Skip to main content

Nog meer mythes over bedwantsen; 4 feiten/fabels

Er zijn veel mythes over bedwantsen. Zo schreven we al eerder over 10 mythes over bedwantsen en 5 interessante feiten over bedwantsen. Maar we gaan verder! Want mensen kunnen vreemde verhalen horen van vrienden, familie of de online gemeenschap die geen feitelijke of wetenschappelijke basis hebben. Wat is het gekst dat u ooit van iemand […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Er zijn veel mythes over bedwantsen. Zo schreven we al eerder over 10 mythes over bedwantsen en 5 interessante feiten over bedwantsen. Maar we gaan verder! Want mensen kunnen vreemde verhalen horen van vrienden, familie of de online gemeenschap die geen feitelijke of wetenschappelijke basis hebben. Wat is het gekst dat u ooit van iemand heeft gehoord over bedwantsen?

1. Bedwantsen beten zijn altijd in een rijtje

Er wordt beweert dat bedwantsen altijd in een rijtje bijten. Eerst 2 proefbeten en daarna de derde, definitieve beet. Deze mythe gaat over een bedwants die twee keer onderzoekt voordat hij zijn monddelen volledig inbrengt om bloed te zuigen. Er zijn een paar andere versies van deze theorie, waaronder dat bedwantsen alleen in een rij bijten en altijd meerdere keren.

De waarheid is dat bedwantsen soms sonderen, maar meestal prikken ze gewoon hun kleine monddelen in en beginnen ze bloed op te zuigen. Tenzij ze gestoord worden, eten ze maar één keer per nacht. Ze hoeven niet meerdere keren per nacht te eten.

De waarheid is echter dat bedwantsen altijd op zoek gaan naar een onbedekte huid; ze kruipen echt niet onder kleding. Als gevolg hiervan zien de slachtoffers vaak een rijtje prikken langs kragen, mouwen, enkels en broekriem (buikstreek). Simpel en eenvoudig omdat die lichaamsdelen makkelijk bereikbaar zijn voor bedwantsen!

een uitvergrote bedwants op een tapijt

2. Een bedwants beet kunt u makkelijk herkennen!

Er is geen enkele manier om te vertellen welk beestje u precies gebeten heeft, simpelweg omdat ieder lichaam anders reageert. Sommige mensen reageren anders op een bedwantsenbeet met het resultaat dat ze helemaal geen bijtsporen of andere zichtbare irritatie hebben.

Studies variëren, maar naar schatting 30 procent van de bevolking reageert helemaal niet op bedwantsbeten. ”

Veel collega’s hebben wel eens een foto ontvangen van een klant, die gedeeltelijk ontkleed was, met de vraag; “Is dit een beet van een bedwants?”. U kunt nooit een goed antwoord geven op deze vraag als u het beestje niet hebt gezien. Zelfs voor Dermatologen is het een moeilijk avontuur om aan de hand van de beten te kunnen zien of de beet veroorzaakt is door vlooien, muggen, vogelmijten, bedwantsen of dat het toch beten zijn van een ander beestje.

3. Bedwantsen komen alleen voor op vieze plekken

Mijn vader vertelde me ooit dat hij geen bedwantsen kon oplopen omdat hij alleen op ‘schone’ plekken verbleef. Het maakt bedwantsen niet uit hoe vaak u doucht, dat u het beddengoed wekelijks uitwast en de kamers goed onderhoud. Bedwantsen zijn altijd op zoek naar hun volgende maaltijd en aangezien iedereen bloed heeft, is iedereen een potentieel restaurant! Gasten lopen net zo makkelijk bedwantsen beten op in een vijfsterrenhotel als in een low budget hostel. Hoe een locatie op de bedwantsenbesmetting reageert, bepaalt in hoeverre een bedwantsenprobleem escaleert.

De etablissementen die meer financiële middelen hebben en waarde hechten aan hun online reviews, zullen waarschijnlijk een bedwantsenprobleem aanpakken zodra ze zich ervan bewust zijn. Degenen met minder middelen zullen de doe-het-zelfroute proberen met het resultaat dat de plaag aanzienlijk erger wordt voordat ze, uiteindelijk noodgedwongen, een professional inschakelen.

een bedwants op een wattenstaafje
bedwants op wattenstaafje

4. U kunt bedwantsen geur makkelijk ruiken!

In een nieuwsartikel dat ik las, stond dat “Als u ergens heen gaat waar bedwantsen zijn, de geur onmiddellijk duidelijk zal zijn.” Degenen onder ons die met hondenteams werken, weten dat een hond zeker een bedwants kan ruiken. Bedwantsen hebben een feromoon dat herkenbaar is voor honden. Echter, bij een lichte aantasting van bedwantsen kan deze geur echt niet worden waargenomen door mensen.   Sterker nog, zelfs bij een heftige aantasting zal het vrijwel onmogelijk zijn voor het menselijk reukorgaan om bedwantsen te kunnen onderscheiden.

Een combinatie van een slechte hygiëne en niet vaak genoeg schoonmaken, heeft tot gevolg dat een bedwantsenkolonie kan uitgroeien tot een ware plaag. Bij ernstige plagen is er absoluut een geur. Is dat echter een geur van bedwantsen?

Voor degenen onder ons die met een enorme plaag te maken hebben gehad, weten we, zodra we dat huis of appartement binnenlopen, dat er absoluut iets niet klopt. Er zijn meestal hygiëneproblemen. Vaak zitten er ook kakkerlakken, muizen of ander ongedierte en misschien wel andere problemen. Het is onwaarschijnlijk dat de geur van bedwantsen af komt. Het zijn waarschijnlijk alle andere problemen samen.

Zelf Bedwantsen bestrijden!

Alle producten die vrij verkrijgbaar zijn voor particulieren zijn niet geschikt voor de bestrijding van bedwantsen. Deze middelen bevatten Pyrethrinen, een bestrijdingsmiddel dat de professionele ongediertebestrijder niet meer gebruikt tegen bedwantsen omdat bedwantsen hiervoor resistent zijn. Zo ontkomt u er niet aan om bij een aantasting van bedwantsen. hoe gering ook, een professionele plaagdierbeheerser in te schakelen.

Ik heb een probleem met bedwantsen!

Heeft u overlast of hinder van bedwantsen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw bedwantsenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

 

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 5 april 2021