Rattenpopulatie explosief gestegen; en dit is de reden!
Volgens de media neemt de rattenpopulatie in Nederland toe, maar is dat ook zo?
En als dit zo is, waar wordt dit dan door veroorzaakt?
Wij geven u het verlossende antwoord!
Hebben we daadwerkelijk meer last van ratten?
Tijdens de coronapandemie waren er al meer meldingen van ratten in Nederland dan voorgaande jaren. Dit kunt u lezen in onze blog van 16 april 2020
Of de rattenpopulatie is toegenomen, staat ter discussie, maar de pandemie heeft de situatie mogelijk zichtbaarder gemaakt, want zelfs vóór de pandemie merkten experts een toename van rattenpopulaties op in de grootste steden van het land
Zullen de waarnemingen van ratten verder toenemen nu meer mensen tijd buitenshuis gaan doorbrengen terwijl de temperaturen warmer worden?
“Dat hangt af van hoeveel voedsel voor hen beschikbaar is en waar”.
Hoewel een terugkeer naar pre-pandemische routines na twee jaar spannend kan zijn, de door COVID opgelegde veranderingen in levensstijl betekent ook “business as usual” voor rattenproblemen die direct verband houden met menselijk gedrag”.
Ratten kunnen overleven met minder dan één ons voedsel per dag en reizen zelden meer dan een stadsblok om voedsel te vinden, volgens rattenwetenschappers.
De regering heeft een maatregel opgelegd die de professionals dwingt naar andere middelen te grijpen met gevolg dat juist de roofdieren worden gevangen waardoor de rattenpopulatie toeneemt.”
Waarom loopt het aantal ratten echt uit de hand?
Er zijn meerdere scenario’s te bedenken waarom de rattenpopulatie toeneemt:
- Door de pandemie gingen ratten op zoek naar voedsel, hierdoor werden ze brutaler en minder angstig voor mensen, wellicht de reden dat we ze nu ook, na de pandemie, vaker zien.
- De populatie van ratten is toegenomen omdat er meer roofdieren gedood worden.
Het onderwerp bij punt twee willen wij graag voor u uit lichten:
Sinds 2017 is het gebruik van rattengif buiten gebouwen sterk aan banden gelegd.
Daardoor zijn veel ongediertebestrijders genoodzaakt om met klemmen en vangkooien te werken om ratten weg te vangen en te doden.
Het nadeel van deze klapvallen is, dat veel “Niet doeldieren” ook worden gevangen in deze klemmen.
Naast dat er veel kikkers, padden, salamanders, vogeltjes en slangen worden gevangen in deze klemmen, worden er ook veel wezels, hermelijnen en steenmarters onbedoeld gedood in deze klemmen.
Juist die predatoren die ons helpen de rattenpopulatie beheersbaar te houden, sterven vaak een gruwelijke hongerdood… De rattenklemmen zijn namelijk niet ontwikkeld om wezels, hermelijnen en steenmarters te doden, met het gevolg dat deze dieren vaak alleen met een poot of staart vast komen te zitten en uiteindelijk sterven van de honger en de dorst.
Wij zorgen dat er alleen ratten worden gevangen en geen andere dieren
Heeft u overlast of hinder van ratten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw rattenprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl