapplaats)

Nestmateriaal

Soms bevindt het nest van duiven zich vlak boven uw terras op een balkon, vaak treft u dan veel vogelpoep aan op één en dezelfde plek en worden daar takjes, plastic en ander “zwerfvuil” aangetroffen die uit het nest naar beneden vallen.
 Schakel een professional in om het nest en de duiven direct te verwijderen!

Welk risico loopt u als uitbater bij duiven overlast?

 • Gezondheid en veiligheidsrisico’s: Duiven dragen ontzettend veel bacterien, virussen en parasieten bij zich zoals: Salmonella, Psittacosis, Listeriosis, cryptococcis, vlooien, mijten en teken. (dit zijn er nog maar een paar) Daarnaast veroorzaakt de ontlasting gevaarlijke situaties wanneer het gaat regenen, de straat wordt dan namelijk spekglad.
 • Verlies van Klandizie: Grote aantallen duiven die niet bang zijn om op de tafel te gaan zitten terwijl uw gasten eten, doet uw gasten uitwijken naar een andere “duiven vrije” eetgelegenheid waar ze niet worden lastig gevallen.
  Gasten kunnen er onder gescheten worden terwijl ze uw maaltijd nuttigen! Kortom, uw terras en locatie wordt ontweken!
 • Verlies van productiviteit: Uw medewerkers moeten de klachten van uw gasten aanhoren omtrent de duivenoverlast, intussen kunnen ze zelf diverse ziektes oplopen van de duiven zoals Ornithose of salmonella.
  Alleen al wanneer uw medewerkers weten dat duiven ziektes over zouden kunnen brengen kan het ziekteverzuim onder uw personeel toenemen.

Hoe kom ik van de duiven af!?

De beste remedie tegen duivenoverlast is het verwijderen van de voedselbron(nen).
Echter is dit in een stedelijke omgeving vaak een onmogelijke opgaaf omdat terrassen veelal naast elkaar of vlak bijelkaar liggen. Gelukkig zijn er nog een aantal andere mogelijkheden:

 • Het gebruik van vogelpennen tegen duiven: Wanneer Duiven rusten op een vensterbank of dakgoot en daar wachten op voedselaanbod, dan is het aanbrengen van vogelpennen een adequate oplossing.
vogelweringsyteem om vogels te weren
Vogelweringssysteem
 • Het gebruik van vogelnetten tegen duiven: Wanneer er veel duiven aanwezig zijn en er misschien ook al genesteld wordt, zijn pennen vaak niet meer voldoende en zal men moeten overgaan tot het plaatsen van netten.
vogelwering voor het weren van duiven
Netten spannen ter wering van duiven
 • Het wegvangen van duiven met vangkooien: Wanneer er weringsmaatregelen zijn getroffen en de duivenoverlast is niet verminderd, kan er gekozen worden voor een vangsysteem. Er worden vangkooien geplaatst die dagelijks gecontroleerd worden. Op die manier wordt de populatie duiven uitgedund.
  Deze maatregel kan ook gelijktijdig worden uitgevoerd met andere (werings) maatregelen
 • FlockOff vogelafweersysteem: Sinds 2022 is er een nieuw vogelafweersysteem op de markt, dat in vrijwel alle situaties een 100% oplossing biedt voor al uw vogeloverlast.   Het systeem brengt geen schade toe aan de vogels en is daardoor diervriendelijk en duurzaam. Dit innovatieve product werkt op het navigatiesysteem van de vogels waardoor ze iedere vorm van diepte, hoogte en afstand verliezen. Dit zorgt ervoor dat de constructie waar FlockOff op geinstalleerd is, definitief en permanent wordt vermeden.

Heeft u vragen over problemen met duiven?

Heeft u overlast of hinder van duiven of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw Duivenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 23 mei 2016