
Hoe lang leven ratten?
Ratten zijn slimme, vindingrijke dieren die zich snel kunnen aanpassen aan hun omgeving. In dit artikel bespreken we de levensverwachting van ratten en de factoren die hier invloed op hebben.
Wanneer we spreken van een rattenprobleem, is het daarnaast goed om te weten dat de beesten zich in rap tempo voortplanten. Een rattenkolonie kan al snel problematisch worden.
De levensduur van ratten
De levensverwachting van een rat verschilt sterk, afhankelijk van of ze in het wild leven of als huisdier gehouden worden.
Wilde ratten
In de natuur leven ratten meestal 1 tot 2 jaar. Dit klinkt misschien kort, maar wilde ratten moeten vaak vechten om te overleven. Ze worden blootgesteld aan roofdieren, ziektes, voedseltekort en gevaarlijke omgevingen, waardoor hun levensduur vaak korter is. De omstandigheden waarin ze leven zijn dus allesbehalve ideaal, wat hun overlevingskansen beperkt.
Tamme ratten (huisdieren)
Tamme ratten, die als huisdier worden gehouden, kunnen een stuk langer leven, vaak 2 tot 3 jaar. Sommige ratten kunnen zelfs een beetje langer leven, tot 4 jaar, vooral als ze goed verzorgd worden. Dit komt doordat ze een veiliger en gezonder leven leiden. Ze krijgen regelmatig voedsel, hebben geen roofdieren om zich zorgen over te maken, en krijgen de nodige medische zorg als dat nodig is.

Verschil in levensduur tussen bruine en zwarte ratten
Er zijn twee veelvoorkomende rattensoorten: de bruine rat en de zwarte rat. Hoewel beide soorten vergelijkbare levensverwachtingen hebben, zijn er enkele kleine verschillen.
Bruine ratten hebben doorgaans een levensduur van 1 tot 2 jaar in het wild, maar kunnen onder ideale omstandigheden iets langer leven.
Zwarte ratten, die vaker in warmer klimaten voorkomen, hebben gemiddeld een levensduur van 1 tot 3 jaar, met sommige exemplaren die tot 4 jaar kunnen leven (al dan niet in gevangenschap). Zwarte ratten zijn vaak iets kleiner en kunnen zich sneller voortplanten, wat hun korte levensduur verklaart.
Beide soorten hebben echter te maken met vergelijkbare bedreigingen in het wild, waardoor hun levensduur meestal beperkt blijft tot een paar jaar.

Factoren die de levensduur beïnvloeden
De levensverwachting van ratten wordt door verschillende factoren beïnvloed. Hier zijn een paar belangrijke:
- Voedsel en water: Ratten moeten zichzelf constant voeden en hebben niet altijd toegang tot voldoende voedsel of water. Ratten zijn daarentegen wel gespecialiseerd om bronnen van voedsel en water te vinden. Ook de kwaliteit van het voedsel en water kan meespelen in de levensverwachting van de rat.
- Veiligheid en bescherming: In het wild hebben ratten veel vijanden, van roofdieren tot vallen en mensen die ze proberen te vangen of te bestrijden.
- Een plek om te nestelen: deze valt samen met de eerste twee punten. Vooral wanneer ratten ongestoord hun ding kunnen doen op een plek waar voedsel, water en een plek om te nestelen samenkomen, kunnen zij zich snel voortplanten.
- Genetica: Zoals bij veel dieren heeft de genetische aanleg van een rat invloed op hoe lang deze kan leven. Ratten uit een sterke, gezonde lijn zullen doorgaans langer leven dan ratten die genetisch vatbaarder zijn voor ziektes.
Waarom is de levensduur van een rat zo kort?
Ratten planten zich snel voort, en hun korte levensduur past in dit patroon. Doordat ze zo snel volwassen worden en in korte tijd veel nakomelingen kunnen krijgen, is het voor ratten belangrijk om zich snel voort te planten. Dit verklaart waarom ze zo’n korte levensduur hebben: hun energie wordt vooral besteed aan voortplanting in plaats van lange levens.
-
Meer dan 30 jaar ervaring
-
Veiligheid staat op #1
-
Specialist voor bedrijven & particulieren
-
KPMB, CEPA VCA & IPM keurmerken en certificeringen
-
Gecertificeerde werknemers
-
Werkwijze volgens voedselveiligheids-keurmerken: BRC, IFS, FSSC22000, EuroGAP, M&S & AIB
-
Snelle & effectieve service: inspectie, bestrijding & preventie
