Skip to main content

De tabakskever; ”Help ik heb een tabakskeverplaag!”

14 juni 2022

Ik ging deze week op bezoek bij een museum waar ze overlast hadden van kevertjes.
Na een grondige inspectie en het determineren van de kevertjes bleek het hier om tabakskevers te gaan.   Voor de wetenschap zijn tabakskevers fascinerende beestjes, maar als diezelfde tabakskevers een plaag vormen, dan kan dit behoorlijk pijn doen in de portemonnee.

Tabakskevers worden vaak gevonden in musea.   Denk aan al het oude plantmateriaal, dierlijk materiaal en meer, dat beschikbaar is in musea voor deze insecten om zich mee te voeden.

De tabakskever als eerste gespot

Tabakskevers bestaan al zolang we voedsel bewaren.   De kevers werden als eerst gevonden in verzegelde Egyptische graven, waarschijnlijk fouragerend op de granen en specerijen die bij de overledene waren begraven…
Hoewel ze zich ook hoogstwaarschijnlijk te goed kunnen doen aan de lichamen…

Welke schade richten tabakskevers aan?

Tabakskevers zijn berucht omdat ze in specerijen komen.
Een onderzoek in India toonde aan dat er meer dan 60% verlies was aan venkelzaad na zeven maanden opslag.   Er was echter geen informatie over hoe de zaden werden bewaard.   Andere producten waar tabakskevers zich op kunnen ontwikkelen zijn gedroogde plantaardige en dierlijke voorraden zoals: grondnoten, koeken, cacaobonen, zaden, kruiden, rijst, vijgen, paprika’s, gedroogde vis, vismeel en ga zo maar door.

Zelf heb ik gezien dat ze zich voeden met cayennepeper, maar ook andere kruiden gaan ze niet uit de weg zoals; komijnzaad, kamillebloemen en kurkuma.
Kortom de tabakskever heeft een uitgebreid menu!

Zoals de naam al doet vermoeden, voeden tabakskevers zich met tabak en kunnen ze een groot probleem zijn bij de productie van sigaretten en sigaren.
Ze zijn ook een probleem bij cannabisoperaties, met name op de zaden.

Preventie en controle van tabakskevers

Goede sanitaire voorzieningen zijn de beste preventie en bestrijding voor de preventie van tabakskeverplagen. Als u een paar aanbevelingen opvolgt, kunt u het probleem meestal snel verhelpen.

  1. Koop alleen voedselverpakkingen die verzegeld zijn en geen teken van insectenschade vertonen;
  2. Koop alleen voedsel in hoeveelheden die je in korte tijd (tussen 2 en 4 maanden) kunt gebruiken, vooral tijdens de warme zomermaanden;
  3. Bewaar alle voedingsmiddelen in insectenvrije containers met goed sluitende deksels of vries ze in bij 0 ° F. Het is een goede gewoonte om graanproducten 3 dagen na aankoop in te vriezen;
  4. Houd kasten en de omgeving schoon en vrij van gemorst voedsel. Stofzuig al het stof en vuil van de kasten en de vloer van de keuken. Maak de kast niet schoon met water, omdat dit een pasta-achtig residu kan achterlaten dat aantrekkelijk is voor het ongedierte;
  5. Ventileer de opslagruimte goed om dit vochtminnende ongedierte te ontmoedigen;
  6. Identificeer al het besmette voedsel of andere items en gooi ze weg of behandel ze (door ze in te vriezen);
  7. Controleer decoraties die mogelijk in opslag zijn.

Gedroogde strobloemen kunnen de bron zijn van een besmetting met tabakskevers. Plagen kunnen soms afkomstig zijn van vogelzaad of voedsel voor huisdieren dat door muizen op zolder of achter een muur is opgeborgen.

Verwijder al het voedsel en maak de kasten schoon. Gooi al het besmette voedsel weg.  Besteed speciale aandacht aan kieren en spleten in kasten. Bedek de planken met schoon (bak)papier. Na deze schoonmaakactie zijn goede sanitaire voorzieningen en een goede opslag de sleutel om toekomstige plagen te voorkomen.

Hoe tabakskevers bestrijden?

Tabakskevers bestrijden met vliegenlampen

Electrische Insectenvangers (EIV’s) zijn behoorlijk effectief in het aantrekken van deze kevers.   Zelfs als er voedsel ligt opgeslagen, worden de volwassenen aangetrokken door het UV-licht.   Interessant is dat mannetjes, die nog niet gepaard hebben, het meest worden aangetrokken, gevolgd door vrouwtjes die net gepaard hebben.
Op die manier kunnen EIV’s als monitoringsmethode gebruikt worden in combinatie met feromoonvallen.

Tabakskevers bestrijden met temperatuur

Tabakskevers zijn behoorlijk temperatuurgevoelig, maar ze zijn wel winterhard.
Hun ideale temperatuur lijkt tussen de 30-33°C te liggen en ze zullen zich het snelste voortplanten en lang overleven in die temperatuur.   Het betekent echter niet dat ze niet zullen overleven (en zich voortplanten!) bij temperaturen buiten die grenzen. Dus het gebruik van warmte of koude als behandelingsmethode betekent nog steeds dat er extreme temperaturen nodig zijn om alle stadia te doden.

Het eierstadium is het moeilijkst te doden met hitte en heeft meer dan 10 uur nodig bij 50°C.   Het popstadium is misschien wel het meest koudbestendig: poppen die 24 uur bij -10°C werden gehouden, leverden later toch nog een paar volwassenen exemplaren op.

Een geschikt alternatief is het invriezen van een aangetaste voorraad bij een temperatuur van -10°C gedurende 5 dagen. (exclusief de tijd van het voorkoelen)
Met deze temperaturen en tijdslimiet worden alle levensstadia van de tabakskever gedood.

Tabakskevers bestrijden met CO2

Als je denkt dat je ze kunt verstikken, dan heb je ook hier een lange adem voor nodig.
Het duurt 8 dagen met een gehalte van 0,1% reststikstof voor volledige afsterving van de eitjes.

Tabakskevers bestrijden met gif!

Een snelle verwerking of een algehele vernietiging van aangetaste, kleine voorraden is een effectieve manier van bestrijden. Levensmiddelen dienen bij voorkeur te worden bewaard in goed sluitende voorraadbussen. In het algemeen gesproken adviseren wij met het oog op dierplagen een zo kort mogelijke opslag van levensmiddelen, onder droge en koele omstandigheden.

Zijn er twijfels over de aantasting van producten, inspecteer de voorraad dan nauwkeurig. Zodra aangetaste voorraden zijn weggehaald, dient de opslagruimte grondig te worden gereinigd. Larven en kevers kunnen namelijk lange tijd overleven in resten van allerlei producten die in naden en kieren zijn achtergebleven!

Mocht de tabakskever de kwaliteit van de voorraad levensmiddelen ernstig aantasten, dan worden additionele maatregelen geadviseerd.   Op de eerste plaats is dat een grondige reiniging van alle lege opslagplaatsen en deze (waar nodig) behandelen met een bestrijdingsmiddel.   In grote opslagplaatsen voor tabak of andere voedingsmiddelen kan men na de bestrijdingsactie, feromoonvallen ophangen voor regelmatige controle op de aanwezigheid van tabakskevers.

Als men de temperatuur in opslagplaatsen onder 18°C houdt, staat de ontwikkeling van tabakskevers vrijwel stil.   Van belang is dat de hygiëne optimaal is; dus geen zwerfvuil laten slingeren.   Naden en kieren schoonmaken en afkitten is aan te bevelen, zodat de larven zich daar niet kunnen terugtrekken om te verpoppen.

Vermijd het gebruik van insecticiden rond voedsel.   Gebruik ze alleen als laatste redmiddel en volg zorgvuldig de aanwijzingen op het etiket.   Als u besluit insecticiden te gebruiken, kies dan een huishoudelijk insecticide dat is geëtiketteerd voor particulier gebruik.

Hulp bij het bestrijden van de tabakskever

Moraal van dit verhaal is dat tabakskevers ongelooflijk sterke kleine krengen zijn en zich zullen voeden met een breed scala aan producten die we misschien niet als vanzelfsprekend beschouwen.   Ze zijn moeilijk te detecteren en te determineren.
Daarnaast richten ze behoorlijk wat schade aan voordat de plaag zichtbaar wordt.

Heeft u overlast of hinder van tabakskevers of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw tabakskeverprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.n