Skip to main content

Snuitkevers bestrijden; 9 tips!

Heeft u ongedierte in uw voorraadkast?   Vreemde insecten in je eten?   Rare kruipende insecten in de keuken?   Grote kans dat dit snuitkevers zijn! Om dit te achterhalen en vervolgens te bestrijden en voortaan te voorkomen, lees hieronder ons artikel! Heb ik last van snuitkevers? Als u een nogal vreemde kever met een […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Heeft u ongedierte in uw voorraadkast?   Vreemde insecten in je eten?   Rare kruipende insecten in de keuken?   Grote kans dat dit snuitkevers zijn!

Om dit te achterhalen en vervolgens te bestrijden en voortaan te voorkomen, lees hieronder ons artikel!

Snuitkevers zijn makkelijk te herkennen aan hun “lange snuit”

Heb ik last van snuitkevers?

Als u een nogal vreemde kever met een lange neus hebt zien kruipen in of rond je voorraadkast of laden waar u voedsel bewaart, heeft u hoogstwaarschijnlijk een aantasting van snuitkevers.

Deze insecten, die het meest herkenbaar zijn aan hun lange snuit, zijn niet schadelijk voor mensen, huisdieren of huisraad, maar ze beschadigen granen en zaden, en kunnen voedselvoorraden compleet vernietigen.

Er zijn twee soorten snuitkevers, namelijk: snuitkevers die voedsel besmetten en snuitkevers die schadelijk zijn voor planten.   Elk van hen kan thuis een ergernis zijn, maar dit artikel richt zich op snuitkevers in voedsel.   Wanneer u last heeft van Snuitkevers in uw voedselvoorraad, dan gaat het meestal om de graanklander of de rijstklander.

Snuitkevers bestrijden; 9 tips!

1. Inspecteren op snuitkevers

Inspecteer alle opgeslagen verpakkingen en voedingsmiddelen om alle aangetaste voedsel waar snuitkevers op zitten te kunnen verwijderen.

2. De bron van snuitkevers

Als u de bron niet kunt vinden, zuig dan de kevers op en kijk een uurtje later waar u de meeste kevers aantreft; daar zit ook de bron in de buurt. Des te dichter bij de bron, hoe meer kevers u tegenkomt!

3. Favoriete eten van snuitkevers

Bestudeer nauwkeurig alle verpakkingen met hun favoriete voedsel:(volle) granen, zaden, rijst, noten, gedroogde bonen, maïs e.d.

4. Voedsel met snuitkevers weggooien of behandelen

Gooi alle voedingsmiddelen weg waar snuitkevers in zitten, of behandel ze (zie tip 6).

5. Maak schoon

Verwijder al het voedsel (al dan niet besmet) uit de voorraadkast of het besmette gebied. (op het oog, niet besmet voedsel, kan al wel eitjes bevatten).

6. Snuitkevers bestrijden met hitte of kou

Als u pakken, zakken of andere verpakking vindt dat besmet is, of u vermoedt dat het mogelijk is, en u wilt proberen de snuitkevers te doden in plaats van het voedsel weg te gooien, moet u eerst bepalen of het bestand is tegen hitte of kou.
Als dat zo is, kunt u de snuitkevers, hun eieren, poppen en larven doden door het product gedurende 15 minuten op minimaal 70 graden te verwarmen of minimaal drie dagen op -20 graden te bevriezen. Als dit niet lukt dan kunt u beter alles weggooien!

7. Stofzuigen tegen snuitkevers

Zodra al het voedsel is verwijderd, stofzuig alle planken, (zowel boven als onder)dragers, staanders en de vloer met behulp van een spleetzuiger en/of borstelhulpstukken en let goed op randen, naden, kieren en boorgaatjes. Dit om ervoor te zorgen dat alle insecten worden gevangen. Gooi de stofzuigerzak meteen weg!

8. Zeer grondig reinigen

Stofzuig en/of reinig alle gebieden rond het besmette gebied; Veeg en maak keukenvloeren schoon; verwijder items van werkbladen en reinig deze grondig.
Trek het fornuis, de koelkast en andere apparaten naar voren en veeg en reinig erachter.

9. Snuitkevers voorgoed elimineren

Zorg ervoor dat al het voedsel, binnen 21 dagen in goed afgesloten containers zit of in de koelkast of vriezer wordt bewaard om ervoor te zorgen dat de aantasting wordt geëlimineerd.

Snuitkever bestrijden door ervaren bestrijder

Een bestrijding met chemische middelen is niet nodig voor de bestrijding van voorraadaantasters waaronder de snuitkever.
Dit komt o.a. omdat insecticiden niet in of rond voedsel mogen worden gebruikt en zelfs het besproeien van lege ruimtes zal niet helpen als ze niet worden schoongemaakt, zoals uitgelegd in bovenstaande tips.

8 tips om snuitkevers/voorraadaantasters te voorkomen

  1. Bewaar voedsel in insectenbestendige containers, zoals dikke plastic of metalen containers met goed gesloten deksels. Of bewaar ze in de koelkast of andere koude opslag.
  2. Voeg geen nieuw, vers voedsel toe aan oud; en maak containers altijd schoon voordat u ze opnieuw vult.
  3. Bewaar voedsel voor huisdieren, vogelzaad enzovoorts. In dichte tonnen of bakken in een kelder of schuur, ver weg van ander voedsel.
  4. Koop geen voedsel in zakken of dozen met gescheurde of beschadigde verpakking.
  5. Koop geen zak- of doosvoedsel waarvan de houdbaarheidsdatum (bijna) is verstreken.
  6. Koop voedsel niet te veel – koop gewoon wat u verwacht snel te gebruiken.
    Of bewaar overtollig materiaal in de koelkast of vriezer.
  7. Houd de voorraadkast en andere voedselgebieden schoon en vrij van kruimels en los voedsel. Ruim gemorst product onmiddellijk op.
  8. Houd voedselopslagruimtes koel en droog; snuitkevers worden aangetrokken door vocht.

Hulp nodig bij snuitkever bestrijden?

Heeft u overlast of hinder van snuitkevers of andere voorraadaantasters?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl

 

Gerelateerde zoekopdrachten voor andere voorraadinsecten:

 


Geplaatst op: 6 augustus 2020

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024