Skip to main content

Vogelmijten veroorzaken jeuk en zuigen uw bloed

Aan het einde van het broedseizoen verlaten de jonge vogels het nest. Elk nest heeft last van parasieten die in en rondom een vogelnest leven. Zo heb je tapijtkevers, meeltorren, broodkevers, en de gevreesde vogelmijt die allemaal mee profiteren van het leven in en rondom het vogelnest. Het verschil tussen vogelmijten en bedwantsen Als een bedwantsen aantasting […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.


Aan het einde van het broedseizoen verlaten de jonge vogels het nest.
Elk nest heeft last van parasieten die in en rondom een vogelnest leven.
Zo heb je tapijtkevers, meeltorren, broodkevers, en de gevreesde vogelmijt die allemaal mee profiteren van het leven in en rondom het vogelnest.

vogelmijt in een vergrote versie

Het verschil tussen vogelmijten en bedwantsen

Als een bedwantsen aantasting in een begin stadium is, merk je vrijwel niets.
Af en toe heb je een opgezwollen bultje van een beet, langzaam aan worden dit er steeds meer.   Veelal gebeurt dit ’s nachts.   Pas als de aantasting in een ernstiger stadium komt, kunnen de bedwantsen overal voorkomen en je ook overdag steken of ’s avonds terwijl je lekker TV zit te kijken.

Een aantasting van vogelmijten is totaal anders, die komen vanuit de vogelnest(en) met honderden tegelijk je woning binnen.   Wanneer klanten ons bellen, zijn ze een inzinking nabij, want vogelmijten kunnen overal voorkomen; in je slaapkamer, woonkamer, badkamer etc. en je ziet ze bijna niet!   Vaak door de juiste vragen te stellen en een grondig onderzoek uit te voeren kunnen we vaststellen dat het vogelmijten zijn en een succesvolle bestrijdingsactie uitvoeren.

Vogelmijten kunnen ontzettend veel jeuk veroorzaken waardoor er psychische klachten onstaan”

Psychische klachten door vogelmijten

Veelal beginnen de symptomen met jeuk, je ziet de vogelmijten niet maar je voelt ze wel.
Vooral jonge vogelmijten hebben de eerste tien dagen geen bloed nodig, maar veroorzaken wel veel jeuk als ze over je huid heen lopen, vooral op het hoofd, nek, rond de mond en ook soms in je oren!   Met name wanneer dit ’s nachts voorkomt, kan dit uiteindelijk tot psychische klachten lijden.   De beet van volwassen vogelmijten ervaar je als een kleine prik die gedurende de komende 24 uur irritant blijft jeuken.
Kortom je wordt helemaal gek van de jeuk!   Een volwassen vogelmijt is maximaal 1mm groot, vaak nog kleiner, zonder vergrootglas zijn ze moeilijk te zien!
Daarnaast hebben ze een voorkeur voor bepaalde personen (net zoals bijv. steekmuggen) waarom dit is, is nog niet duidelijk maar waarschijnlijk heeft dit te maken met lichaamswarmte en geur.

Hoe kan ik de klachten van een aantasting met vogelmijten herkennen?

  • Een gevoel hebben dat iemand je overal speldenprikken geeft, zomaar ergens op je lichaam zonder dat je meteen een verwonding ziet
  • Continue een intense jeuk op je huid, (zowel de armen, benen als gezicht en (inwendig) in oren en neus
  • Continue moeten krabben
  • Wanneer je allergisch bent zullen de beten en verwondingen zeer langzaam genezen
  • Extra toename van bovenstaande irritaties in bepaalde ruimtes
  • Extra toename van bovenstaande irritaties ’s nachts in bed, vooral bij warme zwoele zomeravonden
  • Wanneer uw (huis)arts schurft heeft vastgesteld, maar de behandeling slaat niet aan.
vogelmijten op een telefoon die zijn ingezoomd
Vogelmijten op een telefoon

Kunnen vogelmijten vliegen?

We krijgen regelmatig deze vraag omdat mensen vaak de vogelmijten “op hun gezicht” voelen landen als ze een deur open doen”.   Aangezien vogelmijten heel klein zijn en bijna niks wegen, kunnen ze gemakkelijk gebruik maken van de luchtverplaatsing die plaatsvindt, ook kunnen ze zich vanuit een boom of plafond naar beneden laten vallen.
Mensen die duiven op hun balkon hebben, klagen vaak over jeuk, wanneer ze “even een vuilniszak of lege flessen op het balkon hebben gezet”

Kan ik andere mensen besmetten met vogelmijten?

Ja dat kan!   Bezoekers kunnen ook besmet raken en zelfs de vogelmijten mee naar huis nemen.   Ook kun je zelf de vogelmijten meenemen op je huid en na intiem contact overdragen.   Maar het is niet bekend dat de vogelmijten daar opnieuw een plaag veroorzaken, dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de bron (het vogelnest) weg is.

de beet van een vogelmijt en dus zorgt voor overlast

Waarom kunnen dermatologen dit niet diagnostiseren?

Helaas krijgen (huis)artsen en dermatologen geen opleiding en training in “ectoparasieten”.   Met uitzondering van de schurftmijt, teek of schaamluis.
Er zijn een aantal personen opgeleid tot “parasitologist”, maar dit zijn deskundigen die opgeleid zijn voor het herkennen van ectoparasieten en de symptomen op (huis)dieren.
Studie naar ectoparasieten op mensen is helaas nog ver weg en een onbekend terrein.
Vaak worden de beten van vogelmijten aangezien voor de beten van vlooien of bedwantsen en wordt er dus een verkeerde diagnose gesteld!

Zijn vogelmijten een gevaar voor de volksgezondheid?

Er is door Astrid van Sauers onderzoek gedaan naar besmetting met Campylobacter en Salmonella door Vogelmijten.   Lees hier haar verslag.
Vogelmijten kunnen in uw voedsel geraken, maar de vogelmijten zijn te klein om een besmetting aan het voedsel te veroorzaken.   Echter, kunnen er lichamelijke en psychische klachten ontstaan wanneer men allergische reacties heeft en langdurig last heeft van intense jeuk veroorzaakt door vogelmijten.

Hoe kan ik vogelmijten bestrijden?

Vogelmijten bestrijden is een ingewikkeld proces, niet alleen moet je beginnen met het opsporen van de bron, maar bij de bron (bv het nest onder de dakpannen) moet ook een bestrijding uitgevoerd worden.   Daarna dient de woning behandeld te worden.
Met name in de ruimtes waar overlast of hinder wordt waargenomen door vogelmijten.
Hiervoor heb je een langwerkend (residueel) middel nodig dat niet in de handel verkrijgbaar is voor particulieren.   Het inhuren van een professional is dus echt noodzakelijk!

vogelmijt onder microscoop die Mega-Des kan bestrijding

Hoe kan ik vogelmijten in mijn huis voorkomen?

Vogelmijten ontwikkelen zich in vogelnesten of in kippenhokken.
Wanneer u geen kippen houdt, is het dus van belang dat u eerst de bron opspoort, deze verwijderd en een professionele bestrijding laat uitvoeren.
Vervolgens moet u voorkomen dat vogels opnieuw op die plaats gaan nestelen.
Hiervoor zijn er verschillende weringsmaatregelen te verkrijgen die de vogels definitief weghouden onder de dakpannen of andere plaatsen waar ze kunnen nestelen.
U kunt de vogelschroot ook door een deskundige van Mega-Des laten monteren zodat u weet dat het 100% effectief is.

Laat vogelmijt bestrijden door een deskundige!

Heeft u overlast of hinder van vogelmijten of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw Vogelmijtenprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


 

 

Bezoekers van deze website bezochten ook:
Beestjes parasietenwaan!


Geplaatst op: 10 september 2021