Skip to main content

5 praktische tips om ongedierte uit uw magazijn te weren

Klachten over aangevreten verpakkingen, kapot geknaagde producten en stank; geen enkel logistiek bedrijf zit hierop te wachten.   Ongedierte kost geld en levert imagoschade op.   Tegelijkertijd zijn de bruine en zwarte rat in opmars en gedijt ongedierte prima in de ecologische verbindingszones op industrieterreinen. Ongedierte in het magazijn voorkomen Daar bovenop is het gebruik […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Klachten over aangevreten verpakkingen, kapot geknaagde producten en stank; geen enkel logistiek bedrijf zit hierop te wachten.   Ongedierte kost geld en levert imagoschade op.   Tegelijkertijd zijn de bruine en zwarte rat in opmars en gedijt ongedierte prima in de ecologische verbindingszones op industrieterreinen.

Rat verdediging

Ongedierte in het magazijn voorkomen

Daar bovenop is het gebruik van buiten-lokaas in beperkte mate inzetbaar en verbonden aan strenge regels en protocollen, dit omdat de kans op doorvergiftiging naar andere dieren te groot is.   Hoe zorg je er in deze tijd nog voor dat jouw magazijn veilig is tegen ongedierte?   Bijvoorbeeld door het terrein zo in te richten dat het voor dieren bijna onmogelijk wordt om binnen te komen.

Vijf tips:

1. Bescherm uw pand van buitenaf tegen ongedierte

Een Warehouse is een aantrekkelijke plek voor ongedierte.
Knaagdieren zullen verwoed zoeken naar manieren om binnen te komen.
Daarom is het verstandig om al buiten het gebouw preventieve maatregelen te nemen.
Heb je gras rond je magazijn?   Houd het laag zodat ongedierte beter zichtbaar is voor roofdieren.

Begin vanaf minimaal vijf meter van het gebouw met bestrating en zorg dat er een strook van een halve meter grind tegen het gebouw aan ligt.
Muizen en ratten hebben moeite om over grind te lopen.
Daarnaast blijft opspattend vuil na een regenbui niet op de buitenmuur zitten, maar loopt het weg tussen het grind.   Je buiten gevel blijft er dus ook nog beter uitzien!

2. Maak van het laad- en losdock geen rode loper voor ongedierte

Veel laad- en losdocks zien er als volgt uit: een overheaddeur, dockshelters tegen tocht en een leveller.   Vanaf de onderkant van de deur is het voor knaagdieren bijna onmogelijk om binnen te komen.   Onder de leveller is daarentegen een open ruimte en een prima nestelplek voor ongedierte.   Er komt veel vuil terecht en het is moeilijk bereikbaar.
Hoe los je dit op?   Vrij simpel; Door de overheaddeur helemaal tot de laadkuilvloer te laten doorlopen.

3. Zorg dat de stootbeveiliging ‘schoonmaakproof’ is

Goede stootbeveiliging is onmisbaar.   Als de stootbeveiliging vrij van de wand zit, is deze moeilijk schoon te houden.   Soms lukt het met een bezem, maar dat verplaatst het vuil slechts, het wordt niet verwijderd.   Nat reinigen of zuigen is vele malen beter.
Nog beter is een gesloten stootbeveiliging: beton tot aan de wand of een ronde buis die voldoende vrij staat van de vloer.   Hierdoor blijft er geen vuil achter, wat de aantrekkingskracht op ongedierte flink vermindert.

Bij een nieuw te bouwen magazijn kan gesloten stootbeveiliging direct in het ontwerp worden opgenomen.   Als je dit in een bestaand pand wilt aanpassen is het een flinke investering, maar het is zijn geld zeker waard!

Houd pallets met grondstoffen van de grond.
Houd pallets met grondstoffen van de grond.

4. Pallets los van vloer en wand

De onderste rij pallets kan beter op een stelling los van de vloer en wand worden geplaatst, zeker wanneer je granen en meelproducten opslaat.
Je voorkomt hiermee dat kruipend ongedierte zich te goed doet aan jouw producten.
Omdat de onderste pallets in de stelling los van de grond staan, kun je ook makkelijker vuil en gemorst product onder de stelling opruimen.   Bovendien zorgt dit voor ventilatie en zie je sneller of je een aantasting hebt omdat je sporen van ongedierte vind wanneer je aan het schoonmaken bent.

5. Doe een blowerdoortest

Muizen, ratten en zeker insecten kunnen door de kleinste kieren en gaten het gebouw binnenkomen.   Om een gebouw zo goed als mogelijk ongedierte-dicht te bouwen moeten de kieren allemaal afgedicht zijn.   Maar hoe vind je de openingen?
Dat kan met een blowerdoortest.   De ruimte wordt volledig afgesloten.
De blowerdoor is een ventilator die alle lucht uit het vertrek pompt, waardoor onderdruk ontstaat . Hierdoor worden met discorook (rookpotten) of met een thermische camera alle kieren en naden zichtbaar.   Een magazijn waarbij alle kieren en naden gesloten zijn is niet alleen ongediertevrij maar houdt ook de temperatuur beter vast.

Voorkomen is beter dan genezen: schoonmaakprotocol

Een ondernemer loopt tegen veel problemen aan als hij last heeft van ongedierte.
De bestrijding ervan is bovendien moeilijk, helemaal doordat er soms beschermde diersoorten bij zitten.   Daarom is het verstandig om al bij het ontwerp van een gebouw rekening te houden met ongedierte.   Voorkomen is immers beter dan genezen!
Je kunt ongedierte het behoorlijk moeilijk maken om binnen te komen.
Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw gebouw onaantrekkelijk is voor ongedierte?

Het antwoord is voor de hand liggend: door de zaak goed schoon te houden.
Vuil ontstaat altijd, dat is onontkoombaar.   Door een schoonmaakprotocol op te zetten kun je de verspreiding en ophoping van vuil prima beheersen.
Met deze maatregelen bespaar je op den duur tijd en geld.

De larven van voorraadaantasters richten de meeste schade aan

Wist je dit over ratten en muizen?

  • Een muis tot 90 cm hoog kan springen
  • Een rat tot 12 meter hoog verticaal in een rioolleiding kan klimmen.
  • Muizen slechts 5 millimeter opening nodig hebben om er doorheen te kunnen.
  • Ratten en muizen zijn goede gravers; een rat graaft een gangenstelsel tot 90 cm onder het maaiveld.

Heeft u vragen of problemen met ongedierte?

Heeft u overlast of hinder van ongedierte in uw warehouse?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw ongedierteprobleem!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 29 juli 2021

Laatste nieuws

Ratten in de tuin

Ratten in de tuin

14 mei 2024

Rattengif

13 mei 2024

Zwarte ratten

13 mei 2024