Skip to main content

Bakkerij zonder muizen onmogelijk? Zeker niet! 8 essentiële tips!

Wanneer wij een melding krijgen van bijvoorbeeld een bakkerij met muizen, dan krijgen we vaak de standaard zin: “Iedere bakkerij heeft last van muizen!” Toch hoeft dit niet zo te zijn!   Wanneer u nauw samenwerkt met uw Plaagdier Management Professional en zijn of haar aanbevelingen opvolgt, dan is ook uw bakkerij helemaal muizenvrij te […]
Alex Mars; de eigenaar van Mega-Des

Heeft u zelf last van plaagdieren en heeft u zo snel mogelijk een oplossing nodig? Aarzel dan niet, en neem vandaag nog contact met ons op. Wij helpen snel, doeltreffend en discreet. Service door héél Nederland.

Wanneer wij een melding krijgen van bijvoorbeeld een bakkerij met muizen, dan krijgen we vaak de standaard zin: “Iedere bakkerij heeft last van muizen!”
Toch hoeft dit niet zo te zijn!   Wanneer u nauw samenwerkt met uw Plaagdier Management Professional en zijn of haar aanbevelingen opvolgt, dan is ook uw bakkerij helemaal muizenvrij te krijgen.   Het is een kwestie van de lange adem en duidelijk blijven monitoren waar en wanneer de overlast ontstaat.

plaagdierbeheersing tegen muizen

Monitoring tegen muizen in de bakkerij

Monitoring van plaagdieren kan op veel manieren plaatsvinden.
De meest gebruikte manier tegen muizenoverlast zijn de klemmen.
Al dan niet voorzien van een digitale registratie die een melding verstuurd wanneer er een muis is gevangen.   Ook het plaatsen en controleren van niet-vergiftigt lokaas is een methode die veel wordt toegepast.   Naast de klapvallen, wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van camera’s zodat er waargenomen kan worden welke route de muizen afleggen en welke richting ze oplopen om van hun nest naar het voedsel te komen.

Muizenplaag in de bakkerij bestrijden

Muizen zijn van nature nieuwsgierige wezens en verkennen makkelijk nieuwe items in hun omgeving.   Om een muizenplaag te elimineren, moet elke muis in het gebouw gevangen worden.   Een veelgemaakte fout die wordt gemaakt in beheersingsprogramma’s, is om aan te nemen dat men de plaag onder controle krijgt, alleen maar omdat muizen in vallen worden gevangen of zich voeden met rodenticiden.

Onderzoek toont aan dat als ”slechts” 96% van een muizenpopulatie wordt gedood, deze zich gewoon weer verder ontwikkelt.   Dus als er 100 muizen in een magazijn zijn en 96 worden gevangen of gedood, kunnen de overige vier de besmetting voortzetten.

Als er nieuwe muizen blijven binnenkomen vanwege onvoldoende weringsmaatregelen, vergeet dan de euforie van een succesvolle muizenbestrijding.
Bij een bestrijding tegen muizen in een bakkerij is doorzettingsvermogen en creativiteit een onmisbaar talent om succesvol te zijn.

Doorzettingsvermogen is een schone zaak als het gaat om het aanpakken van muizenplagen in elk gebouw.   Het aantal, het type en de plaatsing van klapvallen moeten elke week veranderen om de plaag te elimineren.
Deze wijzigingen zijn nodig om uiteindelijk elke muis te verleiden om de val te bezoeken. Alleen deze aanpak, samen met het aanbrengen van weringsmaatregelen en habitatmanagement, zal een effectieve muizenbestrijding opleveren.

Muizenbestrijding is niet alleen klapvallen plaatsen

Vallen moeten worden onderhouden, vervangen, opnieuw worden geplaatst en worden verplaatst.   Dode muizen moeten worden verwijderd.
Als er met gif wordt gewerkt, moet dit regelmatig worden gecontroleerd, voldoende worden aangeboden en regelmatig ververst of vervangen worden.
Hoe groter de muizenpopulatie, hoe langer het duurt om totale controle te bereiken.

Het zal tijd kosten om elke muis te vangen, te doden of buiten te sluiten.
Eliminatie van een muizenplaag duurt meer dan een dag of een week.
Dagelijkse of wekelijkse vervolgbezoeken zijn vaak noodzakelijk om tot het gewenste resultaat te komen.

8 essentiële tips om muizen in bakkerij te bestrijden en te voorkomen

Laat uw bakkerij niet veranderen in een vakantieoord voor muizen en onderneem nu stappen tegen een muizenplaag en los dit definitief op met de volgende 8 adviezen:

1. Trek zo min mogelijk muizen aan

De eerste stap in een effectief plaagdierbeheersplan tegen muizen is een onderzoek van het omliggende terrein om het risico op muizenplagen te bepalen. De aanwezigheid van een slecht onderhouden buitenmuur, hoog gras, stapels pallets, een slecht onderhouden afvalcontainer, slechte afvoer en gemorste etenswaren vergroten de kans op een invasie van muizen.

Hoe meer muizen zich in de buurt van een gebouw bevinden, hoe groter de kans dat muizen het gebouw binnenkomen. Onze Plaagdier Management Professional moet zijn of haar getrainde oog gebruiken om de risico’s in te schatten. Deze vindt men terug in het digitale logboek met aanbevelingen

2. Implementeer externe controlemaatregelen

Het maakt niet uit hoe snel de omstandigheden buiten worden verminderd, sommige muizen zullen nog steeds aanwezig zijn en kunnen naar het gebouw gaan en uiteindelijk naar binnen gaan. Dit geldt met name in situaties waarin een aangrenzend pand ideale omstandigheden biedt voor het overleven van muizen, zoals een leegstaand pand, levensmiddelenwinkel of een braakliggend terrein. Het doel van het plaatsen van inspectiepunten buiten, is om te controleren op activiteit van muizen die het gebouw in willen en deze populatie te verminderen. Het is altijd het beste om je eerste verdedigingslinie buiten het gebouw te beginnen.

Steeds vaker worden niet-toxische lokaasblokken geplaatst bij erf-afscheidingen in stevige lokaasstations om eerst te controleren op muisactiviteit voordat er bestrijdingsmaatregelen worden genomen. Zodra activiteit wordt gedetecteerd, wordt het niet-toxische lokaas vervangen door klapvallen om muizen te doden of te vangen.
Bij een hoge populatie muizen kunnen tijdelijk extra stations worden geplaatst.

3. Analyseer eerdere vangsten

Alles wat je registreert in data, vormt in de loop der tijd een patroon. Hoe meer gegevens over muizen activiteit uit het verleden worden geregistreerd, des te makkelijker is het voor de plaagdier management professional om een analyse te maken waar een gericht en effectief plan van aanpak aan gekoppeld kan worden.

Als uit de trend analyse blijkt dat een bepaalde ruimte steeds opnieuw overlast ondervindt van muizen, dan kunnen hier extra bezoeken worden geimplementeerd, eventueel voor het aanbrengen van extra weringsmaatregelen of het verhogen van de bezoekfrequentie.

4. Veiligstellen van uw buitengevel

Zoals we al eerder aangaven is het veiligstellen van uw buitengevel de eerste en belangrijkste verdedigingslinie. Over het algemeen geldt dat hoe ouder het gebouw, hoe moeilijker het kan zijn om muizen effectief buiten te sluiten, maar dit is niet altijd het geval.

Om muizen effectief buiten te sluiten, moeten alle openingen van 5 millimeter of groter worden geïdentificeerd en afgesloten. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan en voor veel oude constructies zullen talloze toegangspunten die over het hoofd worden gezien, meestal niet worden afgesloten. Tochtstrips aan de onderkant van deuren is het meest voorkomende toegangspunt voor muizen; deze moeten regelmatig worden gecontroleerd op sporen van muizen.

Een Plaagdierbeheersplan tegen muizen dat alleen maar gebaseerd is op vangen en bestrijden, zal week na week, geen echt voordeel opleveren.   Als muizen continue binnen kunnen blijven komen, blijft men dweilen met de kraan open en is een muisvrije winkel, productieruimte of magazijn een utopie.   Daarom is preventie de belangrijkste factor in het opstarten van een effectief plaagdierbeheersplan

5. Vang muizen als ze binnenkomen

Het maakt niet uit hoe effectief gaten in de buitenkant van een gebouw worden afgedicht, als deuren lange tijd open blijven staan, zullen er altijd muizen binnenkomen. Vaak kan dit niet worden vermeden, en als tochtstrippen beschadigd of slecht geïnstalleerd zijn, zullen muizen hoe dan ook onder deuren binnenkomen. Het plaatsen van muizenvallen aan weerszijden van buitendeuren is een goede gewoonte om muizen te vangen als ze binnenkomen.

Plaats vallen op strategische plaatsen zodat je kunt zien of muizen van buitenaf binnen komen of dat ze met goederen worden binnen gebracht.”

6. Klapvallen goed verspreiden

Gebruik verspreidt over de faciliteit klapvallen om te monitoren binnen in het gebouw, plaats de vallen op strategische plaatsen zodat je kunt zien of muizen van buitenaf binnen komen of dat ze met goederen worden binnen gebracht. Selecteer de vangmethodes die het beste bij de situatie passen, maar volg één regel: gebruik verschillende vangmethodes wanneer er live-activiteit is. Alleen vertrouwen op één soort klapval zal vaak leiden tot een mislukking. Hoewel muizen in wezen nieuwsgierig zijn, zullen sommige muizen gewoon geen interactie hebben met een bepaald type val of lokaas. Veelzijdigheid is de sleutel tot succes.

7. Zorg ervoor dat sanitaire voorzieningen in orde zijn


Bij een effectief plaagdierbeheersplan hoort ook aandacht voor sanitatie, zeker in een bakkerij! Een enkele muis heeft relatief weinig voedsel nodig om te kunnen overleven (3gr per dag) dus hoe effectiever het schoonmaakprogramma, hoe minder muizen er zouden moeten kunnen overleven. Onze plaagdier Management Professionals zullen altijd extra aandacht hebben voor gemorst product en dit melden, vooral voedsel dat zich ophoopt in scheuren of in de rails van opslagrekken. Dit laatste kan niet alleen problemen veroorzaken met muizen, maar ook een ernstige mottenplaag veroorzaken.

8. Let op palletmuizen

Af en toe kunnen muizenkolonies die op een pallet met voedsel leven, in een magazijn worden afgeleverd, waarbij alle preventie- en controlemaatregelen voor muizen worden omzeild.   Pallets met producten (meel, granen etc) zijn vaak de boosdoener. Bakkerijmedewerkers moeten worden getraind in het zoeken naar sporen van muizen op pallets en, indien gevonden, moet de faciliteit een actieplan hebben om besmette pallets direct in quarantaine te zetten.

nest met jonge muizen in een pallet met inkomende goederen
Nest jonge muizen in een pallet met goederen.

Hulp bij muizen bestrijden in de bakkerij

Heeft u overlast of hinder van muizen in de bakkerij of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw muizenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.>mega-des logo

Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


Geplaatst op: 21 juni 2022