Vegetatiedak en ongedierte, hoe zit dat?
Nu steeds meer gemeenten het nieuwe “groen en duurzaam” subsidieren, verschijnen er steeds meer groene daken in ons straatbeeld. Maar een vegetatiedak heeft voor- en nadelen! Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan beestjes, dan is een vegetatiedak een slechte keus. Want zo’n groen dak trekt heel veel insecten en ander ongedierte aan. Wat trouwens heel goed is voor de biodiversiteit, maar groene daken bevorderen het nestelen van plaagdieren.
Plaagdiersysteem voor vegetatiedak
Weten welk ongedierte een bedreiging vormt en het begrijpen van de risico’s die ze met zich meebrengen, is de eerste stap bij het uitzoeken van een effectief plaagbeheersysteem op groene daken. Veel voorkomende plagen die van invloed kunnen zijn op het groene dak van uw gebouw zijn: muizen, vogels, muggen, wespen, mieren, mosmijten, vogelmijten en diverse kevers.
Sommige van deze beestjes kunnen structurele problemen veroorzaken door aanplantingen, draden, elektriciteitsleidingen, deuren en palen te beschadigen, terwijl andere schadelijke ziekten zoals de ziekte van Lyme, ornithose en salmonella kunnen overdragen.
10 tips om ongedierte te verminderen op sedumdak
Als ongedierte op uw groene dak gedijt, probeer dan deze 10 tips om de plaag te verminderen:
- Dicht openingen rond deuren, buizen en armaturen af met waterbestendig afdichtmiddel en metalen gaas;
- Installeer deurdrangers en tochtstrippen op en rond alle deuren en houd alle toegangen tot het dak zo vaak mogelijk gesloten;
- Kit ruimtes af rondom kabels, aansluitingen en stopcontacten van nutsvoorzieningen;
- Herstel of vervang gescheurde of ontbrekende horren, als er geen horren zijn,
plaats deze dan. - Controleer lekkende kranen, airconditioningunits en irrigatie, omdat deze waterophoping kunnen veroorzaken;
- Leeg vuilnisbakken en houd de deksels goed afgesloten;
- Minimaliseer planten die noten, zaden en fruit produceren, omdat ze ongedierte kunnen aantrekken;
- Vermijd te veel planten en zorg ervoor dat het water in vijvers en fonteinen blijft circuleren;
- Leid werknemers en bewoners van kantoorgebouwen op over uw systeem voor ongediertebestrijding.
- Plan personeelstrainingen zodat uw sanitair- en onderhoudsploegen de tekenen van plaagactiviteit (her)kennen en hoe ze deze proactief kunnen bestrijden.
Het ongedierteprobleem zal niet onmiddellijk verdwijnen, dus het implementeren van een Plaagdierbeheersplan op basis van Integrated Pest Management (IMP) is van cruciaal belang voor het behoud van een ongedierte vrije omgeving.
Onze ervaren en gediplomeerde bestrijdingstechnici kunnen u met raad en daad bijstaan!
Muizen bestrijden op groene daken
Het ecologische en natuurlijke karakter van een groen dak trekt veel ongedierte aan, ook muizen. Hoe muizen daar komen is vaak niet moeilijk te achterhalen.
Via kabels en leidingen vinden ze hun weg naar boven totdat ze op het groene dak zijn. Hier genieten ze van de natuurlijke omgeving, graven ze gangen en maken nestjes om vervolgens binnenin het gebouw de nodige schade te veroorzaken aan kabels, leidingen en voedselvoorraden.
Last van vogels op vegetatiedak
Natuurlijk is zo’n groen dak een ideale nestelplaats voor vogels.
U denkt hierbij wellicht aan koolmezen, mussen, merels en andere schattige vogels. Helaas trekken deze daken meeuwen, scholeksters en visdiefjes aan.
Juist de vogelsoorten die tijdens het broedseizoen schade veroorzaken aan auto’s en agressief gedrag vertonen naar bewoners en hun gasten.
Insectenplaag op ecologisch dak
Het behoeft geen uitleg dat een groen dak insecten lokt. Bij zo’n stukje natuur horen insecten thuis ook om het groen te bestuiven en de bodem los te houden.
Maar “die nuttige insecten” kunnen ook een plaag worden.
Wanneer de afwatering niet goed gereguleerd is, kunt u last krijgen van mosmijten, Springstaarten of steekmuggen. In de vogelnesten kunnen zich vogelmijten ontwikkelen die vervolgens naar binnen komen om van uw bloed te zuigen!
Daarnaast zijn er nog vele soorten kevers en klanders die voor overlast kunnen zorgen.
Natuurlijk evenwicht groendak om ongedierteplaag te voorkomen
Het hoeft allemaal geen problemen te geven als het groen goed wordt onderhouden, want dan zijn er genoeg predatoren die de kevers, muggen en mijten opeten voordat het een plaag wordt. Om de natuur een handje te helpen, kunt u vlakbij in de omgeving nestkastjes ophangen zodat mezen en gierzwaluwen makkelijk kunnen nestelen.
Maar zodra er meeuwen, scholeksters of visdiefjes gaan nestelen op het dak, wordt de balans verstoord en kunnen er insectenplagen ontstaan.
Voorlichting over deze onderwerpen en effectieve Integrated Pest Management (IPM) helpen ervoor te zorgen dat uw bewoners en personeel de nodige stappen ondernemen om de invasie van plagen te stoppen.
Hulp nodig bij ongedierte op een sedumdak
Heeft u overlast of hinder van ongedierte op uw groene sedumdak?
Twijfel niet en neem contact met ons op! Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!
Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.
Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl