Skip to main content

Worden Wasberen toekomstige plaagdieren??

Worden wasberen en wasbeerhonden straks plaagdieren? Wasberen en Wasbeerhonden worden steeds vaker in ons land gezien. Ze behoren tot de roofdieren, maar ze zijn niet erg aan elkaar verwant. De wasbeer zit in de groep van ‘kleine beren’, de wasbeerhond is een hondachtige zoals de wolf en de vos.Hoewel het officieel roofdieren zijn, voeden beide […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Worden wasberen en wasbeerhonden straks plaagdieren?

Wasberen en Wasbeerhonden worden steeds vaker in ons land gezien.
Ze behoren tot de roofdieren, maar ze zijn niet erg aan elkaar verwant.
De wasbeer zit in de groep van ‘kleine beren’, de wasbeerhond is een hondachtige zoals de wolf en de vos.
Hoewel het officieel roofdieren zijn, voeden beide soorten zich al rondscharrelend vooral met allerlei klein dierlijk en plantaardig voedsel.

Hoe komen Wasbeerhonden in onze natuur?

(Nyctereutes procyonoides)Wasbeerhond

Wasbeerhonden worden nog al eens in gevangenschap gehouden. Ontsnapte dieren kunnen overal in ons land opduiken. Het is echter duidelijk dat de ‘wilde’ wasbeerhond al zo’n vijftien jaar bezig is om vanuit Duitsland het noordoosten van ons land te gaan bevolken. Ruim tachtig jaar geleden begonnen de russen met het loslaten van duizenden gefokte wasbeerhonden, die oorspronkelijk in het uiterste oosten van Azië voorkomen.
Vanuit de Sovjet Unie groeide de populatie richting het westen, met een snelheid van 10-15 km per jaar.

Wilde wasbeerhonden komen momenteel in (vermoedelijk) lage aantallen voor in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en in de Gelderse Achterhoek.
Ook op de Veluwe en in Flevoland leven wasbeerhonden, dit zijn afstammelingen van ontsnapte exemplaren.
De verwachting is dat de wasbeerhond zich de komende jaren verder over ons land zal verspreiden.
Wasbeerhonden leiden een tamelijk verborgen leven, want ze blijven graag in de dekking.
Ze worden vooral als verkeersslachtoffer waargenomen, maar komen ook wel eens een maïsveld uit lopen als de maïs geoogst wordt. Vanaf 2012 wordt in Drenthe bijna elk jaar een worp jonge wasbeerhonden gevonden, wat duidelijk maakt dat we te maken hebben met echt gevestigde dieren, en niet meer (alleen) met zwervers vanuit Duitsland.
Wasbeerhonden klimmen en graven nauwelijks, maar zwemmen graag.
Er is nog erg veel onbekend over hun leven hier, wat ze eten, of ze een nadelige invloed hebben op de inheemse fauna, en hoeveel er zijn.

Wasberen komen vanuit Duitsland hier naartoe

(Procyon lotor)

Noord Amerikaanse Wasbeer
Noord Amerikaanse Wasbeer

Van de wasbeer met zijn karakteristieke gebandeerde staart komen steeds meer waarnemingen binnen.
Hoewel niet helemaal valt uit te sluiten dat er ontsnapte exemplaren tussen zitten, is er langs de grens met Duitsland zeker sprake van het binnenkomen van wilde ‘verkenners’. Oorspronkelijk komt de wasbeer voor in Noord-en Midden-Amerika. Net als bij de wasbeerhond, is er bij de wasbeer sprake van opzettelijke losgelaten dieren, deze keer in centraal Duitsland.
In Hessen zette een jachtopziener in 1934 wasberen uit ‘om de natuur te verrijken’.
De langzaam uitdijende Duitse populatie staat nu aan onze grenzen.
Ook in de Ardennen leven al behoorlijk veel wasberen. In de provincie Limburg werden dit jaar al minstens vier wasberen dood gevonden of gevangen en werden er misschien nog een paar meer in de vrije natuur gezien. Wasberen houden van een combinatie van loofbos en water, ze klimmen en zwemmen goed. Ook wasberen zullen zich uiteindelijk over ons hele land gaan verspreiden.Wasbeer
De wasbeerhond en de wasbeer zijn ‘exoten’; de provincies mogen besluiten om de stand te beperken.
Tot nu toe heeft alleen de provincie Friesland bepaald dat beide soorten met het geweer mogen worden bestreden.
In andere provincies, zoals bijvoorbeeld Drenthe, zijn ze daarentegen welkom.
Het is onvermijdelijk dat beide soorten in ons land algemeen gaan worden en zo onze inheemse flora en fauna kunnen vernietigen.

Kunnen wasberen en wasbeerhonden ziektes overbrengen?

Zowel wasbeerhonden als wasberen kunnen diverse ziektes oplopen die ook overdraagbaar zijn op mensen. Zo is er onlangs nog in de provincie Flevoland een Wasbeerhond aangetroffen met Vossenlintworm.
Een Parasiet die makkelijk kan “overstappen” op de mens en botten, lever, longen of hersenen kan aantasten. In een gunstig geval wordt je er ernstig ziek van, in een minder gelukkig geval houd je er permanent letsel aan over of ga je er zelfs dood aan.

Schade door Wasberen en Wasbeerhonden

wasberen stelen o.a. voer van huisdieren en schromen niet om de huisdieren te doden om hun doel te bereiken
Wasberen stelen o.a. voer van huisdieren en schromen niet om de huisdieren te doden om hun doel te bereiken

In Amerika zijn er bedrijven die helemaal gespecialiseerd zijn in het vangen en bestrijden van wasberen.
Met name omdat ze daar ernstige schade veroorzaken doordat ze kippen roven en katten of andere huisdieren doden.
In de Agrarische sector veroorzaken ze storingen en schade in voedersystemen en voedselopslagloodsen en aan gewassen.
Vaak gebeurt het ook dat ze keukens binnendringen en kastjes leegroven met de nodige schade aan het meubilair en (voedsel)voorraden.
Via daken en schoorstenen graven en knagen ze zich een weg naar binnen om vervolgens op loze (zolder)ruimtes hun nest te maken.
Wat natuurlijk de nodige geluid en stankoverlast veroorzaakt.
Om nog maar niet te spreken van de vervuiling die ze veroorzaken (stront en urine sijpelen letterlijk door het plafond naar beneden)
Alleen in Noord en Midden Amerika veroorzaakt dit al miljoenen dollars schade per jaar!

Wat doet onze overheid tegen exoten?

Het is wachten op de eerste meldingen van schade en overlast zowel bij natuurorganisaties als bij bedrijven en particulieren in Nederland!!
Net zoals de Steenmarter, zullen er eerst schadeclaims ingediend moeten worden door diverse bedrijven en particulieren voordat onze overheid wakker wordt en een regelgeving gaat instellen op basis van ontheffingen of vergunningenstelsel.
Dan pas zal er een goede regelgeving zijn zodat deze dieren (onder bepaalde voorwaarden) gedood, dan wel gevangen mogen worden.

Heeft u vragen over exoten?

Heeft u overlast of hinder van wasberen of wasbeerhonden, steenmarters of andere exoten? Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 7 december 2015