Skip to main content

Ongedierte in de Pluimveesector

Het probleem met knaagdieren in de pluimveesector ligt voornamelijk in de voedselopslag en de makkelijke toegang tot de open stallen.Scharrelkippen en bio-eieren worden steeds meer gepromoot. Dit is een hele goede zaak voor het welzijn van de kip, kalkoen of andere hoenderachtige, maar voor knaagdieren wordt hier een geweldig walhalla gecreeerd. Ratten en muizen consumeren […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

vervuiling en schade door muizen
Houd pallets met grondstoffen van de grond.

Het probleem met knaagdieren in de pluimveesector ligt voornamelijk in de voedselopslag en de makkelijke toegang tot de open stallen.
Scharrelkippen en bio-eieren worden steeds meer gepromoot. Dit is een hele goede zaak voor het welzijn van de kip, kalkoen of andere hoenderachtige, maar voor knaagdieren wordt hier een geweldig walhalla gecreeerd.

Ratten en muizen consumeren hierdoor heel makkelijk grote hoeveelheden uitgebalanceerd vitaminerijk voedsel dat eigenlijk bestemd is voor het pluimvee.
Naast het voedselverlies treed er ook vaak schade op aan het gebouw, (knaagschade) en kabels (kortsluiting) waardoor er gevaar ontstaat voor brand. (stalbranden)
Afgezien daarvan, veroorzaken de ratten en muizen stress bij de vogels en kunnen ze ziektes overbrengen zoals: vogelpest, salmonella en leptospirose.
Het bestrijden van ratten en muizen en daarna onder controle houden van een pluimveebedrijf is dus van cruciaal belang om kosten te drukken voor de eigenaar, brand te voorkomen en ziektes uit te sluiten.

Hoe herken ik een probleem met ongedierte in de pluimveesector?

1. Visuele waarneming
Vaak zie je wel muizen of ratten wegrennen wanneer je ’s ochtends vroeg in de stallen komt. Ze rennen dan langs de muren of gaan langs de muren omhoog.
Echter, wanneer je geen ongedierte ziet, wil niet zeggen dat ze er dan ook niet zijn!
Een enkele rat of muis laat zich niet zo snel zien.

2. Knaagschade
Let op kapotte zakken, stukken hout die weg geknaagd zijn of het uitvallen van elektriciteit. (kortsluiting) Dit is een indicatie dat er muizen of ratten in uw bedrijf aanwezig zijn!

3. Uitwerpselen
Ondanks dat muizenpoep of rattenpoep moeilijk valt waar te nemen tussen de hoeveelheid ontlasting van het pluimvee, kan men dit wel vaak waarnemen in de voedselopslag, in de buurt van silo’s en op andere looppaden waar ratten zich kunnen ophouden.

4. Looppaden en buiksmeer
Als ratten en muizen dagelijks over dezelfde route heen en weer lopen, ziet men hier vaak buiksmeer en ontlasting liggen, ook dit zijn kenmerken dat er een probleem is met ongedierte.
Vaak kan men deze “sporen” vinden in rustige (opslag)plaatsen waar men niet zo vaak komt.

5. Schuilplaatsen
Als u een plaag van ratten of muizen heeft waargenomen in uw bedrijf, ga dan op zoek naar hun nestelplaats. Meestal vindt u die in de grond, al dan niet langs de gevel, in kruipruimtes, of, wanneer het om muizen gaat, in holle ruimtes in of vlakbij voedsel opslagplaatsen.
Maak de nesten ontoegankelijk of, als het kan, vernietig het nest door het op te ruimen of om te ploegen.

brand in een huis waar ongedierte is
25% procent van de stalbranden ontstaat door kortsluiting veroorzaakt door ratten of muizen

Hoe kan ik ratten en muizen weren in een pluimveebedrijf?

Habitat management
Het beste is natuurlijk dat u begint met de schuil en nestelplekken op te ruimen van de ratten. Verwijder opslag, (bouw)afval, oud metaal, oude machines, etc. van uw terrein, dan is de grootste slag al geslagen.
Op het moment dat wij bij een dergelijke klus worden ingeschakeld, levert een grote schoonmaak al vaak 100% resultaat op zonder dat er bestreden hoeft te worden.
Maai het gras, verwijder het onkruid en snoei beplanting, dit heeft tot gevolg dat de ratten emigreren waardoor uw probleem is opgelost.

Afvalbeheer
Scheid eetbaar afval van ander afval wat niet eetbaar is en zorg ervoor dat al het eetbare afval direct wordt afgevoerd en /of wordt opgeslagen in ontoegankelijke afvalcontainers.
Goed afsluitbare afvalcontainers voorkomen aantrekking van verschillende soorten ongedierte uit de wijde omtrek.
(lees ook: Ongedierte op uw erf)

Wering
Loop om uw bedrijf en kijk waar er allemaal toegangswegen zijn voor ratten, wanneer u een open stal heeft zal dit een moeilijke, zo niet onmogelijke opgaaf zijn.
Maar maak dan in ieder geval andere gaten, kieren en openingen dicht waardoor u het de ratten moeilijker maakt en dwingt om van één of twee mogelijkheden gebruik te maken.

Klapvallen
Nadat u bovenstaande acties heeft uitgevoerd, kunt u voor de zekerheid klapvallen plaatsen om te controleren of u nog ratten of muizen vangt.
Het plaatsen van de klapvallen op de juiste manier en op de juiste plek is bepalend of u überhaupt vangst heeft of niet.
Het kan dus voorkomen dat u een muizen of rattenplaag heeft en totaal niets in uw vallen vangt!

Ratten schieten
Als de weringsmaatregelen uitgevoerd zijn, blijven er in een open stal vaak nog één of twee grote openingen toegankelijk voor ratten.
Omdat dit dan de enige vaste route is voor ratten om binnen te komen kunnen wij ’s nachts zitting nemen op die positie om zo in één nacht een grote populatie ratten te doden met een luchtdrukgeweer. Nadat we dit enkele nachten hebben kunnen herhalen is de hele populatie uitgeroeid!

Gif
Als laatste kunt u het gebruik van rodenticiden inzetten.
De wetgeving omtrent het gebruik van rodenticiden ondervindt steeds strengere regelgeving. Het is dan ook aan te bevelen om een professioneel plaagdierbeheersingsbedrijf in te huren wanneer u als laatste redmiddel rodenticiden wilt inzetten. De professionele plaagdierbestrijder kent de wetgeving, het juiste gebruik omtrent de rodenticiden en is opgeleid om met zo min mogelijk gebruik van rodenticiden een zo groot mogelijk resultaat te bereiken.
Als welkome aanvulling inspecteren wij uw bedrijf objectief waardoor wij veelal meer crisispunten zien die u zelf niet meer ziet omdat u dagelijks door uw bedrijf loopt.

Hulp nodig bij ongedierte in uw pluimveestal?

Heeft u overlast of hinder van ongedierte in uw pluimveestal?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 13 maart 2020