Skip to main content

Kleermotten; ze maken mijn kleding helemaal kapot! Lees hier 10 tips!

Met dit artikel leest u 10 tips hoe u kleermotten aantasting kunt herkennen en voorkomen. Heeft u een kleermotten plaag? Vraagt u zich af hoe u kleermotten in uw kledingkast of in uw tapijt kunt verwijderen? Wij hebben de kennis en ervaring!   Daarom hebben wij de beste natuurlijke methoden verzameld om u te helpen […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.


Met dit artikel leest u 10 tips hoe u kleermotten aantasting kunt herkennen en voorkomen.

Heeft u een kleermotten plaag?

Vraagt u zich af hoe u kleermotten in uw kledingkast of in uw tapijt kunt verwijderen?
Wij hebben de kennis en ervaring!   Daarom hebben wij de beste natuurlijke methoden verzameld om u te helpen voorkomen dat kleermotten uw huis binnenkomen en, wanneer u al een kleermottenplaag heeft, hoe u dit dan snel kunt oplossen!

Hoe komen kleermotten in mijn kast?

De meeste vliegende insecten worden meestal naar het licht getrokken, maar kleermotten verstoppen zich het liefst in donkere, ongestoorde ruimtes – zoals kledingkasten, lades en dozen.   Ze blijven ook in de buurt van hun voedselbronnen.

Motten hebben een zeer sterk reukvermogen, hierdoor kunnen ze communiceren, partners vinden en voedsel detecteren. “

Kleermotten kunnen uw huis binnendringen via openstaande ramen of deuren.
Ze kunnen ook worden meegenomen met (gebruikte) kleding en stoffering.
Zorg er voor dat u tweedehands kleding altijd uitschudt.   Het is nog beter om alle geleende kleding of kleding van een liefdadigheidswinkel altijd uit te wassen voordat u ze gaat dragen en zo uw huis besmet.

Volwassen motten hebben geen mond, dus de gaten die u in uw kleding aantreft zijn veroorzaakt door de mottenlarven.   Let op spinsel en coconnen in de hoeken van uw kamer en kasten en ga opzoek naar:

  • Gaten in kleding
  • Spinsel in kasthoeken
  • Coconnetjes in kasthoeken
  • Muffe geur op kleding
  • Larven op kleding of tapijt

Hoe voorkomen dat kleermotten uw kleding besmetten? 10 tips!

1. Wassen
– Voordat u kleding opbergt, raden wij u aan om de kleding te wassen. Kleermotten worden meestal aangetrokken door menselijk zweet, haar en lichaamsolie die op kleding achterblijven, vooral die van natuurlijke vezels (wol, veren, bont, zijde). Daarom is het belangrijk om uw kleding te wassen voordat u ze opbergt, vooral als u ze voor langere tijd niet gaat dragen


2. Maak kleding onbereikbaar
– Bewaar kleding in een luchtdichte zak of plastic container.

3. Ventilatie
– Zorg voor ventilatie in uw kledingkast.
Kleermotten worden aangetrokken door warme, vochtige ruimtes, dus zorg ervoor dat u de deur van uw kledingkast regelmatig opent om de luchtstroom te vergroten.

4. Cederhouten Klerenhangers
– Hang kleding gemaakt van natuurlijke vezels aan cederhouten hangers – ceder zal de motten afstoten.   Stop extra ceder artikelen in de zakken van de kledingstukken als ze lang zijn.

Als u al kleermotten in uw kast hebt…


5. Wassen
– Was uw kleding op een iets hogere temperatuur maar controleer altijd de wasinstructies op het etiket.

6. Bevriezen
– Motten-eieren en larven kunnen niet tegen kou.
Ze zullen de vriestemperaturen niet overleven.   Als een kledingstuk ernstig is aangetast, doe het dan in een luchtdichte zak en vervolgens 48 uur in de vriezer.
Controleer wel eerst het kledinglabel of dit kan.

7. Stomen
– Delicate kleding kunt u naar de stomerij brengen.   De hoge temperaturen zullen alle stadia van de mot doden.

8. Schoonmaken met azijn en water
– Maak alle kasten en kleerkasten schoon met een oplossing van azijn en water.   Azijn is een natuurlijk reinigingsmiddel en de motten(larven) kunnen het zuur niet verdragen.
Wees voorzichtig bij het schoonmaken van antiek.

9. Stofzuigen
– Regelmatig stofzuigen verwijdert alle eieren, larven en of vuil dat zich op of in het tapijt bevindt.   Ook de randen, scharnieren en achterkant van de kast niet vergeten!

10. Grootmoeders middeltjes – Maak uw eigen natuurlijke afweermiddel!
Doe gedroogde rozemarijn, tijm, kruidnagel, lavendel of laurierblaadjes in een kleine stoffen zak en hang ze in uw kledingkast en plaats ze in uw lades.
De geur maskeert de zweetplekken en geuren die kleermotten naar uw kleding trekt. Hierdoor wordt de kans op een kleermotten aantasting aanzienlijk verkleind.

Wanneer uzelf kleermotten gaat bestrijden met pesticiden

Wanneer u insecticiden gaat kopen om kleermotten te bestrijden, houd er dan rekening mee dat deze middelen gevaarlijk kunnen zijn voor uw kinderen, zwangere vrouwen en uw huisdieren.   Ook wanneer u de kleding zelf direct inspuit en niet wast voordat u ze aantrekt, kunt u huidirritatie of jeuk krijgen van het aanwezige residu in de kleding.

Zijn kleermotten gevaarlijk voor mensen?

Motten zijn over het algemeen niet gevaarlijk, maar het is mogelijk dat contact met een volwassen mot een huidaandoening kan veroorzaken die lepidopterisme of rupsdermatitis wordt genoemd.   Symptomen kunnen zijn: huiduitslag of geïrriteerde huid en, in het ergste geval, oogirritatie, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden.
Mocht u deze verschijnselen krijgen door de aanwezigheid van kleermotten in uw woning, ga dan naar uw huisarts.

Ik wil hulp bij de bestrijding van kleermotten!

Heeft u overlast of hinder van kleermotten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw kleermottenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
E-mail: info@megades.nl


Geplaatst op: 10 juni 2021

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024