Kleine vliegjes en uw gezondheid
De aanwezigheid van kleine vliegjes kan, in een omgeving waar voedsel wordt geproduceerd, een gevaar betekenen voor de volksgezondheid.
De vliegen leven, voeden en planten zich voort in vervuilde gebieden en verplaatsen zich vervolgens naar plekken waar eten bereidt, verwerkt of geserveerd wordt.
Hierdoor kunnen zij voedsel besmetten met pathogenen (ziekmakende bacterien).
De drie bekendste, kleine vliegjes zijn de fruitvlieg, de latrinevlieg en de grasvlieg.
Welke problemen veroorzaken deze vliegjes en wat kan er worden gedaan om ze te voorkomen en te bestrijden? De meest gestelde vragen hebben we voor u op een rijtje gezet.
Verschillende kleine vliegjes; grasvliegen, latrinevliegen en fruitvliegen
Om deze vraag te kunnen beantwoorden, zullen we eerst wat moeten vertellen over iedere soort afzonderlijk.
Grasvliegjes ontwikkelen zich voornamelijk buiten gebouwen. In het najaar trekken ze met honderden tegelijk naar binnen in een gebouw om te overwinteren.
Hier zijn ze beschermd tegen de winterse temperaturen, om vervolgens in het voorjaar weer naar buiten te trekken. Echter, komen grasvliegen met grote getalen tegelijk naar binnen, dan kunnen ze in een voedingsmiddelenbedrijf een significant probleem opleveren als ze in de productieruimte terecht komen.
Grasvliegen zijn in de foodsector makkelijk te voorkomen door uit te zoeken waar ze het gebouw binnenkomen en deze toegangspunten (meestal gaten, kieren en naden) af te dichten.
Latrinevliegjes en fruitvliegjes in de foodsector zijn een groter probleem, daar gaan we het dus uitgebreid over hebben!
Waarom zijn kleine vliegjes een probleem voor de gezondheid?
Latrinevliegen en fruitvliegen hebben bepaalde condities nodig om uit te groeien tot een plaag. Vaak bestaat dit uit een warme, vochtige omgeving met een voedselbron waarin eitjes gelegd kunnen worden. Bij veel voedselproductiebedrijven zijn deze condities aanwezig binnen de bedrijfsvoering. Met name bedrijven die vloeibare substanties verwerken zijn aantrekkelijke ontwikkelingsbronnen voor fruitvliegjes en latrinevliegjes. Vooral wanneer voedselresten zich opstapelen of er een defect ontstaat in het afwateringssysteem.
Latrinevliegjes en fruitvliegjes worden veroorzaakt door een hygiëneprobleem!”
Vooral Fruitvliegen hebben slechts een zeer kleine hoeveelheid rottend/gistend materiaal nodig om hun eitjes in te leggen. Een naadje of scheurtje in de vloer kan al voldoende zijn voor fruitvliegen om zich te kunnen ontwikkelen in het afval dat zich daarin ophoopt.
Latrinevliegen daarentegen hebben echt rottend materiaal nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Vaak betreft het afvoer-/rioolbuizen en afvoerputjes waar latrinevliegen zich in ontwikkelen. Wanneer een afvoerbuis is gescheurd of gebroken, kunnen de latrinevliegen vanuit de kapotte afvoer of een opgedroogd putje naar boven komen in het gebouw.
Heb je eenmaal latrinevliegen in je gebouw, dan hebben ze genoeg aan wat vochtig karton waar eitjes in worden afgezet! Kortom, de aanwezigheid van latrinevliegen en/of fruitvliegen in een productieproces is vaak te herleiden tot een hygiëneprobleem
Besmettingsgevaar van kleine vliegjes
Omdat beide vliegjes zich ontwikkelen op rottend, organisch materiaal en zich vervolgens verplaatsen naar levensmiddelen, vindt er een reëel besmettingsgevaar plaats.
Niet alleen door de bacteriën die de vliegjes overbrengen, maar ook van de insectendeeltjes en dode vliegjes die in voedingsmiddelen achter kunnen blijven.
Om van de aanwezigheid van eitjes en larven nog maar te zwijgen.
Het voorkomen van deze vliegjes in het productieproces is dus een eerste prioriteit!”
Omdat door verschillende omstandigheden het permanent uitsluiten van elk risico niet altijd even reëel is, is een goede monitoring met behulp van bijvoorbeeld vliegenlampen of insectmonitors een must. Zo kunnen er in een vroeg stadium enkele vliegjes worden gevangen en gedetermineerd en daarmee op tijd een actieplan worden opgezet voordat de overlast uitgroeit tot een plaag.
Hoe kan ik kleine vliegjes voorkomen?
Fruitvliegjes en latrinevliegjes houden allebei van een vochtige, warme omgeving, maar er zijn twee opmerkelijke verschillen waarmee je de ontwikkeling van beide vliegjes kunt beheersen.
Fruitvliegen ontwikkelen in gistend materiaal, rottend, fermenterend fruit, groente of andere organische materialen, ook “leeg” fust/flesjes is een favoriete voedingsbodem voor hen. Wanneer u zelf de fruitvliegjes wilt wegvangen, kunt u hier fruitvliegvalletjes bestellen.
Latrine vliegen ontwikkelen zich in vervuild water en warm, rottend organisch materiaal. Ze worden vooral aangetroffen in de vetlaag van rioleringen, septictanks en composthopen. Wanneer men dus zorg besteed aan bovenstaande punten en die bronnen weghaalt of, nog beter, zorgt dat die niet ontstaan, dan heeft u al een hele stap gemaakt in de de preventie en beheersing van kleine vliegjes.
Hulp bij preventie van kleine vliegjes
De beste preventiemedewerkers zijn de ogen van uw eigen personeel op de bedrijfsvloer; zij zien immers dagelijks wat er afspeelt binnen uw bedrijf.
Vooral kwaliteitsmedewerkers, schoonmaak en technische dienst medewerkers zijn een belangrijke bron van informatie. Het trainen van deze mensen op het herkennen van problemen met ongedierte is dus absoluut geen overbodige luxe.
Door middel van gericht onderwijs zullen zij specifieke plaagdieren kunnen herkennen en vervolgens tijdig een melding maken. Idealiter worden er wat exemplaren gevangen zodat er door ons een goede determinatie kan plaatsvinden van de soort. Preventietips voor, en training van, uw personeel kan door Mega-Des intern worden verzorgd.
Hoe kan ik kleine vliegjes als latrine- en fruitvliegjes bestrijden?
Een bestrijding van deze kleine vliegjes kan een complexe zaak zijn, het vinden van de bron is namelijk soms zoeken naar een speld in een hooiberg.
Hiervoor is echt vakkennis nodig én een ervaren oog! Een grondige inspectie inclusief controle van het schoonmaakplan en de uitvoering daarvan maakt hier onherroepelijk een onderdeel van uit.
Ook logistiek zal er naar diverse punten worden gekeken;
- welke producten worden opgeslagen?
- Hoe lang zijn ze opgeslagen?
- Wat is de luchtvochtigheid?
Kortom, de vliegjes waarnemen is één, de bron vinden en elimineren is twee.
Afhankelijk van de situatie kan er gekozen worden voor een bestrijding met chemische bestrijdingsmiddelen.
De laatste en belangrijkste stap is het opstellen van een preventieplan zodat een aantasting in de toekomst wordt voorkomen.
Ik wil hulp bij vliegenbestrijding!
Heeft u overlast of hinder van kleine vliegjes of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vliegjesplaag!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl